NaslovnaObavještenjaJaki aparati magentne rezonance mogu dovesti do otpuštanja žive iz amalgamskih plombi

Jaki aparati magentne rezonance mogu dovesti do otpuštanja žive iz amalgamskih plombi

- Advertisement -

Izloženost izrazito snažnim aparatima za magnetnu rezonancu mogu uzrokovati otpuštanje toksične žive iz amalgamskih ispuna u zubima, upozorava Udruženje radiologa Sjeverne Amerike. Ovo upozorenje se poziva na rezultate novog istraživanja naučnika iz Turske.

Amalgamski ispuni su tema oko koje se u stomatologiji dugo godina vode različite debate. I pored toga što amalgam sadrži 50 procenata žive čija je toksičnost dovodi do raznih štetnih posledica kod ljudi, Američka agencija za hranu i lekove (U.S. Food and Drug Administration) ipak smatra da su amalgamski ispuni bezbjedan materijal za ispune kod odraslih i djece straije od šest godina.

– Amalgam se potpuno stvrdnjava otprilike 48 časova nakon postavljanja u zub i do tada se živa potpuno vezuje u hemijsku strukturu amalgama, a površinski sloj ispuna se prekriva oksidnim filmom. Zbog svega ovog je otpuštanje žive iz postavljenih amalgamskih ispuna minimalno – izjavio je dr Selmi Jilmaz, stomatolog sa Akdeniz Univerziteta u Antaliji, koji je vodio ovo istraživanje.

Prethodna istraživanja su ustanovila da je izloženost magnetnim poljima iz aparata za magnetnu rezonancu može da uzrokuje otpuštanje žive iz amalgamskih ispuna u zubima. Zabrinutost oko ove činjenice je porasla usled šire upotrebe ultra jakih aparata za magnetnu rezonancu takozvanih 7 T skenera na klinikama. Jače magnetno polje ovih 7 T MRI aparata za magnetnu rezonancu omogućava preciznije prikazivanje anatomskih detalja, ali ono što zabrinjava je njihovo djelovanje na amalgamske zubne ispune.

Dr. Jilmaz i njegov kolega dr Mehmet Zahit Adisen istraživali su nivo otpuštanja žive iz dentalnog amalgama nakon izlaganja 7 T i 1,5 T aparatima za magnetnu rezonancu kod zuba bez karijesa koji su izvađeni pacijentima zbog kliničkih indikacija. Aparati 7 T MRI su dozvoljeni za upotrebu od Svjetske stomatološke asocijacije FDA 2017. godine, ali njihova prisutnost na klinikama je još dosta rijetka, za razliku od manje jakih 1,5 T MRI aparata koji se najčešće koriste za svakodnevnu dijagnostiku širom sveta.

Naučnici su tokom ovog istraživanja pravili dvostrane kavitete na svakom zubu u koje su stavljali amlagamske ispune i onda su nakon devet dana metodom slučajnog izbora podijelili zube u dvije grupe po 20 zuba koje su potapali u vještačku pljuvačku i odmah nakon toga izlagali delovanju 1,5 T, ili 7 T MRI aparata za magnetnu rezonancu u trajanju od 20 minuta. Kontrolna grupa zuba je samo potapana u vještačku pljuvačku. Nakon analize veštačke pljuvačke na prisutnost žive kod sve tri grupe zuba rezultati su bili 0.67 ± 0.18, 0.17 ± 0.06 i 0.14 ± 0.15 ppm. Sadržaj žive u grupi 7 T je otprilike četiri puta veći bio nego u 1,5 T i kontrolnoj grupi.

– U našem istraživanju smo pronašli visoke vrijednosti žive kod upotrebe ultrajakih aparata za magnetnu rezonancu. Moguće je da je ovo uzrokovano izmjenama u amalgamu ili usled formiranja mikro-pukotina koje dovode do elektrohemijske korozije usled djelovanja magnetnog polja – izjavio je dr Jilmaz.

Da bi se utvrdila štetnost žive na ljudsko zdravlje neophodno je prvo utvrditi koja se količina žive absorbuje u tkiva.

– Za sad nije potpuno razjašnjeno koliko žive ljudski organizam absorbuje – kazao je Jilmaz.

S toga je neophodno da istraživanja u budućnosti odrede koliko aparati za magnetnu rezonancu sa jakim magnetnim poljem deluju na otpuštanje žive iz dentalnog amalgama. U toku su tri projekta koji su fokusirani na povezanost razlike u temperaturi i strukturi dentalnog amalgama sa magnetnim poljima različite jačine.

S obzirom da nije dokazana štetnost aparata za magnetnu rezonancu iz 1,5 T grupe, pacijenti sa amalgamskim ispunima ne treba da budu tema za brigu zbog izlaganja pregledu magnetnom rezonancom.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -