fbpx
NaslovnaIntervjuIzbjeljivanje zuba je sigurna procedura ako se radi pod kontrolom stomatologa

Izbjeljivanje zuba je sigurna procedura ako se radi pod kontrolom stomatologa

Izbjeljivanje zuba je jedna od najčešćih stomatoloških intervencija, za koju pacijenti pokazuju sve veće interesovanje. Razlog bijeljenja zuba uglavnom je estetske prirode.

Mogu se bijeliti i sasvim zdravi ili uglavnom zdravi prirodni zubi, a često se bijeljenje traži i radi usklađivanja boje prirodnih zuba sa novim krunicama ili fasetama. O kućnim metodama za izbjeljivanje zuba, koliko su prirodni preparati efikasni, da li mogu da štete, da li su takvi izbjeljivači efikasni i prije svega sigurni, pisao je dr Dragan Pastir.

Dr Dragan Pastir (Foto: privatna arhiva)
- Advertisement -

“Nikada ne pribjegavajte neprovjerenim i nepouzdanim metodama za izbjeljivanje zuba, koje mogu oštetiti gleđ i osjetljive desni. Svi izbjeljivači koji se nalaze u slobodnoj prodaji nisu dovoljno efikasni zbog niske koncentracije aktivnog sredstva koja neće dati nikakav rezultat. Jedino efikasno bijeljenje zuba je sa profesionalnim izbjeljivačima zuba, koji su u visokoj koncentraciji, a samo takvi mogu da se koriste isključivo u stomatološkim ambulantama”.

Da li svi mogu izbijeliti zube?
“Vrlo je važno da se prije procesa izbjeljivanja konsultujete sa svojim stomatologom o procesu rada, kao i da uradimo pregled gdje ćemo vidjeti stanje vaših desni i zuba i zajedno proći plan kompletne procedure”.

Dr Dragan Pastir (Foto: privatna arhiva)

Šta ako imam plombe na zubima koje želim da bijelim?
“Plombe ne mogu da se izbjeljuju, te u tom slučaju nakon izbjeljivanja radimo zamjenu plombe kako bi ujednačili boju. Ovo je još jedan od razloga zašto je vrlo važno da se prije bijeljenja javite na pregled”.

Da li je bijeljenje zuba sigurna procedura?
“Itekako, ako se radi pod kontrolom stomatologa. Ne postoji način na koji izbjeljivač može da vam škodi, jer naši izbjeljivači osim sredstva za bijeljenje u sebi sadrže i supstance za zaštitu gleđi, a prilikom svakog tretmana izbjeljivanja štitimo desni, tako da je ovo jedna potpuno sigurna i efikasna procedura za blistav rezultat”.

Izvor: Instagram/ dento_art_tanja_cerketa

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -