NaslovnaSavjetiJedna od zabluda - mliječni zubi se ne popravljaju

Jedna od zabluda – mliječni zubi se ne popravljaju

- Advertisement -

Karijes mliječnih zubi lako se prepoznaje, u početku izgleda kao mala bijela mrlja, koja odgovara početnoj demineralizaciji cakline. Napredovanjem karijesa dolazi do urušavanja cakline, koja se onda pretvara u crnu mrlju. A upravo ta crna mrlja krajnji je znak da se o radi o karijesu. Ukoliko se ne liječi i karijes može progresirati do zubne pulpe, odnosno živca zuba, koja je na mliječnim zubima smještena bliže površini zuba, nego kod trajnih zubi.

Ukoliko karijes dođe do živca, kod djeteta se javljaju jaki bolovi, što predstavlja problem za dijete, ali isto tako i za roditelje, koji im u većini slučajeva ne znaju pomoći. Analgetici tek privremeno pomognu, te je jedino rješenje i način otklanjanja boli čišćenje karijesa stomatološkim instrumentima. Popravak mliječnog zuba ne razlikuje se puno od popravka trajnog zuba kod odraslih. Naime, na očišćeni karijes se stavlja klasična plomba, najčešće s lijekom, a zavisno o situaciji. Danas postoje plombe za mliječne zube u raznim bojama. Nakon takvog popravka zuba djecu veseli odlazak stomatologu i ono što je jako važno, nemaju strah.

Popravak mliječnog zuba ne razlikuje se puno od popravka trajnog zuba kod odraslih. Ako dijete nikada prije nije bilo kod stomatologa nastaje problem kada se takav karijes razvije, jer dijete tada dolazi kod doktora u bolovima, a on mora napraviti potencijalno neugodan zahvat što kod djeteta izaziva strah. Strah se tada povećava i od bijele uniforme, a i od nepoznatog. Upravo zbog toga je važno da dijete što prije prvi put posjeti stomatologa, kako bi se naviklo na okolinu i razbilo strah.

Osim suzbijanja bolova i uklanjanja karijesa, popravci mliječnih zubi su nužni za daljni razvoj usne šupljine djeteta, naročito na postavku trajnih zuba. Ukoliko mliječni zub prerano bude uništen karijesom ili ispadne prije određenog vremena, može doći do preranog nicanja trajnog zuba zbog čega on zauzima “krivo mjesto” u zubnog luku. Sve to dovodi do kompresije, odnosno zbijenosti zuba i potrebe za zbrinjavanje pacijenta ortodonskim aparatićima, mobilnim, fiksnim ili kombinovano. (www.cronika.hr)

2 KOMENTARA

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -