fbpx
NaslovnaSavjetiJedna stvar je još važnija od redovnog pranja zuba, a mnogi je...

Jedna stvar je još važnija od redovnog pranja zuba, a mnogi je zaboravljaju – mijenjanje četkice

- Advertisement -

Održavanje dobre oralne higijene važno je za zdravlje u cjelini, a tu su i estetski benefiti. Možda mislite da su pranje, čišćenje koncem i povremene posjete stomatologu dovoljne kako bismo održali zube u super stanju, ali jednu stvar svi zaboravljamo, a jako je važna, a to je mijenjati redovno četkicu za zube. Četkice za zube brzo se potroše, pogotovo ako četkate zube barem dva puta dnevno, kako se preporučuje. Stomatolozi upozoravaju da četkicu treba zamijeniti novom svaka tri do četiri mjeseca.

Ako se dlačice i prije tog perioda deformišu, ili vam djeluju oštećeno, treba reagovati odmah. Što se događa ako ne mijenjate četkicu svaka tri do četiri mjeseca? Ne samo da će se pohabati, nego će postati rasadnik različitih klica i bakterija. Naročito ako četkicu držite, kao većina, negdje u toaletu. Prema istraživanjima, oko 60 odsto četkica koje stoje u toaletu imaju na sebi fekalnih ostataka. Svaki put kad pustite vodu u wc školjci, a pritom ne spustite poklopac, male kapljice vode pršte se po cijelom prostoru, uključujući i površinu vaših četkica za zube.

Ako mislite da će poklopac za glavu četkice riješiti problem, varate se. To će samo dovesti do zadržavanja vlage, koja je savršen ambijent za razmnožavanje bakterija. Na četkici koja se nije dovoljno osušila može se razviti i plijesan. Ako na četkici primijetite crne tačkice, odmah je bacite. Takođe, četkicu bi trebalo promijeniti nakon što ste bili bolesni. Prehlada, virusi i bakterije, poput Ešerihije koli mogu se nastaniti na četkicama, pa ih se najbolje riješiti kad ozdravite, kako se bolest ne bi vraćala. (www.slobodnadalmacija.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -