fbpx
NaslovnaRiječ stomatologaIzbjeljivanje zuba i zašto to raditi isključivo kod stomatologa

Izbjeljivanje zuba i zašto to raditi isključivo kod stomatologa

- Advertisement -

Izbjeljivanje zuba je proces kojim možete dobiti par nijasni svijetliju boju zuba.

Četkanje zuba mješavinom sode bikarbone i limuna/jagode i slični recepti za kućno izbjeljivanje zuba koji se mogu naći na internetu i pojedinim časopisima mogu nanijeti više štete nego koristi Vašim zubima.

- Advertisement -
Foto: smileupdentalcaremm.com
Foto: smileupdentalcaremm.com

Slična situacija je i sa izbjeljivanjem zuba kod neprofesionalaca, odnosno osoba koje za takvu proceduru nisu dovoljno edukovane. Naime, prirodna boja stalnih zuba nije mliječno-bijela nego najčešće varira u nijansama bijelo – žute boje (kod pojednih osoba i s primjesama sive boje).

Prirodna boja zavisi od Vaše genetike i navika – poput uzimanja određene hrane i pića kao i konzumiranja cigareta. Zubi se sastoje od različitih tkiva: gleđi koja je bjeličasto translucentna, sloja ispod gleđi – dentina koji je tamniji u nijansama žute.

- Advertisement -
dr Nasiha Jesenković (Foto: privatna arhiva)

Boja zuba je zapravo najviše refleksija dentinskog sloja kroz caklinu. Postoji više varijanti izbjeljivanja zuba: može se raditi u stomatološkim ordinacijama, ili u kućnim uslovima o čemu će dalje biti govora u tekstu.

Stomatolog prvo procijeni da li ste adekvatan kandidat za izbjeljivanje, imate li neku kongenitalnu malformaciju gleđi/dentina, da li imate prisutan karijes u regiji gdje treba izvršiti izbjeljivanje, imate li neko oboljenje gingive (zubnog mesa), prisustvo kamenca, da li su prisutni kompozitni ispuni ili fiksnoprotetski radovi, da li se radi o avitalnim zubima i slično.

Foto: markhamdentalcentre.ca

U slučaju prisustva karijesa prvo je potrebno sanirati ga, u slučaju oboljenja gingive prvo riješiti taj problem, u slučaju prisustva kompozitnih ispuna biće potrebna njihova zamjena ispunima adekvatne (svijetlije) boje a na fiksnoprotetske radove izbjeljivač neće imati nikavog uticaja.

Prije izbjeljivanja vrši se priprema – potrebno je zaštititi zubno meso i sluznicu obraza i usana od djelovanja gela za izbjeljivanje ukoliko se radi ordinacijsko izbjeljivanje jer su koncentracije visoke. Radi se uz primjenu lampe ili bez, zavisno od sredstva i proizvođača.

Proces traje najčešće 20 do 30 minuta i nekada ga je potrebno ponoviti više puta da bi se postigao željeni efekat. Puni efekat je uglavnom vidljiv tek nakon par dana. Preosjetljivost zuba odmah nakon izbjeljivanja je sasvim uobičajena pojava i nestaje najčešće nakon 24 sata.

Foto: manusdental.com

Druga varijanta je kućno izbjeljivanje, gdje stomatolog uzima otisak Vaših zuba, izrađuju se tzv. udlage i dobijate gel (koji je dosta nižih koncentracija od ordinacijskog, ali ništa manje efektan uz pravilnu primjenu). U udlage nanosite gel i nosite ih par sati u toku dana (a sve po uputstvu stomatologa) kroz period od par sedmica.

Prednost nad ordinacijskim je manja osjetljivost. Izbjeljivanje se preporučuje raditi jednom godišnje koliko otprilike i traje njegov puni efekat a zavisi najviše od vaših navika u ishrani (konzumiranja kafe, čaja, vina, konzumiranja cigareta i sl).

Ukoliko se pridržavate uputstava stomatologa, izbjeljivanje neće oštetiti Vaše zube i efekat može trajati puno duže od godinu dana. Avitalni zubi (kojima je „izvađen živac“) imaju tendenciju da potamne tokom vremena.

Foto: rowanvilar.com.br

Prilikom njihovog izbjeljivanja potrebno je sredstvo aplicirati u sam zub, adekvatno zatvoriti i pustiti da djeluje (najčešće je potrebno sedam dana). Zašto ne u kozmetičkim salonima?

Zato što samo stomatolog može procijeniti treba li vam predpriprema i dovoljno dobro poznaje samu proceduru i načine zaštite okolnog tkiva.

Ukoliko se, ipak, odlučite da to radite u kozmetičkim salonima, rizikujete oštećenja zuba i okolnog tkiva kao i neadekvatan (nikakav efekat), gdje Vas sanacija takvih oštećenja može kasnije koštati puno skuplje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -