NaslovnaObavještenjaJednostavni koraci za dobro oralno zdravlje, pomažu u poboljšanju performansi elitnih sportista

Jednostavni koraci za dobro oralno zdravlje, pomažu u poboljšanju performansi elitnih sportista

- Advertisement -

Elitni sportisti koji su usvojili jednostavne mjere oralnog zdravlja, poput upotrebe pasti sa visokim fluoridom i čišćenja između zuba, saopštili su da su značajno smanjeni negativni efekti na performanse povezane sa lošim oralnim zdravljem, otkrila je studija koju je vodila UCL.

Novo istraživanje, objavljeno u „BMJ Open Sport & Ekercise Medicine“, posljednje je u nizu studija koje je vodio UCL Centar za oralno zdravlje i performanse (COHP) sa sjedištem na „UCL Eastman Dental Institute“, koji je otkrio da elitni sportisti imaju značajnu količinu stope oralnih bolesti, uključujući propadanje zuba i upalu desni, a ti su simptomi negativno uticali na njihovo samopouzdanje i sportske performanse.

dr Džuli Galager (Foto: Facebook/ucleastman

Da bi pomogli da se ovo riješi, istraživači sa UCL COHP dizajnirali su program promjene ponašanja koji ima za cilj da elitne sportiste edukuje o oralnom zdravlju i pruži nekoliko jednostavnih intervencija za poboljšanje njihove svakodnevne rutine oralnog zdravlja.

Objašnjavajući studiju, glavni autor, dr Džuli Gallager (UCL Eastman Dental Institute) je rekla:

“Loše oralno zdravlje elitnih sportista je uobičajeno i povezano je sa negativnim performansama. Međutim, u poređenju sa drugim zdravstvenim i trenažnim pritiscima, oralna zdravstvena zaštita je nije visok prioritet u elitnom sportu. Zbog toga smo željeli da razvijemo program koji je usklađen sa postojećom kulturom visokih performansi sportista i njihovih timova. U osnovi studije bila je psihologija zdravstvenog ponašanja, koja je podrazumijevala obrazovanje, samomotivaciju, postavljanje ciljeva i jednostavan alat za upotrebu , osiguravajući da sportisti imaju lako dostupnu priliku za napredak“.

Foto: Zak Li-Grin (Foto: britishrowing.org)

Ukupno 62 sportista iz dvije olimpijske reprezentacije Velike Britanije – veslanja i biciklizma, te jedan ragbi klub Gloučester, bili su angažovani u studiji.

Od sportista i pratećih timova zatraženo je da gledaju 10-minutnu prezentaciju koja je usredsređena na izgradnju motivacije za poboljšanje oralnog zdravlja i tri informativna filma u trajanju od 90 sekundi, u kojima je učestvovao veslač Zak Li-Grin, koji su se fokusirali na povećanje znanja o oralnom zdravlju i vještine za obavljanje optimalno oralno zdravstveno ponašanje.

Pored toga, svakom sportisti je urađen oralni zdravstveni skrining da bi se utvrdilo da li postoje bolesti poput karijesa i gingivitisa (upale desni).

Foto: medicalxpress.com

Zatim im je dostavljen izveštaj sa prilagođenim savjetima i priručnikom za oralno zdravlje, koji sadrži četkicu za zube i pastu sa fluoridom. Takođe, od njih se tražilo da četkaju zube dva minuta dnevno, uključujući četkanje prije treninga ujutru i prije spavanja uveče. Ukupno 89% sportista je završilo četvoromjesečno istraživanje.

Po završetku, od sportista se tražilo da popune upitnik o zdravstvenom znanju.

Rezultati
Studija je otkrila da je model promjene ponašanja povezan i sa smanjenjem negativnih uticaja na performanse kao i sa poboljšanjima oralnog zdravstvenog ponašanja.

Upotreba fluoridne paste za zube, povećala se sa 12,9 na 80,4%, a upotreba interdentalnih sredstava za čišćenje najmanje dva do tri puta nedeljno povećala se sa 16,2 na 34%. Rezultat krvarenja (desni) ostao je nepromenjen.

Čak 93% sportista je željelo da izbjegne upala u tijelu usljed lošeg oralnog zdravlja kao ključni motivator za promjenu njihove rutinske oralne zdravstvene navike.

Foto: srivinayagadental.com

Poboljšanja u sportskim performansama mjerena su korišćenjem Upitnika za prekomjernu povredu (OSTRC-O) Oslo Sports Sports Trauma, razvijenog za nadgledanje bolesti i povreda kod elitnih sportista.

UCL COHP je prilagodio upitnik da se usredsredi na oralno zdravlje, postavljajući pitanje u kojoj mjeri je oralni zdravstveni problem uticao na 1) sportsko učešće, 2) obim treninga; 3) sportske performanse; i 4) u kojoj je mjeri pojedinac doživio oralnu bol.

Kao rezultat programa promjene ponašanja, prosječni rezultat OSTRC-a kod sportista smanjen je sa 8,73 (od 100) na 2,73, što iako je na početku nisko, ukazuje na statistički značajno smanjenje problema povezanih sa oralnim zdravljem i sportskim performansama.

„Postoji više razloga zbog kojih sportisti vjerovatnije imaju loše oralno zdravlje: fizička aktivnost izaziva suva usta , što dugoročno povećava rizik od karijesa i bolesti desni, uz učestale unose šećera iz uobičajene ishrane i dodataka energiji“, objasnila je Galager.

Izvor: Medicalxpress

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -