NaslovnaObavještenjaKakav je to miris u stomatološkim ambulantama? (i zašto se samo tamo...

Kakav je to miris u stomatološkim ambulantama? (i zašto se samo tamo osjeti)

- Advertisement -

“Joooj ovaj miris!”. Koliko ste puta sami izgovorili ovu rečenicu, naglas ili u sebi, kada dođete na stomatološku intervenciju? Ili koliko ste je puta čuli ukoliko radite u stomatološkoj ambulanti?

I u jednom i drugom slučaju, odgovor je vjerovatno isti – mnogo puta! Činjenica je da stomatološke ambulante mirišu (nekom lijepo nekom manje lijepo) na jedan specifičan način koji ne možete osjetiti ni u jednoj drugoj ambulanti.

Foto: mojosmijeh.com

Kod oftalmologa ga nema, kod ginekologa ga nema, a u laboratorijama gdje se vadi krv prevladava miris medicinskog alkohola.

Šta je to zapravo – misterija riješena!
Često mi se desi da mi, kada dođem iz ambulante kažu “Mirišeš na zubara!”. Šta ću, to se ne može izbjeći, ali meni je taj miris jako ugodan. U stomatološkim ambulantama se koristi mnogo različitih preparata i sredstava, kojih nema ni u jednoj drugoj ambulanti.

Mnogo sredstava za dezinfekciju, tretiranje kanala, privremeno zatvaranje zuba…sve ono što ne možete naći na drugim mjestima, jer se ove intervencije rade samo u stomatološkim intervencijama.

Foto: mojosmijeh.com

“Krivac” za ovaj ne(ugodan) miris zapravo je miks svih tih supstanci, ali tu definitivno preovladavaju dva “kralja mirisa”, jodoform prah i rastvor Chlumsky (Hlumski ili kod nas korišten preparat istog sastava pod zaštićenim nazivom Sitisan)

Za šta se koriste ovi preparati?
Ove dvije supstance se koriste u endodonciji, odnosno prilikom liječenja kanala korjena zuba. Imaju jako baktericidno i fungicidno dejstvo i vrše dezinfekciju kanala. Koriste se interseansno, odnosno između dvije posjete, i ostavljaju se u kanalu kako bi djelovali do sledećeg dolaska.

Obično stoje u kanalima ili na ulazima kanala 5 do 10 dana. Rastvor Chlumsky je u tečnom obliku, a jodoform u obliku praha. Po procjeni stomatologa, rastvor se stavlja na ulaz kanala ili se unosi u kanal uz pomoć posebne duguljaste vatice. Ukoliko je infekcija jača, onda se na vrh vatice stavlja malo jodoform praha kako bi efekat bio još bolji.

Foto: mojosmijeh.com

Rastvor Hlumski sadrži 60 % kamfora, 30 % fenola i 10 % etanola. Djeluje kao depo-antiseptik u kojem kamfor veže i postepeno u malim količinama (1 %) otpušta fenol. Hlumski djeluje i protiv bola, pa će vam u Hitnoj pomoći obično kao prvu pomoć u zub staviti vaticu natopljenu Hlumskim da izdržite do jutra.

Jodoform je trijodmetan i kao takav djeluje kao “spremnik” joda i postepeno ga otpušta, pružajući dugotrajan antiseptički učinak. Jod je jedan od najstarijih antiseptika. U medicini se koristi više od 150 godina, a djeluje izrazito baktericidno, gdje već u koncentraciji od 0,1% u jednoj minuti uništava stafilokoke i streptokoke.

Pored bakterija, jako je djelotvoran i protiv gljivica, spora, virusa. Hlumski i jod se koriste uglavnom kod pulpitisa, odnosno kod oboljenja koja nisu prešla vrh korjena zuba i zahvatila kost.

Foto: now.tufts.edu

Kod oboljenja koja zahvataju i dublje strukture zuba (gangrena, granulom) koriste se jači preparati kao što je kalcijum, koji takođe ima baktericidno dejstvo, ali ga karakteriše jedna veoma važna karakteristika – on stimuliše stvaranje novog tkiva i regeneraciju, što je jako bitno ukoliko su kanali i vrh korjena zuba inficirani.

U kombinaciji sa Hlumskim i jodom, mirisu pridonose i ostali stomatološki materijali:
*Cink takođe ima jak miris, nekome ugodan nekome ne, ali za većinu jako lijep
*Rukavice sa mirisom mentola
*Paste za poliranje zuba
*Prah za pjeskarenje
*Medicinski alkohol
*Sredstva za dezinfekciju površina

Dakle, sve su ovo materijali koji se koriste isključivo u stomatološkoj ambulanti, i ona zato ima takav specifičan miris kao ni jedna druga medicinska ustanova.

Foto: nobledentalcare.co.ke

Da li je jodoform otrovan?
Jodoform važi za otrovnu supstancu. Međutim, količine koje se koriste u stomatologiji su tako male, i što je najvažnije nema apsolutno nikakve sistemske resorpcije, da ne postoji čak ni rizik ukoliko jodoform dođe u krvotok.

Njegov učinak je naspram štetnosti nemjerljiv, i zato je sjajan medikament koji se redovno i svakodnevno koristi. Jodoform može biti otrovan ako je unos supstance nekih od sistemskih puteva – udisanjem, preko kože (kod prisutnosti velikih opekotina, rana i oštećenja kože), kontakt preko očiju… Fun fact – Prvo trovanje jodom je zabilježeno 1904. godine, a od tada samo 20 slučajeva (za 117 godina)

Miris kao okidač straha
Krenuli ste na stomatološku intervenciju, strah vas još uvijek nije nadjačao, dobro se držite na putu do ambulante, ali čim ste ušli i namirisali onaj specifičan miris, oblio vas je hladan znoj.

Foto: freepik.com

Mirisi vrlo lako mogu da budu okidači stresa, kao što su i okidači za neke ugodne situacije, gdje je naučno dokazano da nas mirisi mogu vratiti na neke uspomene i sjećanja koje vežemo za njih, bile one dobre ili loše. Dakle, normalno je da, ako već imate strah od stomatologa, ovaj miris može još više to da isprovocira.

Zato, pripremite se pred odlazak stomatologu – shvatite da je to intervencija koja se ne smije odložiti ida svako odlaganje vodi ka napredovanju oboljenja, a da ništa neće biti riješeno ukoliko čekate. U ovom tekstu sam pisala detaljno o strahu od stomatologa i dala neke savjete kako da se opustite pred zahvat.

Da li se miris može ukloniti?
Vrlo je teško, s obzirom na jak intenzitet mirisa joda i Hlumskog, ukloniti miris provjetravanjem prostorije ili prskanjem nekih preparata.

Foto: calvertnaacp.org

Zamislite koliko su to jake supstance, kad od jedne male bočice i povremenog otvaranja miriši cijela ambulanta! Zadnjih nekoliko godina su se pojavili inovativni pročišćivači zraka namijenjeni baš za stomatološke ambulante, kojima je cilj da neutrališu miris.

(Ne)ugodan miris?
Kakav je ovaj miris za vas? Da li vam se dopada, ili dobijete napad panike kad samo pomislite na njega, a kamoli ga osjetite?

Izvor: Moj Osmijeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -