NaslovnaSavjetiKada je potrebna fluorizacija zuba

Kada je potrebna fluorizacija zuba

- Advertisement -

Fluor je mineral koji se prirodno javlja u hrani i vodi. Svakodnevnim unosom određene hrane kao i vode za piće, iz česme, obnavljamo mineralizaciju zuba. Međutim, isto tako, svakodnevno, zubi, odnosno zubna gleđ, gube izvjesnu količinu minerala i ovaj proces je poznat kao demineralizacija. Do demineralizacije dolazi kada kiseline formirane iz naslaga bakterija i šećera u ustima – napadaju gleđ. Čvrste naslage na zubima ustvari predstavljaju kamenac, te je čišćenje kamenca još jedna od najčešćih stomatoloških intervencija. Previše demineralizacije bez dovoljno remineralizacije koja bi obnovila zubnu gleđ dovodi do propadanja zuba, a da bismo spriječili ili zaustavili ovaj proces potrebna nam je fluorizacija zuba. Fluor se koristi u prevenciji propadanja zuba tako što čini zube otpornijima na napade kiselina.

Fluor, takođe, zaustavlja i rano propadanje zuba, pa je dječija stomatologija polje na kom se fluoru pridaje najviše pažnje. Kod djece ispod šest godina, fluor učestvuje u razvoju stalnih zuba, i tako otežava kiselinama da demineralizuju zube. Fluor takođe pomaže ubrzanju remineralizacije kao i ometanju razvoja kiseline na već izraslom zubu i kod djece i kod odraslih. Kao što je već rečeno, fluor se nalazi u hrani i u vodi. Takođe, moguće ga je direktno nanijeti na zube sa fluoridnim pastama za zube i tečnostima za ispiranje usta. Stomatolog u ordinaciji može da primjeni fluor na zube u vidu gela, želea ili rastvora i tako se izvrši fluorizacija zuba. Ovi tretmani sadrže mnogi veći nivo fluora nego količina koja se može naći u pastama za zube i tečnostima za ispiranje usta. Fluor se još može naći u obliku tableta, a moguće je i dodatno fluorisanje vode za piće, ali u ovim slučajevima se konsultujete sa svojim stomatologom. Fluorizacija zuba je stomatološki tretman kojim se usporava propadanje zuba. Međutim, ovaj tretman ne može u potpunosti da spriječi nastanak karijesa.

Kako savjetuje dječija stomatologija, ovaj tretman najbolje sprječava pojavu karijesa ukoliko dijete takođe koristi odgovarajuću količinu paste za zube sa fluorom, ukoliko koristi konac za zube, ide na redovne preglede i zdravo se hrani. Kako kod djece tako i kod odraslih, prije tretmana potrebno je u potpunosti sanirati sve moguće probleme, a čišćenje kamenca takođe spada pod obaveznu pripremu. S obzirom da se kamenac na mliječnim zubima skoro i ne taloži, čišćenje kamenca kod male djece može i da se preskoči. Fluor se nanosi na sve dijelove zuba specijalnom četkicom, kako to primjenjuje dječija stomatologija, ili se gel/žele stavi u aplikatore, za odrasle osobe. Potrebno je gel držati u ustima nekoliko minuta kako bi se izvršio proces remineralizacije. Nakon završenog tretmana, ispljunuti sadržaj iz usta i ne preporučuje se konzumiranje hrane u narednih 30 minuta. Koliko puta godišnje će se ovaj tretman ponavljati zavisi od stepena problema kod osobe, ali preporuka je da se minimalno, kao i u preventivne svrhe, ovaj proces odradi makar jednom godišnje.

Veoma je bitno da novorođenčad i djeca između šest mjeseci uzrasta i 16 godina starosti budu izložena unosu fluora. Ovo je neki vremenski okvir u kom izlaze mliječni i stalni zubi. Međutim, fluor je bitan i za odrasle. Nova istraživanja pokazuju da je fluor iz pasti za zube, tečnosti i tretmana bitan kako za sprječavanje propadanja zuba tako i za jačanje zuba koji tek izbijaju. Dodatno, osobe sa određenim stanjima mogu da budu više izložene propadanju zuba i stoga bi njima itekako koristio ovaj tretman – fluorizacija zuba. To su osobe sa sledećim problemima:
Suva usta – ta stanja imaju svoje posebne nazive, između ostalog mogu biti posljedica upotrebe droga ili pak lijekova za visok pritisak. Čak i tretmani radijacijom u predjelu glave i vrata mogu da doprinesu propadanju zuba. Manjak pljuvačke onemogućava ispiranje manjih dijelova hrane koji se zadrže u ustima, te samim tim ne postoji mogućnost neutralizacije kiselina.
Bolesti desni – usljed bolesti desni vaši zubi i korijen zuba može više da bude izložen bakterijama i samim tim i propadanju.
Ukoliko jednom godišnje ili jedno u dvije godine imate karijes na zubima vrlo je moguće da vam potreban tretman fluorizacije zuba.
Prisutnost krunica i/ili mostova ili proteza: ovi tretmani mogu da dovede zube u rizik od propadanja – kada hrana uđe između krunice i zubne površine ili oko proteza.

Fluor je bezbjedan i učinkovit kada se upotrebljava po uputstvu, ali može da bude opasan u većim količinama (toksična doza zavisi od osobe do osobe odnosno od kilaže). Iz ovog razloga, važno je da roditelji nadgledaju kada djeca upotrebljavaju proizvode sa fluorom i da ih drže van njihovog domašaja, posebno za djecu ispod šest godina. Zatim, previše fluora može da izazove defekte u zubnoj gleđi od jedva vidljivih bijelih tačkica do veoma uočljivih braon mrlja. Dječija stomatologija češće otkriva ova stanja jer su uobičajena kod djece ispod šest godina. Međutim, budite svjesni da je veoma teško doći do opasne količine unosa fluora jer svi proizvodi u kući koji su vam dostupni sadrže nizak nivo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -