NaslovnaSavjetiKafa čuva zube i štiti ih od paradontoze

Kafa čuva zube i štiti ih od paradontoze

- Advertisement -

Još odavno vlada uvjerenje da kafa nije zdrava za organizam. Stručnjaci se trude da kažu (dokažu) da su dvije do tri kafe dnevno sasvim dovoljne, a sve preko toga šteti organizmu. Međutim, taj napitak može biti koristan za vaše zube. Istraživanje su pokazala da ispijanje kafe može da zaštiti vaše zube od paradontoze, zapaljenja desni i vilice.

U istraživanju je ispitano preko 1000 muškaraca starosti do 30 godina. Otkriveno je da kod muškaraca, koji su pili jednu ili više šoljica kafe svakog dana, nije evidentiran gubitak zuba i koštane mase, stanje koje je karakteristično za paradentozu, koja prouzrokuje popuštanje, a na kraju i gubitak zuba.

Naučnici su otkrili i da ne postoji dokaz, koji ukazuje da konzumiranje kafe može da bude povezano sa bilo kakvim oštećenjima, koja su karakteristična za paradentozu, kao štu su krvarenje desni i nastanak bakterija, koje stvaraju džepove oko zuba. Došlo se do zaključka da antioksidanti, koje sadrži kafa, posjeduju zaštitno dejstvo. Kafa sadrži manje kiseline nego ostala pića, kao što su voćni sokovi i energetska pića, koja slabe zaštitnu gleđ zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -