fbpx
NaslovnaSavjetiJako je važna tehnika pranja zuba

Jako je važna tehnika pranja zuba

- Advertisement -

Najćešće primjedbe i preporuke stomatologa svojim pacijentima i roditeljima su “treba da bolje perete zube”, “ne perete zube pravilno”, “zubi su oboljeli zato što ih niste prali” i sl. Ipak veoma rijetko se detaljno i ustima djeteta ili pacijenta pokazuje i provjerava da li pacijent zna pravilno da pere zube i da li to redovno i sprovodi. Pokazivanje samo na modelu ili prospektima nije dovoljno niti motivišuće. Dokazano je da samo upozorenja i demonstracija od strane stomatologa vrlo malo utiče na promjenu motivacije čak mogu da imaju i suprotne efekte.

Ankete pokazuju da samo 40% – 50% građana izjavljuje da svakodnevno pere zube, pri čemu pitanja nisu precizirana da li je to i dva puta dnevno (što je minimum za održavanje zdravlja).  Čak i kod redovnog pranja zuba, zaštita od karijesa ne će biti dovoljna ako je ono kratko, nepravilno i ako nema zubne paste sa fluorom (ili eventualno nekim drugim dokazanim sredstvom poput ksilitola). Kod rizične djece tzv. dječje zubne paste nisu dovoljne i danas se preporučuju veće koncentracije fluoride sa manjom količinom paste. Često se postavlja pitanje KOJA JE PRAVILNA TEHNIKA PRANJA ZUBA? I kada se žele potražiti precizni, naučno provjereni odgovori, nailazimo na dilemu, jer ne postoji još uvijek opšte prihvaćena preporuka.

Ono što je ipak opšte prihvaćeno, zube ne treba prati sa snažnim trljanjem horizontalnim pokretima (naprijed-nazad), jer se tako najslabije uklanja plak i postoji velika opasnost da se povrijede desni, a kod tvrđih četkica i pretjerano snažnih pokrete da se ošteti i predio vrata zuba (gleđne erozije). Tehnika kružnog kretanja četkice oko stisnutih zuba ili pojedinačnih vilica (često se primjenjuje kod djece) se pokazala kao najmanje efikasna. Prema jednoj najnovijoj studiji (iz 2015 godine) utvrđeno je da postoji velika neusaglašenost, ali da najveći broj udruženja i fakulteta predlaže tzv. BASS-ovu i MODIFIKOVANU BASS-ovu TEHNIKU.

Da bi ona bila bez propratinih oštećenja tkiva jedinstven je stav da četkica treba da bude MEKA(soft). Čvrste četkice se praktično i ne proizvode, ali problematično je i korišćenje najprodavanijih (i znatno povoljnije cijene) medium četkica. Naješće se primjenjuju četkice sa velikim brojem elastičnih vlakana (“multi tufted”). Četkica treba da bude prilagođena uzrastu djeteta, a drška da je dovoljno udobna. U posljednje vrijeme se preporučuju i modifikovani dizajn sa stepeničasto i zasječenim rasporedom vlakana za koje se tvrdi da bolje naliježu na desni i u prostore između zuba i da je manja mogućnost da oštete tkiva. Ipak, još uvijek ne postoje ubjedljivi dokazi za takve tvrdnje.

BASSOVA tehnika se sprovodi tako što se tanka i elastična vlakna meke četkice postavljaju dijelom na desni, a dijelom na vrat zuba. Na taj način vlakna ulaze i prostor ispod desni, ali dijelom i u međuzubni prostor. Četkica se zatim uz blage vibracije okreće i spušta na dole (gornja vilica) ili diže na gore (donja vilica). Na jednoj površini treba napraviti najmanje pet pokreta i zatim preći na sljedeću. Najbolje je da se pranje zuba vrši po ustaljenom redosljedu, jer se tako neće propustiti pojedini dijelovi vilica. Mjerenjem samo vremena (često se preporučuje 2-3 minuta), dužine pranja ne obezbjeđuje se ravnomjerno ćišćenje svih dijelova zuba.

Četkica treba da traje najviše 2-3 mjeseca, ali da se zamijeni čim se primjete promjene na vlaknima. Kod djece se ovo dešava  mnogo ranije nego što je predviđeni roka trajanja, jer  se ona sama igraju sa njima i žvaću ih. Ovakve četkice ne uklanjaju efikasno zubni plak i mogu da oštećuju zube i desni. Kontrola pranja se može provjeravati posebnim tabletama ili rastvorima za otkrivanja zubnog plaka. Postojanje krvavljenja iz desni spolja ili između zuba (poslije unošenje međuzubne četkice, ili konca) siguran je znak da plak duže vrijeme (nekoliko dana) nije detaljno uklonjen.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -