fbpx
NaslovnaIntervjuJedini način rješavanja upale pulpe je da se pulpa ukloni iz unutrašnjosti...

Jedini način rješavanja upale pulpe je da se pulpa ukloni iz unutrašnjosti zuba i zamijeni nečim drugim

- Advertisement -

Pulpitis je stanje u kojem se inficira (upali) najdublji sloj zuba, pulpa. Infekcija ne započinje unutar pulpe, već na površini zuba zbog karijesa ili povrede.

Ukoliko se karijes ne liječi, bakterije postepeno prodiru sve dublje u zub, od gelđi preko dentina do pulpe koja sadrži živce i krvne žile koje zub opskrbljuju krvlju. U pitanju je ozbiljno stanje koje se nipošto ne smije zanemariti.

„Već sam govorio da je karijes problem infekta tvrdih zubnih tkiva od strane bakterija. Kada taj bakterisjki sadržaj dođe do mekog zubnog tkiva, koje je u središtu zuba, zove se pulpa ili narodski rečeno živac. Te bakterije izazovu upalni odgovor pulpe. Naime, gleđ i dentin tkiva, koje se nalaze oko pulpe, ne mogu upalno regovati zato što nemaju krvotok. Gleđ nema ni inervaciju ni krvotok.

Dentin, koji je ispod nje ima inervaciju, ali nema krvotok. Samo pulpa ima krvotok, a upalno mogu reagovati samo tkiva koja imaju krvotok. Naime, upala je odbrambena reakcija našeg organizma na provokaciju strano, bjelančevinom i odvija se tako da se proširi lokalni krvotok i na taj način na mjesto infekta dovede što više leukocita. E tu se skriva jedan problem. Kada se proširi krvotok u pulpi, onda je u pulpi u pulpnoj komori u zubu pretijesno i onda nas to počne jako boljeti. To su bolovi koji znaju biti sijevajući, u ritmu srčane akcije. To se događa zato što kada se srce stisne, pritisak naglo poraste, pa je bol veća. Onda kada se srce opusti, pritisak padne, pa je bol manja. Ali, boli li ga boli“, objasnio je dr Dalibor Zovko.

Postoje dva načina da se problem riješi
„Nakon što su se razvili bolovi, nakon što je pulpa pokušala da natekne, pa nije uspjela jer je u tvrdom zubu, postoje dva rješenja. Prvo rješenje je da se ode kod stomatologa, a nakon toga se zub može izvaditi i time je problem riješen ili se može izvaditi pulpa. Gledano na jedna malo drugačiji način, zubu nije ništa. Upalilo se meko zubno tkivo, koje ako uklonimo iz zuba jednim mikro hirurškim zahvatom, onda smo riješili problem. Namjerno kažem mikro hirurškim zahvatom i izbjegavam termin liječenje.

Čuo sam da se često koristi u struci, a potpuno je pogrešno. Mi ne liječimo ništa, liječiti bi značilo vratiti nazad funkciju tkivu, što nijedna hirurgija ne radi, pa ni stomatološka. Hirurgija je, naime, odstranjivanje bolesnog tkiva, i može se nadoknaditi nekom nadoknadom ili sintetikom… ili kako god u kojem dijelu struke se događa. Ali mi tkivo nismo vratili nazad u funkciju. Jedini način rješavanja upale pulpe je da se pulpa ukloni iz unutrašnjosti zuba i zamijeni nečim drugim. Taj postupak zove se endodontska terapija“, zaključio je dr Zovko.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -