fbpx
NaslovnaSavjetiJedanaest načina da održite zube zdravim

Jedanaest načina da održite zube zdravim

Za postizanje i održavanje zdravlja zuba potrebno je redovno voditi računa o njima. U nastavku teksta vam donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će, ako ih se budete pridržavali, spriječiti pojavu bolesti zuba i desni.

1.Ne idite u krevet bez pranja zuba
Poznato je da je opšta preporuka pranje zuba najmanje dva puta dnevno. Ipak, mnogi od nas i dalje zanemaruju pranje zuba noću. Ali četkanjem zuba prije spavanja oslobađamo se klica i plakovaa koji se nakupljaju na zubima tokom dana.

Foto: freepik.com
- Advertisement -

2.Četkajte pravilno
Način na koji perete zube je podjednako važan – u stvari, loše pranje zuba je skoro isto toliko loše kao i nepranje zuba uopšte. Odvojite vreme za pranje zuba, pomjerajući četkicu za zube nježnim, kružnim pokretima da biste uklonili plak. Neuklonjeni plak se može stvrdnuti, što dovodi do nakupljanja kamenca i razvoja gingivitisa (rana bolest desni).

3.Ne zanemarujte jezik
Plak se, takođe, može nakupiti na vašem jeziku. Ne samo da ovo može dovesti do lošeg mirisa iz usta, već može dovesti i do drugih oralnih zdravstvenih problema. Nježno operite jezik svaki put kada perete zube.

4.Koristite pastu za zube sa fluorom
Kada je u pitanju pasta za zube, postoje važniji elementi koje treba tražiti od snage izbjeljivanja i ukusa. Bez obzira koju vrstu paste odaberete, uvjerite se da sadrži fluor.

Dugo vremena je fluor bio pod lupom onih koji su zabrinuti zbog potencijalnih neželjenih efekata na druge elemente zdravlja, ali ova supstanca ipak ostaje glavna u oralnom zdravlju. To je zato što je fluor važan u odgovarajućoj odbrani od karijesa. Djeluje tako što se bori protiv klica koje mogu dovesti do propadanja zuba, kao i tako što pruža zaštitnu barijeru za vaše zube.

5.Konac je podjednako važan kao i četkanje
Čišćenje prostora između zuba je najbolje ostvariti interdentalnim četkicama, ali ako ih ne možete priuštiti sebi, onda je konac za zube dobra zamjena. Primjena konca za zube jednom dnevno dovoljna je da se stimulišu desni, da se smanji nagomilavanje plakova i da se pomogne u sprječavanju nastanka upale.

6.Istrajte u primjeni konca za zube
Čišćenje koncem može biti teško, posebno za djecu i starije osobe sa artritisom. Pokušajte da savladate ove izazove i da redovno (jednom dnevno) primijenite ili konac za zube ili interdentalnu četkicu.

7.Razmislite o vodici za ispiranje usta
Smatra se da vodica za ispiranje usta pomaže na tri načina u održavanju zdravlja zuba: smanjuje količinu kiseline u ustima, čisti područja koja se teško četkaju oko desni i ponovo mineralizuje zube.

8.Pijte više vode
Voda je i dalje najbolji napitak za opšte zdravlje – uključujući oralno zdravlje. Konzumiranje vode nakon svakog obroka može pomoći da se ponište štetni efekti kisele hrane i pića na zube.

9.Jedite hrskavo voće i povrće
Konzumiranje svježih, hrskavih proizvoda ne samo da sadrži više zdravih vlakana, već je i najbolji izbor za vaše zube.

10.Ograničite unos slatke i kisele hrane
Na kraju metaboličkog procesa, šećer se u ustima pretvara u kiselinu, koja onda može narušiti gleđ zuba. Ove kiseline dovode do karijesa. Kiselo voće, čajevi i kafa, takođe, mogu istrošiti zubnu gleđ. Iako ne morate nužno da izbjegavate takvu hranu u potpunosti, ne škodi ako budete obazrivi pri konzumiranju ovih proizvoda.

11.Posjetite svog stomatologa najmanje dva puta godišnje
U najmanju ruku trebalo bi da posjetite svog stomatologa radi čišćenja zuba i pregleda dva puta godišnje. Ne samo da stomatolog može ukloniti kamenac i utvrditi eventualno prisustvo karijesa, već će, takođe, moći da uoči potencijalne probleme i ponudi rješenja za liječenje.

Izvor: Direktno

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -