fbpx
NaslovnaZanimljivostiIz istorije stomatologije

Iz istorije stomatologije

- Advertisement -

Osim pisanih dokumenata, u mnogim arheološkim nalazištima su pronađeni materijalni dokazi koji ukazuju da su se ljudi još u davna vremena bavili nadoknadom izgubljenih zuba. U grobovima Etruraca (10 – 4. vijek p. n. e.) pronađeni su izuzetno očuvani primjerci zubnih proteza. Oni su protetske nadoknade izrađivali od zlatnih traka. Stari Feničani su pravili proteze od zlatne žice. Hipokrat i Aristotel su pisali o zubima, njihovom liječenju, vađenju zuba klještima i upotrebi žice za učvršćivanje rasklimanih zuba.

U doba Rimljana od zlata su se pravili zubi i zubni mostovi. Rimljani su veliku pažnju poklanjali higijeni, pa su zube prali solju i usta ispirali vodom. Umjesto čačkalice su koristili riblje kosti. Celzus je pisao o tretmanu zubobolje i fraktura vilice. Galen je prvi izvršio klasifikaciju zuba na sjekutiće, očnjake i kutnjake. Znao je da se unutar zuba nalazi živac i jedan je od prvih koji je govorio o punjenju zuba. U srijednjem vijeku je najnaprednija bila arapska medicina. Avicena je zubobolju objašnjavao djelovanjem crva. Poznati arapski hirurg, Abulkazis je napisao enciklopediju medicine pod imenom „Al Tasarif“ u kojoj je, između ostalog, opisao i zubne instrumente. On je smatrao da nedostajući zubi trebaju biti zamijenjeni vještačkim, ljudskim ili zubima napravljenim od volovskih kostiju.

U periodu od 11. do 15. vijeka dolazi do velike stagnacije zubne medicine. U to vrijeme se pod uticajem crkve monasi i ljekari nisu bavili zubnom medicinom, hirurgijom i drugim manuelnim poslovima, prepustivši te poslove berberima. Oni su bili priučeni i često su intervencije izvodili na javnim mjestima, po sajmovima itd. U 13. vijeku u Francuskoj je osnovano udruženje berbera, a vremenom su se oni podijelili u dvije grupe. Jedni su bili hirurzi (koji su radili komplikovane operativne zahvate), a drugi su bili hirurzi-berberi koji su vršili puštanje krvi i vađenje zuba. (zubarnovisad.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -