NaslovnaSavjetiJedanaest stvari koje bi trebali praktikovati za zdrave i ljepe zube

Jedanaest stvari koje bi trebali praktikovati za zdrave i ljepe zube

- Advertisement -

Za postizanje zdravih zuba potrebna je svakodnevna briga. Čak i ako vam je rečeno da imate lijepe zube, ključno je da svakodnevno preduzimate prave korake kako biste se brinuli o njima i spriječili probleme. To uključuje nabavku odgovarajućih proizvoda za njegu usta, kao i uzimanje u obzir vaših svakodnevnih navika.

Evo 11 stvari koje biste trebali praktikovati ukoliko želite lijepe i, prije svega, zdrave zube.

1. Ne idite u krevet bez pranja zuba

Nije tajna da je opšta preporuka četkanje najmanje dva puta dnevno. Ipak, mnogi od nas i dalje zanemaruju pranje zuba noću. Ali četkanjem prije spavanja oslobađate se klica i naslaga na zubima koje se nakupljaju tokom dana.

2. Pravilno četkajte

Način na koji perete podjednako je važan – u stvari, loše oprati zube skoro je isto toliko loše koliko i ne oprati ih uopšte. Ne žurite, četkicu pokrećite blagim, kružnim pokretima kako biste uklonili naslage. Neuklonjeni plak može očvrsnuti, što dovodi do nakupljanja kamenca i gingivitisa (rana bolest desni).

3. Ne zanemarujte jezik

Plak se takođe može nakupiti na vašem jeziku. Ovo ne samo da može dovesti do lošeg zadaha iz usta, već može dovesti i do drugih oralnih zdravstvenih problema. Nježno perite jezik svaki put kada perete zube.

4. Koristite pastu za zube sa fluoridom

Što se tiče paste za zube, treba tražiti važnije elemente od izbjeljivanja i ukusa. Bez obzira koju verziju odabrali, uvejrite se da sadrži fluor.

Dok su fluoridi pod lupom onih koji su zabrinuti kako utiče na druga područja zdravlja, ova supstanca ostaje glavni oslonac u oralnom zdravlju. To je zato što je fluorid vodeća odbrana od karijesa. Deluje tako što se bori protiv klica koje mogu dovesti do propadanja, kao i pružajući zaštitnu barijeru vašim zubima.

5. Zubni konac tretirajte jednako važno kao i četkanje

Mnogi koji redovno četkaju zanemaruju zubni konac. Zubni konac ne služi samo za uklanjanje malih komada hrane koji vam se mogu zaglaviti između zuba – to je zaista način da se stimulišu desni, smanji plak i pomogne u smanjenju upale u tom području.

Konac jednom dnevno obično je dovoljan da iskoristite ove prednosti.

6. Ne dozvolite da vas poteškoće sa zubnim koncem zaustave

Zubni konac može biti težak, posebno za malu djecu i starije odrasle osobe sa artritisom. Umjesto da odustanete, potražite alate koji će vam pomoći da očistite zube.

7. Razmislite o ispiranju usta

Oglasi čine da ispiranje usta izgleda neophodno za dobro oralno zdravlje, ali mnogi ljudi to preskače jer ne znaju kako to zapravo funkcioniše. Tečnost za ispiranje usta pomaže na tri načina: Smanjuje količinu kiseline u ustima, čisti područja koja se teško peru u i oko desni i ponovo mineralizuje zube. Ispiranje usta je korisno kao pomoćno sredstvo koje pomaže da se stvari dovedu u ravnotežu. Kod djece i starijih ljudi, gdje sposobnost četkanja i čišćenja zubnim koncem možda nije idealna, ispiranje usta je posebno korisno.

Pitajte svog stomatologa za posebne preporuke za ispiranje usta. Određeni brendovi su najbolji za djecu i one sa osetljivim zubima. Dostupna je i tečnost za ispiranje usta na recept.

8. Pijte više vode

Voda je i dalje najbolji napitak za vaše opšte zdravlje – uključujući i oralno zdravlje. Preporuka je piti vodu nakon svakog obroka. Ovo može pomoći u ispiranju nekih negativnih efekata lepljive i kisele hrane i pića između pranja zuba.

9. Jedite hrskavo voće i povrće

Gotova hrana je zgodna, ali možda ne toliko kada su u pitanju vaši zubi. Konzumiranje svježih, hrskavih proizvoda ne samo da sadrži više zdravih vlakana, već je i najbolji izbor za vaše zube.Pokušajte da izbjegnete previše kašaste prerađene stvari, prestanite da ih swckate na sitne komade i aktivirajte vilice!

10. Ograničite slatku i kiselu hranu

Na kraju, šećer se u ustima pretvara u kiselinu, koja tada može nagrizati gleđ vaših zuba. Ove kiseline su ono što dovodi do karijesa. Kiselo voće, čajevi i kafa takođe mogu istrošiti zubnu gleđ. Iako ne morate u potpunosti izbegavati takvu hranu, ne škodi biti pažljiv.

11. Posjetite svog stomatologa najmanje dva puta godišnje

Vaše svakodnevne navike su ključne za vaše opšte oralno zdravlje. Ipak, čak i zubari moraju redovno da idu kod svog stomatologa.

Najmanje dva puta godišnje trebalo bi da posjetite zubara radi čišćenja i pregleda. Ne samo da zubar može ukloniti zubni kamenac i potražiti karijes, već će i moći uočiti potencijalne probleme i ponuditi rješenja za liječenje.

To je posebno korisno ako imate istoriju stomatoloških problema, poput gingivitisa, ili čestih karijesa.

Izvor: healthline.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -