NaslovnaSavjetiKada započeti održavanje oralne higijene

Kada započeti održavanje oralne higijene

Drage mame, danas sa vama nekoliko savjeta dijeli Nina Rešetar, student stomatologije.

Kada započeti održavanje oralne higijene?
“Tokom perioda odojčeta, dok još nisu iznikli zubi, potrebno je ponekad prebrisati desni bebe gazicom i to kada se primijete naslage od mlijeka. Ovo se obično radi kad je beba gladna, da ne bi povratila. Naslage od mlijeka se javljaju i na prvom zubu, i on se mora redovno čistiti. Isprva se to radi samo nakvašenom četkicom, kasnije oko desetog mjeseca života, može se primijeniti pasta bez fluora. Kada govorimo o četkici koju možete koristiti, to je definitivno Curaprox baby- dječija četkica za zube, koja se može koristiti od nicanja prvog mliječnog zuba pa sve do pete godine zuba pa sve do pete godine“.

- Advertisement -

Da li oralno zdravlje majke utiče na oralno zdravlje bebe?
“Majke bi trebale imati sanirane sve zube u ustima. Karijes je visoko zarazno oboljenje koje se prenosi putem pljuvačke. 80% bakterija u ustima bebe potiče od majke.

Foto: freepik.com

Za održavanje oralne higijene odraslih preporučuje se Curaprox soft ili ultrasoft četkica, koja omogućava adekvatno uklanjanje dentalnog plaka u kombinaciji sa pastom koja sadrži fluoride”.

Kada je najbolje vrijeme za prvu posjetu stomatologu?
“Nikada nije rano za posjetu stomatologu. Ono što je bitno jeste da ta posjeta mora biti prijatna za mališane. U pripremi prve posjete značajno mjesto, pored članova stomatološkog tima, imaju roditelji djeteta. Kontakt stomatologa sa roditeljima djeteta treba da je mnogo ranije, u suštini najbolje bi bilo da se taj kontakt ostvari u prvoj godini života, prije nego što djetetu uopšte niknu zubi, kako bi se roditelju dala uputstva kako da djetetu očuva zdravlje usta i zuba, koje mjere prevencije može da primijeni kod djeteta, kao i mjere za pripremu djeteta za prvu posjetu stomatologu. Sama primjena mjera prevencije oralnih bolesti, redovno održavanje oralne higijene pred djetetom, davanje primjera djetetu, kao i održavanje oralne higijene kod djeteta, zatim redovna fluor-profilaksa i stvaranje pozitivnih navika u ishrani djeteta, daju dosta povoda za razgovore roditelja sa djetetom i objašnjavanje značaja zdravlja usta i zuba”.

Izvor: Instagram/Curaprox Crna Gora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -