fbpx
NaslovnaSavjetiIznenađujući način kako stomatolog zna da li (ne) vodite računa o oralnoj...

Iznenađujući način kako stomatolog zna da li (ne) vodite računa o oralnoj higijeni

- Advertisement -

Mlada specijalistkinja ortodoncije iz Johannesburga, podijelila je iznenađujući način na koji stomatolozi momentalno znaju da li se (ne) brinete o svojim zubima. Njena objava brzo se proširila i postala “svjetski hit”, prenosi Business Insider.

Dvadesetsedmogodišnja Boitumelo Koopedi nedavno je objavila poruku na popularnoj platformi za pitanja i odgovore Quora, objašnjavajući kako stručnjaci prosuđuju da li neko ima zdravu oralnu duplju.

– Prije nego što dođu na njihovo polugodišnje čišćenje, neki pacijenti koji inače ne peru zube pravilno ili redovno, pokušavaju da “sakriju” dokaze o tome tako što čiste zube u minutima pred odlazak u ordinaciju – kaže dr Koopedi.

Ona je zatim dodala da se posmatrajući stanje pacijentovih desni, jasno se vidi ko pazi na njihove zube.

Dr Koopedi je, da bi dokazala svoje tvrdnje, podijelila ove dvije fotografije kako bi sve pokazala na konkretnim primjerima:

Dok na prvi pogled usta sa bijelim zubima izgledaju zdravije, ona kaže da crvenkaste desni odaju probleme u usnoj duplji.

– Ako ne prekinete formiranje plaka tokom dužeg perioda, taj proces će izazvati upalu desni, odnosno gingivitis. Tokom upalnog procesa oboljelih desni, krv juri u ta područja što izaziva crvenu boju desni – kaže Koopedi.

Kako navodi Koopedi, gingivitis ne možete ukloniti jednokratnim četkanjem, ili čišćenjem koncem – naprotiv, do regulacije upalnog procesa, u zavisnosti od ozbiljnosti situacije, potrebno je da prođe od nekoliko dana do nekoiliko sedmica. I tada ćete ukloniti tek vidljive znake upale.

– Dakle, vaši zubi bi mogli blistati kao biseri, ali vaše desni otkrivaju sve znakove loših higijenskih navika. Ako pravilno četkate i čistite koncem prostor između zuba na način koji će prekinuti formiranje plaka, vaše desni će imati svijetlo ružičastu nijansu na spoju gde se susreću desni i zubi, što je dobar znak zdravlja, bez upale – poručuje ona.

Njeni postovi postali su viralni na platformi Quora, sa više od 350 hiljada prikaza do sada.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -