NaslovnaObavještenjaIstraživanje: Veza između urođenog nedostatka zuba i karcinoma dojke

Istraživanje: Veza između urođenog nedostatka zuba i karcinoma dojke

- Advertisement -

Hipodoncija je urođeni nedostatak jednog ili više zuba. Pojavnost hipodoncije (urođeni zametak zuba) kod žena s dijagnozom karcinom dojke tema je istraživanja Željane Matošić, specijalizantice ortodoncije na postdiplomskom doktorskom studiju Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu.

Za učestvovanje u istraživanju, mogu se prijaviti sve žene u dobi od 20 do 40 godina, bez obzira na podtip karcinoma dojke i stadijum bolesti. Istraživanje podrazumijeva stomatološki pregled i, prema potrebi, izradu ortopantomograma (rendgenska slika svih zuba) na Zavodu za ortodonciju Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu (Gundulićeva 5).

Dr Željana Matošić (Foto: nismosame.com)

Takođe, svim učesnicama biće omogućeno čišćenje zubnog kamenca i profesionalna podrška i individualna uputstva za održavanje oralne higijene. Glavna je hipoteza istraživanja da kod žena s dijagnozama karcinoma dojke dolazi do znatno veće pojavei hipodoncije nego kod zdravih žena.

Ako se hipoteza pokaže tačnom, to će istraživačima omogućiti da rano, jeftino i bezbolno profiliraju žene koje će imati veću šansu za oboljenjem i detektuju bolest u što ranijoj fazi. Istraživanje pod nazivom „Hipodoncija kao marker rizika kod pacijentica s karcinomom dojke” sprovodi se uz etička dopuštenja KBC-a Zagreb i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, vodeći računa o zaštiti podataka, a u okviru doktorske disertacije Željane Matošić, dr. dent. med.

Mentorica na doktoratu je prof. dr. sc. Senka Meštrović, direktorica Zavoda za ortodonciju Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, a u istraživanju učestvuje i Poliklinika Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb čija je načelnica doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić.
Prijavu možete poslati na e-mail hipodoncija@gmail.com ili putem linka.

Što je hipodoncija?
Hipodoncija je urođeni nedostatak jednog ili više zuba.
Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza hipodoncije postavlja se očitavanjem ortopantomograma.
Što je ortopantomogram?
Ortopantomogram je rendgenskia snimak svih zuba, gornje i donje vilice, okolnih struktura i tkiva. Snimanje traje 12-20 sekundi i potpuno je bezbolno. Ukupna količina zračenja primljenog tokom snimanja je bezopasna. Ako ste trudni ne obavljajte pretragu!

Ko može učestvovati u istraživanju?
U istraživanju mogu učestvovati sve žene u dobi od 20 do 40 godina kojima je dijagnostifikovan karcinom dojke
Kako se prijaviti?
Prijaviti se možete na mail hipodoncija@gmail.com ili putem linka.
Gdje se obavlja stomatološki pregled?
Na Zavodu za ortodonciju Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Gundulićeva 5 (desna zgrada, treći sprat).

Izvor: Nismosame

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -