Jogurt smanjuje loš zadah

    Ako ste isprobali već gotovo sve da bi svom dahu dali ljepši miris i niste zadovoljni rezultatima eksperimentisanja, možda je vrijeme da zadah pobijedite sa dva obična jogurta. Vođeni istraživanjem o djelovanju jogurta na smanjenje vjerovatnoće kvarenja zubi, grupa japanskih naučnika došla je do zaključka da je jogurt dobar za zdravlje usne šupljine, grla i problema sa želucem. U istraživanju koje su sproveli ispostavilo se da se svakodnevnim uzimanjem bilo koje vrste jogurta smanjuje količina neugodnih mirisa u usnoj šupljini. Smanjuju se i naslage hrane, na zubima te sprječava upala zubnog mesa.

    Tokom istraživanja ispitanici su dobili identične instrukcije o higijeni zubi, načinu ishrane i uzimanju lijekova. Od svake osobe su sakupljani i čuvani uzorci sline i naslaga sa i ispod jezika, pa je mjerena koncentracija sumpornih spojeva, a nakon šest nedelja uzimanja jogurta nivo spojeva koji izazivaju neugodne mirise smanjio se za čak 80 posto. Dovoljna su, dakle, dva jogurta na dan da bi se uklonio neugodan miris, smanjile zubne naslage i izliječila ili se ublažila upala zubnog mesa. Broj bakterija u ustima ostaje isti, što bi se moglo objasniti time da se uzimanjem jogurta neke vrste bakterija koje stvaraju neugodan dah zamjenjuju drugim, “dobrim” vrstama bakterija kojih ima u jogurtu.

    Kontakt forma

     

    Verifikacija

    Comments are closed.

    Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.