NaslovnaSavjetiJedanaest savjeta za zdrave i bijele zube

Jedanaest savjeta za zdrave i bijele zube

- Advertisement -

Pravilno održavanje oralne higijene vam oduzme manje od 10 minuta u danu, a može vam uštediti novac za stomatološke troškova. Ako želite imati zdrave i bijele zube, pročitajte 11 savjeta u nastavku pa ih stavite u svoju rutinu!

Ako želite bijele zube, nemojte ići na spavanje ako niste oprali zube
Svi već znaju da zube treba prati dva puta dnevno i neka jedan od ta dva puta obavezno bude prije spavanja. Inače će sav zubni plak i bakterije ostati u vašim ustima cijelu noć.

Pravilno perite zube
Ako se vaše pranje zuba sastoji od žvakanja četkice za zube dok vi radite nešto drugo, onda to radite pogrešno.

Nemojte zaboraviti da očistite jezik
Zubni plak koji uzrokuje karijes se, takođe, nakuplja na vašem jeziku. Jezik možete očistiti četkicom za zube ili čistačem jezika.

Za bijele zube koristite pastu za zube s fluorom
Fluor je sastojak većine pasti za zube, ali ako eksperimentišete sa povoljnijim ili alternativnim brandovima, provjerite sadrže li fluor.

Koristite zubni konac
Zubni konac je jednako važan kao i četkica za zube. Četkicom čistite vidljiv dio zuba, ali ona ne može doseći područje između zuba.

Nemojte odustati ako vam zubni konac ne paše
Neki ljudi ne mogu koristiti zubni konac zato što im previše smeta. Međutim, to ne znači da biste trebali da odustanete od čišćenja između zuba – probajte koristiti interdentalnu četkicu!

Razmislite o vodici za ispiranje usta
Tekućina za ispiranje usta nije neophodna za održavanje oralne higijene, ali ona ima druge prednosti:
*doseže mjesta koja četkica ni konac ne mogu
*smanjuje kiselost u ustima
*mineralizuje zube
Sve u svemu, koristan dodatak vašoj rutini pranja zubi.

Nemojte zaboraviti da pijete vode
Voda je daleko najbolja tekućina za vaše opšte zdravlje, pa tako i za zdravlje zuba. Poželjno bi bilo popiti vode nakon svakog obroka da barem malo ispere sve neželjeno iz usta.

Jedite hrskavo voće i povrće
Ovaj se savjet ne odnosi samo na zdravlje zuba, već na opšte zdravlje. Hrskavo voće i povrće je puno vlakana koja su zdrava za vas, a ako želite zdrave zube, nemojte ih previše usitnjavati!

Ograničite konzumaciju kiselih i slatkih jela
Šećer povećava kiselost u ustima, što oštećuje vašu zubnu gleđ. Prerađeni šećer je glavni uzročnik karijesa i trebali bi da ga izbjegavate.

Posjetite stomatologa barem dva puta godišnje
Ako se držite svih gore navedenih uputstava, šanse da će vam se u ustima razviti karijes ili nešto slično su minimalne, ali nikad nisu nula. Možda vam samo treba čišćenje kamenac, a možda se otkrije neki drugi problem. Čak i da vam nije ništa, nećete požaliti što ste pošli kod stomatologa, jer ćete barem biti mirni.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -