fbpx
NaslovnaSavjetiKada je vađenje umnjaka pravo rješenje

Kada je vađenje umnjaka pravo rješenje

- Advertisement -

Zubi koji posljednji niču su umnjaci pa im je stoga ostavljeno najmanje prostora za pravilan rast. Umnjaci su posljednji zubi u vilici, najčešće rastu između 17 i 25 godine života, a imaju i naziv “osmica” budući da zauzimaju osmu poziciju u usnoj duplji. Njihova građa i oblik variraju, a ima ih po dva u svakoj vilici. Zovemo ih umnjaci jer rastu u godinama kada osoba postaje “mudra i umna”. Tokom istorije, umnjaci su čovjeku služili za mljevenje i drobljenje hrane, ali u današnje vrijeme, zbog načina ishrane i vrste hrane koju unosimo, oni su zapravo izgubili svoju prvobitnu namjenu.

Umnjaci mogu izazvati upalu zubnog mesa
Umnjaci nam mogu stvarati probleme jer se zbog njihovog kasnijeg razvijanja prostor oko njih sužava i često nemaju dovoljno mesta za pravilan položaj i rast. Takođe, ako umnjak probija kroz zubno meso, izaziva upalu zubnog mesa. Desni mogu postati bolne i otečene, a komadići hrane i bakterije se mogu prikupiti oko umnjaka i uzrokovati upalu, bol i oticanje te će, najverovatnije, doći i do infekcije. Umnjaci mogu dijelom niknuti, ostavljajući pola zuba pokrivenim zubnim mesom. Ova je situacija prava klopka za ostatke hrane i bakterije jer je zbog njegove pozicije teško očistiti i njegovati svaki deo zuba.
Bolne promjene u usnoj duplji
Desni se, stoga, mogu upaliti i uzrokovati ozbiljne probleme. Ipak, najčešći problem vezan za umnjake je premala vilica. To se događa u slučaju kada umnjaci nemaju dovoljno mjesta za izbijanje na površinu. Ponekad oni neće ni niknuti, ali u nekim će se slučajevima zub izboriti za izbijanje i rasti u krivom smjeru.

Umnjake najbolje izvaditi što prije
Ako umnjaci počnu rasti krivo, mogu uzrokovati bol, ali i upalu koja razara kost i živce okolnih zuba. Simptomi problema s umnjacima: bol ili utrnula vilica, iritacija zubnog mesa ili jezika jer umnjak raste u krivom smjeru, oticanje zubnog mesa umnjaka koji nije izrastao do kraja, gužvanje zuba zbog nedostatka mjesta. Kako se današnjom savremenom stomatološkom opremom i tehnologijom to na vrijeme može uočiti, moguće je preventivno djelovati i riješiti ih se. Umnjake je najbolje izvaditi što prije, jer što dalje čekamo, zub više raste, a s njim i njegovi korjeni što u može iskomplikovati čitavu priču. Vađenje umnjaka u kvalitetno opremljenim ordinacijama nije komplikovan zahvat i radi se rutinski, najčešće pod lokalnom anestezijom. No, nemojte se uplašiti. Za pacijenta ne bi trebala biti zabrinjavajuća činjenica da mu je potrebna operacija vađenja umnjaka, jer postupak nije ništa gori od normalnog vađenja zuba. Neke se osobe odlučuju, nakon pregleda, i na preventivno vađenje umnjaka prije nego što što dođe do problema s njima. Takva se odluka često donosi uz preporuku stomatologa ili ortodonta, koji na temelju rendgenskih slika zuba koji su izašli i koji nisu izašli, mogu utvrditi što će se u budućnosti događati s vilicom i zubima.

Bezbolan, ali neugodan zahvat
Nakon zahvata može doći do malog oticanja, a u nekim slučajevima je potrebno na nekoliko dana promijeniti način ishrane konzumirajući mekšu i laganiju hranu. Važno je znati da je operativni zahvat vađenja umnjaka, koji se stručno zove alveotomija, siguran i ne traje dugo. Zahvat je bezbolan, ali istovremeno postoji osjećaj neugode, budući da se na kraju zahvata rana mora zašiti. Oporavak nakon operacije traje nekoliko dana. Preporučuje se uzimanje tableta protiv bolova te redovno mijenjanje gaze u ustima. Ako krvarenje ne prestane nakon 24 sata, obavezno se javite stomatologu ili oralnom hirurgu koji je izvršio operaciju.
Neophodno mirovanje
U sljedećih nekoliko dana nakon vađenja umnjaka, preporučuje se mirovanje. Nemojte ležati u vodoravnom položaju kako ne biste dodatno podstakli krvarenje. U prva 24 sata nakon vađenja preporučuje se stavljanje hladnih obloga na spoljnju stranu obraza, dok se u sljedećih nekoliko dana preporučuju tople obloge, takođe s spoljnje strane obraza. Fizička aktivnost može pojačati krvarenje, pa nakon vađenja umnjaka, budite spremni na dosta mirovanja.

Izbjegavajte trljanje bolnog mjesta
Nemojte prati zube u prva 24 sata, a nakon toga, isperite usta nekoliko puta na dan s mlakom vodom u kojoj ste otopili kašiku morske soli. Što je više moguće izbjegavajte trljanje tog mesta jezikom i dodirivanje rukama. Suzdržite se od jela prvih nekoliko sati nakon vađenja, a nakon toga počnite sa laganijom hranom kao što su pudinzi, kašasta hrana i supe. Takođe, usnu duplju možete ispirati s mlakim čajem od kamilice, koji ima protivupalno djelovanje. Nemojte upotrebljavati slamčicu, jer sisanje može pojačati krvarenje u ustima. Takođe, suzdržavajte se od pušenja, barem u prva 24 sata, a ako je moguće i duže, jer ono može smanjiti dotok krvi na mjesto gde je bio zub, što može dovesti do razmnožavanja bakterija i infekcija. Ipak, najvažnije je da znate da vađenje umnjaka nije bauk. U pravim rukama, nemate se čega bojati. (www.dental-clinic.rs)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -