NaslovnaObavještenjaIstraživanje: Vaše desni otkrivaju šta jedete

Istraživanje: Vaše desni otkrivaju šta jedete

- Advertisement -

Slatka bezalkoholna pića i puno šećera povećavaju rizik od propadanja zuba i upale desni, poznatih kao parodontne bolesti. Ako je to slučaj, zdravim prehrambenim navikama treba još više dati prednost. Ovo je zaključak rezultata istraživanja sa „Univerziteta Arhus“. Većina nas je svjesna da slatkiši i druga slatka hrana i piće povećavaju rizik od propadanja zuba. Novi rezultati istraživanja sada sugerišu da slatka prehrana, takođe, može promovisati parodontne bolesti. Rezultati su dobijeni u vezi sa kritičkim pregledom literature tokom poslednjih pedeset godina, a upravo su objavljeni u međunarodnom naučnom časopisu „Journal of Oral Microbiologi“.

“Šećer se tradicionalno ne povezuje sa razvojem parodontalnih bolesti. Tačno je da su još u 1970-ima dva američka istraživača sugerisala da bi dijeta sa visokim udjelom ugljenih hidrata mogla biti zajednički faktor rizika i za zubne bolesti i za upalne bolesti poput dijabetesa , gojaznost i srčane bolesti, ali ovo je znanje ponovo zaboravljeno “, kaže profesor dr odont. Bente Nivad sa Odeljenja za stomatologiju i oralno zdravlje na Univerzitetu Arhus, koja je bila na čelu istraživanja.
“Danas postoji opšti dogovor da su navedene bolesti povezane sa velikim unosom šećera. Međutim, nedostaje hipoteza koja bi mogla da poveže i objasni dvije glavne stomatološke bolesti, karijes i parodontitis”.
U novom istraživačkom projektu, istraživači su došli do zajedničke hipoteze o razvoju dvije glavne stomatološke bolesti. Hipoteza se zasniva na biohemijskim procesima koji se odvijaju u bakterijskim naslagama na zubima kada bakterijama dodate veliku količinu hranljivih materija – posebno kada jedete šećer.

dr Bente Nivad

„Drugim riječima, oživljavamo zaboravljenu “hipotezu da šećer može da promoviše i propadanje zuba i parodontne bolesti,“ kaže Bente Nivad i naglašava važnost nastavka pranja zuba sa zubnom pastom sa fluoridom, čak i ako smanjite šećer.
Pretpostavka istraživača je da parodontalna oboljenja izazvana šećerom pripadaju grupi zapaljenskih bolesti u skladu sa dijabetesom, gojaznošću i srčanim bolestima. Bente Nivad zato preporučuje da se zdravim prehrambenim navikama treba dati mnogo veći prioritet, ako je cilj izbjegavanje skupih tretmana u zdravstvenom sistemu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -