NaslovnaSavjetiIzbjeljivanje zuba je bezbolan proces

Izbjeljivanje zuba je bezbolan proces

- Advertisement -

Blistavo bijele zube i lijep osmijeh priželjkuje svako. Kada naši zubi promijene boju, to svakako utiče i na samopouzdanje. Rješenje za taj problem je izbjeljivanje zuba.

Izbjeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju sve vrste diskoloracije, odnosno promjene boje na površini zuba, čime zubi postaju mnogo bjelji. Izbeljivanje zuba je najpopularnija procedura u stomatologiji, jer može brzo, lako i bezbolno da poboljša vaš izgled i poveća samopouzdanje.

-Kada govorimo o boji zuba, poznato je da smo od malena dobili određenu boju, sa kojom smo manje ili više zadovoljni. Sada se na sve to nadovežu godine i godine jela i pića, koje dovode do dodatne promjene te boje. Postavlja se kao rješenje neko izbjeljivanje. To možemo uraditi u ordinaciji ili u kućnoj varijanti. Bitno je da u jednoj i drugoj varijanti kao aktivan sastojak imamo vodonik peroksid i karbamid proksid i oni djeluju potpuno prirodno, tako što napadaju pigmente koji su se nataložili u našim zubima i transformišu ih u bijele ili bezbojne. Tako dobijemo optički efekat izbjeljivanja – kaže stomatolog Renea Gajić.

Sam proces izbjeljivanja zuba je bezbolan.

-Vodonik peroksid posjedujemo u svom organizmu, znači da ga organizam tokom metaboličkih i fizioloških procesa stvara, ali ne u određenom koncentracijama koje koristimo u izbjeljivaču. Što se tiče samog procesa, on nije bolan. U ordinaciji, u samom setu dobijamo i određene zaštite takozvane tečne zaštitnike koje nanosimo na givgivu i time sprječavamo iritaciju ili kontakt sa mekim tkivima.

Ako se odlučimo na kućnu varijantu, i tu moramo da uključimo stomatologa kroz savjet.

-Iako se zove kućno izbjeljivanje to ne znači da kupite preparat i koristite ga sami. To mora da se uradi pod nadzorom stomatologa, koji daje instrukcije i pravi se trej, odnosno model za taj gel koji se koristi kod kuće. Veoma je bitno da to bude indivindualni trej. Ako ikako on bude malo „dublji“, on može da dođe u kontakt sa gingivom… Ne treba koristiti gel koji je neko od ukućana pravio za sebe.

Kada se odlučite na izbjeljivanje, to ne znači da će vaši zubi zauvijek ostati bijeli.

-Poslije određenog vremena, vratiće se boja koja je bila prije izbjeljivanja, jer je prirodno da se život nastavlja. I dalje ćemo jesti i piti razne stvari koje imaju agense koje prebojavaju. Pa i sama pljuvačka dolazi do prebojavanja. Sada od nas zavisi koliko će brzo da se ta boja vrati. Ako iz upotrebe izbacimo neke stvari koje mnogo prebojavaju, kao što je kafa, koju svi konzumiramo, vino, razni čajevi, duvan…, tada će boja trajati duže. Ako jednom do dva puta godišnje izbjelimo zube, imaćemo kontinuite u bjelini.

Kod nekih slučajeva nije preporučljivo bijeljenje.

-Ne možemo znati koliko su naši dentiski kanalići široki, ali ono što je svima poznato da mlađe osobe imaju veću pulpu i šire kanaliće. Kod osoba mlađih od 16 godina nije preporučljivo da se zubi bijele. Takođe ni kod osoba kod kojih je uznapredovala paradontopatija. Kod njih su ogoljeni vratovi i sama procedura bijeljena bi bila bolna, jer imaju bolove na toplo-hladno, a kamo li na izbjeljivač. Osobe koje imaju i protetske radove, jer oni dovode do određenih promjena na zubima, pa bi pored izbjeljivanja dobili neku šarenu boju. U takvim situacija se preporučuju da prvo izbijele zube, pa onda da krenu u protetske radove“

Za produžetak efekta bijelih zuba, postoji dodatni način.

-U posljednje vrijeme najbolje i najpopularnije rješenje su viniri ili fasete. One sada ne dovode samo do promjene boje jer ako postoji nezadovoljstvo u obliku i položaju zuba, one će to regulisati trajno. I tu imamo više varijanti u zavisnosti do materijala imamo – kompozitne i keramičke. Kompozitne fasete se mogu završiti u jednoj posjeti stomatologu, potreban nam je samo komopit i precizan stomatolog. Keramičke fasete uključuju i zubnu tehniku, tehničara i neke laboratorijska planiranja. To je kompleksnija metoda, ali dvije ili tri posjete dovode do maksimalnog učinka.

Fasete mogu biti i trajna rješenja.

-S obzirom da se pacijenti javljaju zbog nekog nezadovoljstva, žele neka trajnija rješenja, a fasete jesu jedno od trajnih rješenja. Ako pacijent nije nezadovoljan položajem, već ima zdrave, lijepe zube i ne želi da ide da izbjeljuje zube već da to nešto bude trajno. Za to postoje određene fasete koje ne zahtijevaju preparaciju, takozvane „non prep fasete“, koje ne diraju vaš zub“, zaključila je Renea Gajić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -