NaslovnaSavjetiKada odvesti dijete u prvu posjetu stomatologu i kako se pripremiti

Kada odvesti dijete u prvu posjetu stomatologu i kako se pripremiti

- Advertisement -

Kada vaše dijete prvi put treba da odvedete stomatologu? Stručnjaci preporučuju da ga to bude u roku od šest mjeseci od prvog izbijanja zuba (nicanja), ili najkasnije za oko 12 mjeseci.

Zubar vam u ovom trenutku može dati informacije o:

  • Propadanje zuba nastalo zbog korišćenja flašice za bebe
  • Praksi hranjenja odojčadi
  • Čišćenjo usta
  • Nicanju novih zuba
  • Navikama u vezi sa korišćenjem cucle
  • Navikama sisanja prstiju

Pripremite svoje dijete

Ako je moguće, zakažite jutarnje sastanke kako bi mala djeca bila budna i svježa.

Pripremite predškolsko, ili starije dijete za posjetu tako što ćete mu dati opštu ideju šta može da očekuje. Objasnite zašto je važno ići kod zubara. Izgradite uzbuđenje i razumijevanje.

Pripremite se i vi

Razgovarajte o svojim pitanjima i nedoumicama sa stomatologom. Zapamtite da se vaš osejćaj prema stomatološkim posetama može prilično razlikovati od vašeg deteta. Budite iskreni u pogledu viđenja stomatologa. Ako imate zubnu anksioznost, pazite da te strahove ili nesviđanja ne povežete sa svojim djetetom. Roditelji moraju pružiti moralnu podršku tako što će ostati mirni dok su u prostoriji za stomatološke preglede. Djeca mogu pokupiti roditeljsku zabrinutost i sami postati anksiozni.

Pripremite zubara

Prilikom prve posjete zubaru predajte kompletnu zdravstvenu istoriju vašeg djeteta. Za restauracije, kao što je popunjavanje šupljine, recite stomatologu ako vaše dijete ima tendenciju da bude tvrdoglavo, prkosno, uznemireno, ili uplašeno u drugim situacijama.

Posmatrajte kako vaše dijete reaguje. Mnogi roditelji mogu pogoditi kako će njihovo dijete reagovati i trebali bi to reći stomatologu. Određena ponašanja mogu biti povezana sa uzrastom vašeg djeteta:

  • 10 do 24 mjeseca – Neka djeca vezana za roditelje mogu se uznemiriti ako ih na pregled pođu bez roditelja.
  • Dvije do tri godine – Dijete vezano za roditelje dete će možda moći da se nosi sa kratkim odvajanjem od roditelja. Kod dvogodišnjeg djeteta, “ne” može biti uobičajen odgovor.
  • Tri godine – Trogodišnjacima možda neće biti prijatno ukoliko budu odvojeni od roditelja u toku trajanja nekih stomatoloških zahvata, kao što je popunjavanje šupljine. To je zato što većina trogodišnjaka nije društveno zrela da se odvoji od roditelja.
  • Četiri godine – Većina djece bi trebalo da bude u mogućnosti da sjedi u drugoj prostoriji od roditelja radi pregleda i postupaka liječenja.

Prva posjeta

Prva posjeta vašeg djetets stomatologu trebalo bi da pomogne da se osjeća prijatno kod zubara. Prva posjeta stomatologu preporučuje se do 12 mjeseci starosti, ili u roku od šest meseci od prvog nicanja zuba. Prva posjeta često traje 30 do 45 minuta. U zavisnosti od starosti vašeg deteta, posjeta može uključivati potpuni pregled zuba, vilica, ugriza, desni i oralnog tkiva radi provjere rasta i razvoja.

Ako je potrebno, vaše dijete može takođe imati blago čišćenje. Ovo uključuje poliranje zuba i uklanjanje naslaga, kamenca i mrlja. Zubar može vama vašem djetetu pokazati odgovarajuće tehnike čišćenja zuba kod kuće, kao što je čišćenje zubnim koncem i savjetovati vas o potrebi za fluoridom.

Mlečni zubi ispadaju, pa se rendgen ne radi često. Ali može se preporučiti rendgenski snimak za dijagnostikovanje propadanja, u zavisnosti od starosti vašeg djeteta. Rendgenski snimci se takođe koriste da bi se utvrdilo da li korijen zaglavljenog mliječnog zuba može uticati na stalni zub. Generalno, najbolje je da mala deca nemaju rendgenske snimke zuba, osim ako je to apsolutno potrebno.

Druga poseta

Baš kao i odrasli i djeca bi trebalo da idu kod stomatologa svakih šest mjeseci. Neki stomatolozi mogu zakazivati posjete češće, na primjer svaka tri mjeseca. Ovo može izgraditi udobnost i povjerenje kod djeteta. Češće posjete takođe mogu pomoći u praćenju razvojnog problema.

Foto: freepik.com

Zaštitite zube svoje dece kod kuće

Evo nekoliko saveta za zaštitu zuba vaše dece:

  • Pre nego što izbiju prvi zubi, čistite desni čistom, vlažnom krpom.
  • Počnite sa četkanjem koristeći male četkice za zube sa mekim čekinjama i vrlo male količine paste za zube (veličine zrna pirinča) kada se djetetu pojavi prvi zub. Posle tri godine koristite zubnu pastu za zube veličine graška. Ovo je vrijeme kada je dijete dovoljno staro da ispljune pastu za zube nakon pranja.
  • Spriječite propadanje zuba nastalo zbog bočice. Nemojte davati djeci flašicu sa mlijekom, sokom, ili zaslađenom tečnosti prije spavanja, ili kada ih odložite na spavanje.
  • Ograničite vrijeme kada vaše dijete pije bočicu. Vaše dete bi trebalo da isprazni bocu za pet do šest minuta, ili manje.
  • Pomozite svom djetetu da pere vlastite zube do sedme ili osme godine. Neka dijete gleda kako perete zube i slijedi isti obrazac pranja kako bi smanjili propuštena mjesta.
  • Ograničite hranu i poslastice koje povećavaju karijes. Ovo uključuje tvrde ili lepljive bombone i zaslađena pića i sokove. Ponudite voće umjesto soka. Vlakna u voću imaju tendenciju da očiste zube. Sok samo izlaže zube šećeru.

Izvor: stanfordchildrens.org

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -