NaslovnaSavjetiKad i zašto vaditi zub i šta nakon toga

Kad i zašto vaditi zub i šta nakon toga

- Advertisement -

Ako se suočavate sa vađenjem zuba, to može izgledati pomalo zastrašujuće i uznemirujuće. Ali da li ste znali da je vađenje zuba prilično standardna stomatološka procedura? Ovaj članak će govoriti o vađenju zuba i onome što treba da znate.

Vađenje zuba je postupak izvlačenja zuba iz njegovog ležišta u kosti. Pogledajte naš vodič za vađenje zuba koji će vam pomoći da se pripremite za predstojeću proceduru.

Kada je potrebno vađenje zuba?

U mnogim slučajevima možete popraviti zube koji su slomljeni ili oštećeni karijesom pomoću plombe, krunice ili drugog stomatološkog tretmana. Međutim, ponekad je šteta preozbiljna da bi se popravila, pa će vam stomatolog preporučiti ekstrakciju.

Evo još nekih razloga zbog kojih bi ekstrakcija zuba mogla biti neophodna:

  • Karijes ili infekcija je dospjela duboko u zub
  • Trauma ili povreda
  • Nema dovoljno mjesta za sve zube u ustima
  • Mlečni zubi ne ispadaju na vrijeme da izniknu stalni zubi
  • Ortodontski tretman može zahtijevati vađenje zuba kako bi se stvorio prostor za zube dok se pomjeraju na svoje mjesto
  • Umnjaci, koji se nazivaju i treći kutnjaci, često se vade

Priprema

Prije uklanjanja zuba, vaš stomatolog će detaljno pregledati vašu medicinsku i stomatološku istoriju i napraviti odgovarajuće rendgenske snimke. Rendgenski snimci otkrivaju dužinu, oblik i položaj zuba i okolne kosti. Na osnovu ovih informacija, vaš stomatolog može odrediti najbolji način za uklanjanje zuba i da li da vas uputi oralnom hirurgu.

Prije uklanjanja tokom jednostavnog vađenja, oni će utrnuti područje oko zuba koristeći lokalni anestetik. Međutim, tokom komplikovanijeg uklanjanja, zvanog hirurška ekstrakcija, vaš oralni hirurg može primijeniti intravensku (IV) anesteziju, koja može da varira od svjesne sedacije do opšte anestezije, koja će vas uspavati. Ako je to slučaj, dogovorite da vas neko odveze kući nakon procedure i ostane sa vama dok efekti ne nestanu.

Proces vađenja zuba

Postoje dvije vrste ekstrakcija koje možete imati:

  • Jednostavno vađenje je uklanjanje zuba koji je vidljiv u ustima. Uobičajeno je da opšti stomatolog izvodi jednostavne ekstrakcije. Tokom jednostavnog vađenja, vaš stomatolog će utrnuti zub i tkivo desni i olabaviti zub instrumentom zvanim elevator prije nego što ga ukloni zubnom pincetom.
  • Hirurško vađenje je složenija procedura koja se koristi za zub koji se možda odlomio na liniji desni ili još nije došao u usta. Oralni hirurzi obično izvode hirurške ekstrakcije; međutim, opšti stomatolozi mogu da ih obavljaju takođe. Tokom hirurške ekstrakcije, ljekar će napraviti mali rez u desnima i ukloniti zub.

Posle ekstrakcije

Najvažnija stvar koju treba pratiti nakon vađenja zuba je održavanje područja čistim i sprečavanje infekcije. Odmah nakon procedure, vaš stomatolog bi vas mogao zamoliti da nježno zagrizete komad suve, sterilne gaze, koju treba da držite na mestu do 30 do 45 minuta da biste ograničili krvarenje, dok se odvija zgrušavanje. Vaš stomatolog će vam dati detaljna uputstva za naknadnu njegu, ali 24 sata nakon vađenja ne bi trebalo da pušite, snažno ispirate usta ili čistite zube pored mjesta vađenja.

Možete očekivati ​​određenu količinu bola i nelagodnosti nakon ekstrakcije. U nekim slučajevima, vaš stomatolog će vam preporučiti lijek protiv bolova ili ga prepisati. Možda će vam pomoći da na obraz nanesete paket leda da biste smanjili otok. Takođe treba da ograničite naporne aktivnosti, kao i da izbjegavate vruće tečnosti i ne pijete kroz slamku. U normalnim okolnostima, nelagodnost bi trebalo da se smanji u roku od tri dana do dvije nedelje. Međutim, ako osjetite produženi ili jak bol, otok, krvarenje ili groznicu, odmah pozovite svog stomatologa ili oralnog hirurga.

Bez obzira da li ste iskusan profesionalac ili početnik u ekstrakciji zuba, najbolja opcija za uspješan i nekomplikovani postupak je da pažljivo pratite preporuke svog stomatologa prije i posle procedure. Vađenje zuba otvara prostor za nešto bolje i može pomoći da vaš osmjeh bude zdrav.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -