NaslovnaSavjetiJednostavni savjeti koji pomažu kod povlačenja desni

Jednostavni savjeti koji pomažu kod povlačenja desni

- Advertisement -

Zdrave desni lijepo prijanjaju na krunicu zuba, a problem nastaje ako se desni povuku, pa korijen bude izložen. Em što ne izgleda lijepo, povlačenje desni može da bude i opasno, te je dobro znati šta je prava preventiva, ali i šta treba raditi kad se problem već javi.

Za razliku od krunica, korijen zuba nema zaštitu, te lako propada ako je izložen. Kad se desni povuku i otkriju korijen, povratka nema. Ipak, postoje metode koje pomažu, a tiču se i preventive i liječenja.

Šta izaziva povlačenje desni
Na sajtu medicalnewstoday izdvajaju nekoliko faktora koji uzrokuju povlaćnje desni. Bolest desni je infekcija ili upala desni i drugih dijelova u ustima, prije svega zbog gomilanja plaka. Sve to je obično posljedica loše oralne higijene, tj. neadekvatnog pranja zuba, krivih zuba, neispravnih plombi, gena, neodgovarajuće proteze, hormonske promjene usljed trudnoće ili oralnih kontraceptiva, određenih imunoloških poremećaja, stresa, pušenja.

S jedne strane, ovi faktori mogu da izazovu otok i crvenilo na desnima, a s druge strane, ako se ovo stanje ne liječi, moguće je da se razvije u paradentozu koja je vrlo opasna. Naime, paradentoza predstavlja povlačenje desni usljed čega se na korijenu zuba skupljaju bakterije, one dalje pojačavaju upalu i infekciju, a sve to vodi na kraju ka ispadanju zuba i propadanju kosti.

Ključ je u načinu na koji peremo zube
Redovno pranje zuba je od ključne važnosti za zdrave desni i uopšte oralnu higijenu. Ali ako zube ne perete kako treba, lako možete da izazovete povlačenje desni. Ako dio desni koji se spaja sa krunicom zuba jako pritiskate četkicom, moguće su upale i povrede. Zato izbjegavajte najčešće greške prilikom pranja zuba, a to su jako pritiskanje četkicom, korišćenje četkice sa suvše tvrdim vlaknima, pranje zuba horizontalnim pokretima.

Liječenje
Ako primijetite problem, treba da odete stomatologu koji će, vjerovatno, uraditi neku intervenciju otklanjanja plaka, a potom obraditi korijen zuba kako bi desni potom bolje prijanjale ili će predložiti drugu opciju u skladu sa vašim stanjem.

Prevencija

Foto:medicalnewstoday.com
Foto:medicalnewstoday.com

A da do povlačenja desni ne bi došlo, dovoljno je da malo više povedete računa o svojoj oralnoj higijeni jer to može da uspori, odnosno da zaustavi povlačenje desni. Stručnjaci izdvajaju sljedeće savjete:
*čišćenje zuba koncem najmanje jednom dnevno
*korišćenje paste za zube sa fluorom
*pranje zuba dva puta dnevno mekom četkicom za zube
*korišćenje antiseptičke vodice za ispiranje usta protiv bakterija
*zamjena četkice za zube najmanje svaka 2-4 mjeseca
*redovne posete stomatologu

Takođe, vrlo je važno da četkicu koristitie pravilno. Američko udruženje stomatologa izdvaja smjernice:
*četkicu položite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni
*lagano pomerajte četkicu napred-nazad kratkim potezima
*pređite preko svih površina zuba
*kad čistiite unutrašnju stranu prednjih zuba, četkicu pomjerajte vertikalno
*zube perite ukupno dva minuta

Izvor: nova.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -