Naslovna Savjeti Izbjeljivanje zuba sodom bikarbonom može da ošteti zube

Izbjeljivanje zuba sodom bikarbonom može da ošteti zube

Ako redovno uživate u kafi, čaju, crvenom vinu i tjesteninama i u crvenom sosu, možda ste primijetili da ove namirnice i pića ostavljaju mrlje na zubima nakon konzumacije.

Ali ako mislite da ste našli sredstvo za izbjeljivanje zuba u obliku kuhinjske soli (natrijum-hlorida) ili sode bikarbone (natrijum bikarbonata), razmislite još jednom.

“Ne vidim klinički razlog zašto bi neko prao zube solju”, rekao je dr Met Mesina, stomatolog i docent na „Ohio State University College of Dentistry.”

Foto: markhamdentalcentre.ca

On dodaje da ne postoje naučni dokazi da pranje zuba solju ima bilo kakav uticaj na izbjeljivanje zuba.

„Isto se može reći i za sodu bikarbonu, mada postoji više naučne osnove o vrijednosti korišćenja natrijum bikarbonata za pranje zuba”, objasnio je Mesina.

Soda bikarbona je blagi abraziv, a hemijski takođe blagi izbjeljivač, koji može da neutrališe kiseline koje dovode do stvaranja šupljina.
“Kada komercijalno dostupna pasta za zube nije postojala, soda bikarbona je imala smisla zbog njene sposobnosti poliranja zuba i smanjenja kiselosti. Ali to je bilo tada, danas postoje bolje opcije”, rekao je dr Mesina.

Foto: gpadental.com

Dr Džerald Grosman, stomatolog i diplomata Američkog odbora za estetsku stomatologiju objašnjava kakav uticaj imaju so i soda bikarbona na zube ako se koriste kao izbjeljivači.

“Vremenom dolazi do nagrizanja površine zuba koja se zove gleđ. To je čvrst, tanak spoljni sloj koji štiti zub. Kada se jednom gleđ ošteti supstancom kao što je so, može doći do propadanja zuba, jer bakterije u plaku mogu brže da prodiru do dentina, sljedećeg sloja zuba, gdje stvaraju kiseline koje mogu dovesti do karijesa”, objasnio je dr Grosman.

On dodaje da može doći i do oštećenja nerva zuba, a desni mogu postati osjetljiviji i upaljeni.
„Pošto su so i soda bikarbona abrazivni, mogu ukloniti mrlje sa zuba i oni mogu postati svjetliji, ali to je samo na kratko i nije vrijedno trajnog oštećenja zuba”, rekao je dr Mesina.

Foto: suttonpda.com

Erozija gleđi, takođe, može dovesti do toga da zubi postanu žuti, jer je izložen unutrašnji sloj zuba, žuti obojeni dentin. Nema načina da se izmjeri koliko je previše pranja zuba sa ovim solima, jer su svi slučajevi drugačiji.

“Jednom oštećena gleđ se ne može sama od sebe obnoviti, kada se ošteti, nema povratka”, dodao je doktor.

Da bi zubi bili što bjelji, važno je redovno pranje pastom za zube i čišćenje međuzubnog prostoran pomoću konca i interdentalne četkice .
“Čisti zubi su bjelji i zdraviji”, rekao je dr Mesina.

Foto: ph.phonebooky.com

Natrijum-hlorid, odnosno so, bi mogao da bude sastojak paste za zube, ali je procenat soli veoma mali, rekao je dr Grosman.
“To nije isto kao kada uzimete kašiku soli i stavite je u pastu i tako perete zube”, dodao je doktor.

Ukoliko baš morate da izbjeljujete zube, onda je svakako bolja opcija konsultacija sa stomatologom.
“Postoje sigurne i efikasne tehnike izbeljivanja, ali one su različite za svaku osobu”, rekao je dr Mesina.

Izvor: N1

- Advertisment -

POPULARNO

Poslije vađenja zuba, rana nikako ne smije da se ispira

Vađenje zuba u nekom trenutku u životu postane neophodnost. Ukoliko dozvolimo da se dogodi da je vađenje zuba potrebno, onda sa tim...

Naučnici tvrde: Broj zuba otkriva probleme sa zdravljem i koliko ćete živjeti

Redovna oralna higijena je osnovna stvar kod svakog čovjeka iz estetskih razloga, ali i mnogo zdravstvenih. Pregledom usne duplje može da se...

Predstavljamo: Super-Snap Mini-Kit

Super-Snap diskovi na jednostavan način poliraju i obrađuju kompozite brzo i sigurno. Diskovi različitih veličina i finoće imaju elastične držače, koji se...

U julu smo imali preko 190.000 otvorenih stranica, 32% više nego prethodni mjesec

Još jedan fenomenalan mjesec je iza nas, kada je u pitanju čitanost portala www.stomatologija.me. Imali smo 190.323 otvorene stranice i 62.689 pojedinačnih...
- Advertisment -