fbpx
NaslovnaSavjetiIzbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba

- Advertisement -

Izbjeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje bjelja. Samo izbjeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može značajno da poboljša izgled.

Koji su uzroci prebojenosti?
Prema lokalizaciji i etiologiji razlikuju se egzogene i endogene diskoloracije. Uzroci egzogenih su konzumiranje prebojene hrane i pića (kafe, čajeva, coca-cole), katrana iz duvana i sl.

Foto: freepik.com

Dok se endogene javljaju unutar gleđi i dentina, dijele se na preeruptivne (endemska fluoroza, dentinogenesis i amelogenesis imperfecta, tetraciklinska prebojenost) i posteruptivne (trauma, endodontska terapija).

Da li je izbjeljivanje zuba štetno?
Ne! Mnoge studije su pokazale da ova mikroinvazivna stomatološka intervencija nije štetna, pogotovo metode koje se koriste pod kontrolom stomatologa! Novi preparati za izbjeljivanje zuba sadrže preparate fluora pa su zubi nakon izbjeljivanja bolje mineralizovani i otporniji na karijes!

Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: “Bijeljenje zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbjeljivanja zuba”.

Foto: freepik.com

Kakav je mehanizam djelovanja izbjeljivača?
Sredstva za bijeljenje su na bazi karbamid-peroksida i vodonik-peroksida. Njima se mogu tretitrati vitalni i avitalni zubi. Mehanizam djelovanja zasniva se na oksidaciji. U oba slučaja aktivna supstanca je vodonik-peroksid koji disosuje na slobodne radikale koji reaguju sa hromatogenim nezasićenim organskim supstancama, mijenjajući njihovu molekularnu strukturu. Stvaraju se manji molekuli koji reflektuju manje svjetla čime se ostvaruje efekat izbjeljivanja.

Kako se izbjeljuju zubi?
Možemo preporučiti da se ne izbjeljuju obje vilice istovremeno ukoliko pacijent želi da uoči prave efekte bijeljenja. Proces izbjeljivanja jedne vilice traje desetak dana. Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbjeljivanja rezultati nastupaju postepeno i traju dugo.

Za vrijeme izbjeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih napitaka (kafa, čaj, koka-kola, crno vino itd.). Nakon izbjeljivanja i stabilizacije boje zuba treba zamijeniti sve vidljive plombe ukoliko postoje na prednjim zubima, jer njihova boja više ne odgovara boji izbjeljenih zuba.

Da li postoje neželjene pojave?
Kao neželjne pojave prilkom bijeljenja zuba navodimo prolaznu osjetljivost zuba na različite nadražaje (na hladno i slatko) koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima savjetujemo pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umjesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbjeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osjetljivost zuba. Ova pojava je uvijek prolaznog karaktera.

Koliko traju rezultati izbjeljivanja?
Trajnost rezultata je strogo individualna! Savjetujemo pacijentima da nakon izbjeljivanja izbjegavaju pušenje, pigmentisanu hranu, kafu, čaj, gazirana pića. Izbjeljivanje može da se ponovi svakih šest mjeseci do godinu dana, odnosno po potrebi, pa stoga naglašavamo pacijentu da čuva dobijene folije.

Kome se ne preporučuje izbjeljivanje zuba?
Kontraindikacije za izbjeljivanje su teška sistemska oboljenja (imunokompromitovane osobe, AIDS, nekontroloisani diabetes, parodontalna oboljenja, u trudnoći i u periodu dojenja).

Izvor: Dental centar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -