NaslovnaSavjetiJelena Đoković i struka - sujeta neznanja i monopol na zdravlje

Jelena Đoković i struka – sujeta neznanja i monopol na zdravlje

- Advertisement -

Izjava Jelene Đoković, supruge jednog od najboljih tenisera na svijetu Novaka Đokovića, da su žene neplodne zbog problema sa zubima, izazvala je burne reakcije u javnosti.

I dok je većina kritikuje zbog takvih izjava, prof. dr Jovan Vojinović je stao u njenu odbranu.

Riječ je o specijalisti dječije i preventivne stomatologije, primarijusu, profesoru i rukovodiocu Katedre za dječiju i preventivnu stomatologiju na Stomatološkom fakultetu u Pančevu.

Vlasnik je i FB stranice Dječija stomatologija. Njegov post posvećen izjavi Jelene Đoković prenosimo u cjelosti uz neophodnu redakciju obradu.

Prof. dr Jovan Vojinović (Foto:privatna arhiva)

„Najnovija izjava supruge nacionalne ikone i idola nebeskog Noleta uzburkala je javnost posljednjih dana i pokrenula lavinu pljuvačine i zaprepašćenja medija i prije svega tzv. „stomatološke“ struke. Detaljno o njenoj izjavi i vezi zdravlja zuba možete da pogledate u brojnim izdanjima raznih tabloida i časopisa. Na primjer: https://www.story.rs/…/jelena-djokovic-zene-su-neplodne-zb…/ Osnovne teze u njenoj izjavi su: oboljenja zuba (spominje i karijes i oboljenja desni) između ostalog mogu da izazovu neplodnost i iznešeni su savjeti kako treba održavati zube zdravim, prije svega pomoću različitih prirodnih sredstava. Osnova protesta stručne i kvazi stručne javnosti je: otkuda njoj pravo da priča o zdravlju, a vrlo malo se priča o istinitosti njenih tvrdnji. Sada ću vjerovatno razočarati gomilu hejtera i prije svega pojedine kolege“, napisao je na početku prof. dr Vojinović.

Potom je krenuo u obrazlaganje.

Prof. dr Jovan Vojinović (Foto: Facebook)

„Jelena Đoković sve što je rekla u svojoj izjavi na Insagramu je apsolutno tačno!!!! Jelena Đoković nije bila „mali Mikica koji i iznosi sopstvenu visokoumnu filozofiju”, već je citirala na zapadu priznatu i popularnu doktorku holističke stomatologije. To bi trebalo da bude oblast koja povezuje zube sa organizmom u cjelini i kako na prirodni način da se stvara zdravlje. Holistička stomatologija u velikom dijelu se slaže sa da kažemo zvaničnom, ali ima i nekih oblasti, pogotovu vezane za određene preparate (npr. štetnosti fluoride) ili pojedine interakcije (npr. povezanost malignih oboljenja sa endodontski liječenim zubima – liječenje kanala korijena), koje ističe bez valjanih naučnih dokaza. Citiranje tvrdnji holističke doktorke, da oboljenja zuba mogu da bude povezano sa nepolodnošću žena je naučno prihvaćena teorija i potvrđena određenim dokazima. Kolege stomatolozi, ljekari pa i laici mogu o tome da pronađu najbolje informacije u sljedećem stručnom članku: https://www.dentistryiq.com/…/infertility-and-inflammation-…

Objasnio je i da studenti danas na fakultetima uče o ulozi bakterija koje izazivaju oboljenja desni.

Prof. dr Jovan Vojinović (Foto: privatna arhiva)

„Danas zvanično na fakultetima studenti uče o mogućoj ulozi bakterija izazivača oboljenja desni i infekcije zuba usljed karijesa u razvoju niza opštih oboljenja. Tako postoje dokazi koji ukazuju na mogući uticaj na kardiovaskularna oboljenja, reumatska oboljenja, dijabetes, pa čak i kod pojedinih tumora su pronađene bakterije iz oboljelih desni. Nesumnjivo postoje dokazi da postojanje ozbiljnijih oboljenja desni (sa džepovima) u trudnoći može da bude povezano sa prijeveremenim porođajima i manjom težinom djeteta. Zbog svega toga je i zvanični stav u svijetu da prije začeća i posebno u trudnoći treba posebnu pažnju posvetiti zdravlju zuba i otkriti i sanirati sva postojeća oboljenja“.

Po njegovom mišljenju, sve što je Jelena Đoković navela u svome statusu kako treba njegovati zube je prihvatljivo.

Jelena i Novak Đoković (Foto: prva.rs)

„Predstavlja zvanični holistički stav, i nije u suprotnosti sa zvaničnom stomatologijom. Ipak ima i jedan nedostatak, jer nije spomenula neophodnost zubne paste sa aktivnim materijama koje podstiču remineralizaciju (prije svega fluoridi, pa dijelom i ksilitol i nanoapatiti). I dan danas veliki broj kolega stomatologa izjavljuje i što je još gore uči svoje pacijente da je jedino važno dobro oprati zube, a vrsta paste nije bitna, pa čak može i bez nje. Apsolutno nije tačno, pogotovu kada je rijeć o karijesu! Samo pranje zuba nije dovoljno, potrebno je i podsticanje vraćanja minerala u zubnu gleđ (stručno se naziva remineralizacija), a za to su zaduženi gore navedena sredstva(fluoridi i dr). Najbolje je da fluoridi budu prisutni u zubnoj pasti, ali mogu da se nanose i na druge načine u kućnoj ili profesionalnoj primjeni (vodice, lakovi i sl.)“.

Doktor Vojinović je objasnio i da je izuzetno važna dobra oralna higijena dva puta dnevno.

Foto: m.economictimes.com

„Kada je reč o zdravlju desni, dobra i detaljna higijena i to svakodnevno, najmanje 2x dnevno je zakon i to na način koji je opisan (meka četkica, konac za zube). Tehnika pranja zuba „kiša pada – trava raste“ je jedna od priznatih (ali više za djecu), ali postoje i druge, možda efikasnije metode, mada oko toga ne postoji konsenzus u struci niti valjani naučni dokazi. Tako da se i ova izjava može prihvatiti. Druga navedena sredstva morska so, eterična ulja i sl. su isto tako legitimna, naučno prihvaćena i sprovode se u praksi. Sprovode se čak i vijekovima. Ali ona prije svega pomažu kod održavanja zdravlja desni. (na primjer čuvena vodica za usta Listerin je na bazi eteričnih ulja). Ono što nije detaljno navedeno u izjavi (ali ne može se sve ni očekivati) je uloga ishrane i posebno šećera, jer i izuzetno dobra higijena i fluoridi, kod prečestog unosa šećera (na primjer više od 6x prema nekim istraživanjima) nisu dovoljni da spriječe razvoj oboljenja“.

Pozvao je kolege i sve koji su se uzbudili zbog Jelenine izjave da malo „spuste loptu“.

Foto: belfastlive.co.uk

„I na kraju, možda i najvažnije pitanje DA LI JELENA ĐOKOVIĆ IMA PRAVO da piše i savjetuje o zdravlju (mada ona nije savjetovala nego citirala savjete priznatog stručnjaka). Drage kolege i svi ostali koji ste se silno uzbudili jer se poznata ličnost usudila da zadire u vašu nadležnost smirite malo strasti i sujetu jer apsolutno niste u pravu i vidi se da ste zaobišli mnogo toga iz preventivne medicine i stomatologije. Nauka i struka koja se bavi stvaranjem zdravlja u populaciji se naziva PROMOCIJA ZDRAVLJA, a dio promocije zdravlja je i zdravstveno vaspitanje. Definicija promocije zdravlja je: „Proces osposobljavanja ljudi da povećavaju kontrolu nad svojim zdravljem i njegovim determinatama i da ga tako unapređuju“.

Naglasio je i da su zdravstveni radnici samo jedna mala i bitna karika u promociji zdravlja.

Prof. dr Jovan Vojinović (Foto: privatna arhiva)

„Zdravstvena struka i zdravstveni radnici u tom procesu su samo jedna mala (ali bitna) karika. Zdravlje se stvara u porodici, a na porodicu ni tehnički ni suštinski najmanje može da se utiče u ordinacijama. To je zadataqk široke međusektorske saradnje kako formalnog dela (npr. sistem obrazovanja, vlada), ali i ne vladinog dijela i medija. Veoma značajnu ulogu u ne vladinom dijelu imaju tzv “važne druge osobe“ koje imaju uticaja na zajednicu i one su najefikasnije u prenošenju zdravstveno vaspitnih poruka. Na primjer mnogo je efikasnije da o zdravim navikama djecu uče vaspitači i učitelj nego da stomatolog drži predavanja (i tu se kod nas puno griješilo, dok je svijet to odavno shvatio). Isto tako nauka je dokazala da značajnu ulogu za prihvatanje zdravstvenih poruka imaju vršnjaci ili okruženje. Zadatak struke je da pripremi na dokazima zasnovane naučne preporuke koje će zatim prenostit najširi spektar zajednice“.

Iako Jelena Đoković nije iz zdravstvene struke, njena izjava ima veliki uticaj.

„A prihvatate li to ili ne, Jelena Đoković je jedna od takvih uticajnih osoba i njenu riječ će slušati veliki broj osoba. Zato je i cilj promocije zdravlja da se u proces uključi sve veći broj takvih „laika“ i upravo i njih treba obučiti pravim informacijama. A kada prenose sami takve informacije treba ih pohvaliti i što je više moguće iskoristiti. Za pohvalu je što se i interesuje za stvaranje zdravlja. Mjesto da smo srećni što poznate i uticajne ličnosti pričaju o zdravlju, a ne samo o modi, politici ili kozmetici, mi pribjegavamo našem omiljenom sportu PLJUVANJU!!! To samo umanjuje vrijednost struke i okreće građane sve više prema dr Goooglu i zbunjujućoj mreži kontraverznih i kontradiktornih savjeta. I zato BRAVO Jelena“, zaključio je prof. dr Jovan Vojinović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -