fbpx
NaslovnaZanimljivostiKada, zašto, kako i koliko treba prati zube: Izbor prave četkice i...

Kada, zašto, kako i koliko treba prati zube: Izbor prave četkice i sredstava za oralnu higijenu

- Advertisement -

Je li zaista dovoljno zube oprati dva puta na dan u trajanju od tri minuta jer smo to već toliko puta čuli? Kada zapravo treba zube prati? Koja su još neophodna sredstva za održavanje oralne higijene? Kada i kako znamo da smo dobro oprali zube? Pokušaćemo da vam pomognemo da razriješite neke nejasnoće u vezi sa održavanjem vaših zuba uz pomoć savjeta stomatolog Kaje Gmaz.

zubi pranje1Često pitanje pacijenata je koju zubnu pastu i  četkicu upotrebljavati? Svakako to zavisi od samog pacijenta, njegovog dentalnog statusa, parodontnom statusu, njegovog opšteg zdravstvenog stanja (prisutnosti sistemskih oboljenja), navikama (pušenje, konzumaciji napitaka…). Što se tiče zubnih pasta one nisu presudne za dobro pranje zuba, naročito jer ima onih koje svojim sadržajem mentola daju lažan, prividan osjećaj svježine pa pacijentu slobodno možemo reći da taj izbor prepuštamo njemu ali izbor četkice je itekako važan. Kakva četkica treba biti?

Dobra četkica za zube mora imati čvrstu dršku oblikovanu tako da u svakom trenutku imate kontrolu pokreta i pritiska. Nadalje dobra četkica mora da ima što više vlakana koja nikako ne smiju biti tvrda da ne bi slučajno uzrokovala nastajanje povlačenje desni i abrazija u području zubnih vratova, što je čest nalaz kod pacijenata koji upotrebljavaju četkice sa tvrdim vlaknima. Takvo stanje nalazimo i kod pacijenata koji jako pritiskaju zube priikom pranja. Kao odlično rješenje pokazale su se četkice sa malom radnom glavom i mnogo mekanih (soft) vlakana. Njihova mekoća omogućava obuhvaćanje veće površine zuba, a njihov masažni učinak na desni je izvanredan. U svakom slučaju trebalo bi izbjegavati tvrde četkice.

Kad već imamo dobru četkicu, važno je znati kako je pravilno koristiti. Postoji nekoliko tehnika pranja zuba, od kojih se preferira kružna, doduše uz male modifikacije. Važno je da pranje zuba obuhvati kako svaki zub i svaku njegovu ploču tako i da kružnim pokretima masirate zubno meso. Jednostavno rečeno, prislonite četkicu za zube pod uglom od 45 stepeni u odnosu na aksijalnu osovinu zuba tako da pola niti pokriva zub, a druga polovina zubno meso. Kružnim pokretima polako pređite sve zubne ploče gornje i donje vilice.

cetkica zena1Osim toga, to pranje treba trajati i određeno vrijeme. Kad je riječ o pranju zuba, najčešća situacija u ordinaciji je kad kažete pacijentu da nije dobro oprao zube, a on vas u čudu gleda i pita: „Kako to? Nemoguće? Ja perem zube tri puta dnevno!“.  I svi oni tvrde da kružno peru zube i da ih peru ne tri, već pet minuta! Naravno da ih peru pet minuta, jer hodaju po stanu, razgovaraju, oblače se, obuvaju… sve to naravno sa četkicom u ustima! Pa malo ste rekli, takvo pranje traje i do 10 minuta! Ali nažalost, to se ne smatra pranjem zuba.

Kao što odvojite vremena da operete kosu (tad sigurno ne hodate po stanu?!), ruke i slično, jako je važno odvojiti malo vremena pred ogledalom u kupatilu i za zube. Jako je važno da zube perete u stojećem položaju i da se pri tome ogledate i pratite što radite. Naravno, zapamtite da jači pritisak ne znači bolje oprani zubi. I ne samo to, bar jednom uzmite sat i mjerite koliko traju tri minuta kad se peru zubi. To je najbolji način da se uvjerite da vaše pranje ne traje toliko. No, najsigurnija provjera kako smo oprali zube je naš jezik. Pređite jezikom sve ploče zuba i provjerite da li ste to zaista dobro napravili. Ako su sve besprijekorno glatke i bez naslaga možete biti sigurni da ste uklonili ostatke hrane i već formiranog  plaka.

Osim četkice, potpuno čišćenje zubi možete učiniti samo ako još koristite zubni konac ili interdentalne četkice. Nakon pranja očistite zube interdentalnom četkicom, a koncem za zube prostore između zuba gdje je to nemoguće napraviti interdentalnom četkicom (uglavnom zubi u frontu). Tek kad to učinite vidjećete koliko se još nečistoće nalazi u tim malim prostorima.

pranje zuba4Još nešto, jeste li znali da obično pranje zuba nije dovoljno kod pacijenata u fiksnoj ortodontskoj terapiji, kod pacijenata koji imaju bilo kakvu vrstu protetskih nadomjestaka, te kod pacijenata koji imaju ugrađene implantate? Za ove pacijente postoje posebne četkice koje omogućavaju njihovo čišćenje i održavanje.

Još jedno vrlo često pitanje – koliko često treba prati zube? Mislim da je najpravilniji odgovor, koliko god želite ali minimalno dva puta dnevno. Zašto? Važno je zadovoljiti higijenski minimum, a sve preko toga je prihvatljivo. Najvažnije je naveče oprati zube, jer tako dajete puno manje prostora bakterijama da produciraju one količine kiseline koje narušavaju zdravlje vaših zuba, dok bi jutarnje pranje trebalo biti nakon doručka.

Nekako se uvriježilo da su pušenje i kafa loše po zdravlje zubi. Ima nešto u tome, ali ako ne ispred njih, onda zajedno s njima ide konzumacija sokova odnosno slatkih i gaziranih napitaka. Vjerujte, oni na zubima prave veće cervikalne karijese (karijesne lezije u području zubnog vrata) od bilo koje kafe i cigareta. Dakle, ako spadate u grupu onih koji ne mogu zamisliti dan bez gaziranih napitaka, kafe i cigareta vaše pranje zuba treba biti i češće kao i kontrola kod stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -