NaslovnaSavjetiJednostavno uzimanje otiska

Jednostavno uzimanje otiska

- Advertisement -

Piše: Timothy M. Bizga, DDS, FAGD

Profit nije prljava riječ! U današnjem stomatološkom okruženju, profitabilnost mora biti dio naše svijesti, ukorijenjena u DNK modernog stomatologa. Držim da nije zlato sve što sija. Volim pomagati ljudima, no rado bih pritom zaradio.

Sa oko 40% (prosječno) prihoda naše prakse koji se ostvari zahvaljujući protetskim tretmanima, profitabilnost ostaje upitna. Možda sam samo ja bio u takvoj situaciji, no imam osjećaj da smo svi to prošli. Ništa toliko ne narušava tijek tretmana kao neiznuđena proceduralna pogreška ili, još gore, nepredviđena pogreška! Nadalje, ove nevolje utječu na učinkovitost i usporavaju radni proces. Sve se greške gomilaju jedna na drugu što rezultira gubitkom vremena, produktivnosti i prihoda. Pogreške zahtijevaju rješenja koja se temelje na procedurama. Kako bi rješenja funkcionirala, vjerujem da formula mora izgledati ovako: (dosljednost + predvidljivost) x učinkovitost = profitabilnost.

1. RTG snimka dovršenog endo tretmana na zubu 18, punjenje, preparacije i privremeni protetski nadomjestak

Za mene je uzimanje otiska najteži dio protetskog tretmana krunicama i mostovima. Zašto? Zahtijeva puno truda! I ne samo to, pogreške KOŠTAJU! Ako ne uspijete otprve, situacija postaje frustrirajuća. Vaš profit se smanjuje, operativni troškovi rastu te počinju navirati misli: Pacijent me osuđuje, misli da sam pogriješio!?!?!?! Zašto sam pogriješio? Zaostajem! Nadam se da ću ovaj put uspjeti…bolje mi je da uspijem!!!

2. Nakon dva tjedna ispiranja s klor-dioksidom (OraCare)

Iznova sam se vidio kako gubim novce kad moj otisni materijal iz nekog razloga ne bi pružio zadovoljavajući rezultat. Uz tako puno zamki pri otiskivanju (izgled preparacije, odnos gingive prema preparaciji, materijali itd.), kako je moguće uzeti otisak na jednostavan način – gdje konzistentnost i predvidljivost pobjeđuju te se uspije isprve?

3. Retrakcijske kapice i pasta

Po meni, rješenje je jednostavno: prilagođavajte se slučajevima, odaberite najbolje alate za rad i primijenite tehnike koje osiguravaju dobre rezultate. U sljedećem slučaju, obraditi ću prethodno spomenute probleme. Pacijent TF došao je na rutinski preventivni pregled koji je uključivao i RTG. Uočeno je da su rubovi njegovih donjih lijevih krunica prekratki te da je potrebna izmjena protetskog nadomjestka. Kako je zub 18 bio u lošem stanju, prvo je obavljena endo terapija pomoću WaveOne® Gold sustava (Dentsply Sirona Endodontics) (slika 1).

4. digit® Power Dispenser precizno aplicira masu na preparacije

Nakon toga napravljena je preparacija za privremeni rad sa Integrity® Multi•Cure materijalom (Dentsply Sirona Restorative). Pacijentu su dana uputstva za ispiranje klor-dioksidom tijekom iduća dva tjedna kako bi se omogućilo zacjeljivanje nakon dugog ali uspješnog prvog tretmana. U toku drugog posjeta, privremeni rad je uklonjen i konačna preparacija je dovršena (slika 2). Nakon korištenja retrakcijske paste i kompresivnih kapica, zubi su spremni za otisak (slika 3).

5. Konačni otisak (bukalni rubovi preparacije)

Što je doprinijelo uspjehu ovog slučaja od samog početka do kraja? Sve počinje postavljanjem očekivanja. Prva pogreška većine stomatologa je nedavanje dovoljno pažnje i neprilagođavanje slučaju u određenoj situaciji in vivo. U ovom je slučaju moja prednost bila što sam UNAPRIJED upozorio pacijenta kako bi endo terapija mogla biti ključna. Mogućnost mijenjanja TAKTIKE je bitno. Kao i u sportu, situacija se ponekad promijeni te je potrebno prilagođavanje.

6. Konačni otisak (pregled)

Ne vjerujem da je standarna praksa kardiologa probuditi pacijente za vrijeme operacije kako bi im objasnili da je potrebna dodatna premosnica. Oni predviđaju ono što bi mogli pronaći i traže pristanak PRIJE operativnog zahvata kako bi se prilagodili bilo kakvim promjenama do kojih bi moglo doći. Što želim reći? Prije nego krenemo, trebamo upoznati naše pacijente s mogućnošću različitog ishoda. Kod ovog slučaja, mislio sam da će biti potrebna samo izrada preparacije i uzimanje otiska. No, morao sam obaviti endo tretman, dva “build-upa“ i dvije preparacije sa privremenim krunama. Moj tim, ali i pacijent, bili su spremni na tu mogućnost.

7. Konačni otisak (lingvalni rubovi preparacije)

Komunikacija je bila od iznimnog značaja za nesmetan tijek prve posjete i uspješnog ishoda.
Zatim sam imao plan. Plan je počeo što jednostavnijom i učinkovitijom pripremom. Preferiram jedno svrdlo na jednu preparaciju. Meni omiljeni izgled preparacije za fiksne protetske nadomjestke su preparacije na zaobljenu stepenicu. Prema mom mišljenju, KR Modified Flat-End Taper svrdla su idealna za ostvarivanje zaobljene stepenice. Ove značajke omogućuju oštar i jasan rub preparacije koji zadovoljava zahtjeve keramičke restauracije.

8. Izgled modela i preparacije od sadra

U ovom sam slučaju odabrao višenamjensko svrdlo kako bih izradio više preparacija.

Moje zubotehničko iskustvo tokom godina me naučilo da ukoliko zubnoj tehnici dostavim rad sa kružnom preparacijom od 360 stupnjeva sa stepenicom od 0.8 mm, oni mi mogu izraditi protetski nadomjestak od bilo kojeg materijala i različitog dizajna.

Uz kontinuirani napredak u razvoju dentalnih materijala i prevelik izbor, stomatolozi su često neodlučni pri odabiru indirektnih materijala. Čvrsto vjerujem da se pojednostavljenjem povećava učinkovitost. Iz tog razloga, izradom gore navedene preparacije koja odgovara gotovo svim zahtjevima indirektnih materijala, stomatolozi mogu pojednostavniti proces i povećati učinkovitost, produktivnost te u konačnici i profitabilnost.

Osim toga, zanimljivo je da molari stomatolozima i dalje predstavljaju najveći problem. Prema istraživanju, tijekom života molari imaju očuvanu morfologiju u 46% slučaja. Razlog tome je veliki utjecaj žvačnih sila na molarnu regiju. Rješenje su strateški postavljeni molarni retencijski utori. Pripremajući mehaničke retencije na preparacijama (slika 8 preparacije molara), možemo postati manje ovisni o cementu kao jedinom izvoru retencije krunica.

9. Bukalni pogled na cementirane krunice

Uz sve detalje, precizno otiskivanje je neophodno za prvi put! Preferiram materijale i rješenja koji mi olakšavaju posao, naročito u ovom kritičnom trenutku pripreme i izrade protetskih nadomjestaka. Usta su ponekad kao ocean sline, zamka s mekanom gingivom koja prikriva rub preparacije te uzimanje otiska čini uzbudljivom avanturom. Tijekom godina, isprobao sam mnoga rješenja usmjerena na prevladavanje uobičajenih izazova pri uzimanju otisaka. Neki su proizvodi bili novi, a neki jeftini. Ono što je postalo kristalno jasno nakon 12 godina iskustva je da dobijete ono što platite i da alati koje izaberete doista pospješuju (ili uništavaju) posao. Smatram da mnogi proizvodi dobro funkcioniraju u gotovo idealnim uvjetima. Ipak, što imam više iskustva, to mi se čini da je u mojoj ordinaciji sve samo ne IDEALNO!

10. Lingvalni pogled na cementirane krunice

To me je navelo da stalno tražim proizvode koji pojednostavljuju posao. Aquasil® ima dugu povijest pouzdanosti i preciznosti. Novi Aquasil® Ultra+ je evoluirana i bolja verzija svog prethodnika, posebno dizajniran za rješavanje izazova iz stvarnog života s kojima se stomatolog susreće u ordinaciji. Osim toga, Dentsply Sirona je osmislila Digit Power® Dispenser koji se savršeno slaže sa svojim vrhunskim PVS-om (Aquasil® Ultra+ materijal) i koji ga na predvidljiv i precizan način aplicira na vašu preparaciju (slika 4). Rezultati su impresivni otisci, uzeti bez brige, s preciznošću i kontrolom postignutima pritiskom na dugme (slike 5-7). Nakon godina frustracija i pogrešaka, pomisao o uzimanju otisaka bi me uvijek oneraspoložila. No sada lakše dišem. Tokom godina iskustva analizirao sam svoje radove i naučio trikove s kojima sam postigao opipljivu pozitivnu razliku; dokaz da postajem sve bolji. To iskustvo naučilo me je vrijednostima rješenja temeljenih na procedurama. Nadalje, godine su dokazale da ukoliko unaprijed isplaniram i implementiram pogodne proizvode, tehnike i ideje, mogu se opustiti i raditi. Izbor materijala u kombinaciji sa očekivanjima i pravilnim planiranjem omogućuje mi dosljednost i učinkovitost a samim tim i profitabilnost.

Timothy M. Bizga, DDS, FAGD
je stomatolog u Clevelandu, Ohio. Njegovo stomatološko radno iskustvo je dugotrajno i raznoliko. Radio je kao dentalni asistent, a također je i dentalni tehničar, čime je njegova perspektiva doista jedinstvena u usporedbi s ostalima u polju stomatologije. Svoju DDS (Doctor of Dental Surgery) diplomu postigao je na University of Michigan School of Dentistry. Trenutno je član American Dental Association i član na Academy of General Dentistry.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -