NaslovnaObavještenjaKada staru plombu treba zamijeniti novom

Kada staru plombu treba zamijeniti novom

- Advertisement -

Ponekad stomatolog pregledom ne može utvrditi da li je plomba u redu ili se ispod nje razvio novi karijes. Snimak zuba, međutim, vrlo često može pomoći da uočimo kvar ispod plombe, dosta ranije nego što bi zub počeo da boli.

Prelaz između plombe i zuba lako upija pigmente iz hrane koju jedemo. Zato se baš ovaj rub često preboji.

Stomatolog će najbolje procijeniti da li je u pitanu samo prebojenost ili se na ovom mjestu razvio novi karijes ili pak prelom (sjenku preloma ćemo nekada vidjeti kao prebojavanje).

Foto: freepik.com

Ukoliko je u pitanju samo prebojavanje- plombu ne treba mijenjati. Izuzetak od ovog pravila su svakako prednji zubi, čiji izgled bitno utiče na cjelokupan izgled, pa ga zato često smatramo prioritetom.

Osim karijesa postoje i drugi razlozi za zamjenu ispuna kao npr. nezadovoljstvo estetskim izgledom ispuna (ljudi vole da su im svi zubi bijeli i svijetli, a ne sivi i tamni – amalgamski ispuni), alergija na ugrađeni materijal, loš kvalitet ili istrošenost postojećeg ispuna i dr.

Danas se najčešće amalgamski ispuni zamjenjuju kompozitnim ispunima zbog njihove veće estetske vrijednosti, međutim, ako je ispun dobar i funkcionalan, ako na zubu nema karijesa te ako ne postoji niti jedan opravdan razlog za zamjenu plombe, plomba se ne bi trebala mijenjati.

Izvor: Instagram/Stomatologija Maglajlić&Šunkić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -