fbpx
NaslovnaSavjetiIzbjegavanje stomatologa i tokom pandemije koronavirusa može biti loše za vaše oralno...

Izbjegavanje stomatologa i tokom pandemije koronavirusa može biti loše za vaše oralno zdravlje

- Advertisement -

Stomatološka njega ostaje kritična za desetine miliona Amerikanaca, čak i tokom pandemije. Više od jedne četvrtine odraslih osoba u SAD živi sa neliječenim karijesom, a gotovo polovina odraslih preko 30 godina pokazuje znake bolesti desni.

I skoro svaka četvrta odrasla osoba prijavila je da je tokom prošle godine osjećala bol u ustim. Loše oralno zdravlje povezano je sa brojnim hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i dijabetes. Ovi problemi predstavljaju neposredni zdravstveni rizik i zahtijevaju hitnu njegu.

Foto: aboutmanchester.co.uk

Ipak, manje hitna stanja zuba mogu imati i dugoročne negativne efekte. Ali kako možete da posjetite svog stomatologa tokom pandemije? Kao profesor mogu vam reći da su stomatolozi uveliko izmijenili način na koji se pruža njega, kako bi poboljšali bezbjednost. Trebalo bi da idete, ali ako imate visok rizik, prvo razgovarajte sa stomatologom. Evo nekoliko stvari koje morate znati i uraditi prije posete.

Kućna njega: Kritičnija nego ikad
Budući da stomatolozi širom svijeta odlažu neurgentno liječenje zuba, vaša kućna njega je vaša prva linija odbrane. Konzumiranje ugljenih hidrata i naknadno lučenje kiseline oralnim bakterijama je ono što uzrokuje propadanje zuba. Hronično zapaljenje tkiva koje podržavaju vaše zube naziva se bolest desni ili parodontalna bolest.

Oba stanja pogoršavaju se lošom ishranom, upotrebom duvana, oslabljenim imunološkim sistemom i lošom oralnom higijenom. Sa svim tim stvarima možete se boriti kontrolišući zubne naslage – mekani, ljepljivi materijal na zubima i desnima koji se sastoji od pljuvačke, ostataka hrane i bakterija.

Foto: newland-dental.co.uk

Talog koji ostaje na zubima određeno vreme formiraće kamenac (zubni kamenac), dalje promovišući bakterijske biofilmove, koji uzrokuju zubne probleme. Da biste uklonili biofilm i naslage i spriječili stvaranje zubnog kamenca, morate očistiti sve površine zuba i desni. To znači četkanje zuba dva minuta, dva puta dnevno, pomoću četkice za mekano vlakno sa zubnom pastom koja sadrži fluor.

Takođe, morate očistiti prostore između zuba jednom dnevno, obično zubnim koncem. Studije pokazuju da je električna četkica efikasnija u čišćenju zuba i desni od ručne. Ispiranje usta tečnostima bez alkohola, takođe, pomaže, ali nije zamjena za četkanje ili konac. Ispiranje usta fluoridom bez recepta dostupno je onima koji su pod većim rizikom od karijesa.

Možete poboljšati oralno zdravlje svojom ishranom. Ograničite unos šećera, zajedno sa drugom hranom i pićima koja sadrže ugljene hidrate, poput gaziranih pića, voćnih sokova, zaslađene kafe i čaja i slatkiša. Naravno, ne morate potpuno da izbjegavate njihovu potrošnju, ali smanjivanje oba može biti izuzetno korisno. Izbjegavajte tvrdu i ljepljivu hranu koja može slomiti zube i zubne radove.

Foto: greensboro-dentist.com

Psihološki uticaj COVID-19 imao je mnogo indirektnih efekata na oralno zdravlje. Poznato je da lijekovi propisani za depresiju i anksioznost izazivaju suva usta, što šteti zdravlju usta. Povećana anksioznost povezana je sa bruksizmom, stiskanjem ili brušenjem zuba. Više upotrebe duvana i alkohola nije dobro za vaše zube. Lošija ishrana može dovesti do mnogih zdravstvenih problema poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), koja može oštetiti zube.

Kada da posjetite svog stomatologa
Oralni bol može ukazivati na infekciju. Slomljeni zubi i zubni rad su drugi primjeri hitnih slučajeva sa zubima. U prvim nedeljama pandemije, mnoge države su naložile ograničenje svih stomatoloških zahvata koji nisu hitni. Kao odgovor na to, Stomatološki koledž Univerziteta u Floridi, zajedno sa mnogim drugim pružaocima njege, pokrenuo je usluge stomatologije.

Ova udaljena, virtuelna konsultacija sa stomatologom jedan je od načina da vam pomogne da odlučite da li ćete odložiti ili posjetiti stomatologa. Ako imate loš ili neuspješan stomatološki posao, pokušajte da to područje održavate čistim. Obično je korisno staviti konac oko labave restauracije, a zatim lagano povući konac u stranu, kako biste izbjegli podizanje slomljenog stomatološkog rada s mjesta.

Foto: howtogetridoff.com

Potpuno odljepljena krunica ponekad se može privremeno nadomjestiti zubnim cementima koji se prodaju bez recepta ili čak pastom za zube. Nekoliko rijetkih oralnih problema može predstavljati opasnost po život.

Ako imate poteškoće sa disanjem ili gutanjem, ili nekontrolisano krvarenje u ustima ili oko njih, odmah potražite hitnu pomoć. Ekstremni bol ili visoka temperatura povezana sa zubnim problemima takođe zahtijevaju hitnu pažnju.

Promjene u stomatološkoj ordinaciji
Decenijama stomatološki profesionalci sterilišu instrumente i dezinfikuju površine. Rani izvještaji pokazuju nižu prevalenciju COVID-19 među američkim stomatolozima nego u široj javnosti. Sa COVID-19 su potrebne dodatne mjere predostrožnosti.

Pacijenti treba da pitaju svog stomatologa da li preduzima ove mjere predostrožnosti. Evo kratke liste za provjeru: Prvo, vaša stomatološka ordinacija treba da pregleda vas i ostale pacijente na simptome COVID-19.

Foto: luciinbici.org
Foto: luciinbici.org

Ordinacija će vas možda nazvati u danima prije zakazanog sastanka kako biste bili sigurni da nemate simptome. Od vas će možda biti zatraženo da dođete sami na pregled, nosite masku i operete ruke dok ste u ordinaciji.

Kada stignete, od vas će se možda tražiti da sačekate napolju ili u automobilu do vremena za zakazanje. Prostori za čekanje treba da imaju manje stolica, sve pravilno raspoređene.

Treba ukloniti sve časopise i igračke. Stomatološko osoblje treba da nosi odgovarajuću ličnu zaštitnu opremu (OZO), uključujući masku N95, zajedno sa zaštitnim ogrtačima, pokrivačima za glavu, rukavicama i štitnicima za lice.

Pregrade za jednokratnu upotrebu treba da pokrivaju površine koje se često dodiruju. Treba da budu u upotrebi kontrole kvaliteta vazduha, kao što su HEPA filteri, jednosmjerna cirkulacija vazduha i negativni pritisak, pomažu u zadržavanju aerosola koji nastaju tokom stomatoloških zahvata.

Foto: jdplus.in
Foto: jdplus.in

Možda će se od vas tražiti da isperete usta rastvorom koji sadrži razblaženi vodonik-peroksid. Ovo će smanjiti virusno opterećenje prije stomatološkog postupka.

Evakuacija velikog volumena, poznatija kao zubno usisavanje, treba se koristiti za sve postupke koji mogu stvoriti aerosole. Dobra vijest je sljedeća: nove mjere bezbednosti koje su sada na snazi mogu biti dovoljne da spriječe infekciju u stomatološkim ustanovama.

Ipak, morate se konsultovati sa stomatologom kako biste utvrdili potrebu za liječenjem. Kako se pandemija COVID-19 razvija, a nova istraživanja postaju dostupna, očekujte još promjena u stomatološkoj ordinaciji.

Izvor: Andrew J. Corsaro/The Conversation

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -