NaslovnaObavještenjaIstraživanje Simplihelta: 82% odraslih dolazi kod stomatologa jednom u dvije godine

Istraživanje Simplihelta: 82% odraslih dolazi kod stomatologa jednom u dvije godine

- Advertisement -

Simplihelt je objavio rezultate istraživanja o oralnoj zdravstvenoj zaštiti, a istraživao je stomatološku prisutnost i navike zdravlja usne šupljine, potrošnju šećera, pedijatrijsko oralno zdravlje i koliko pacijenti dobro razumiju povezanost oralnog zdravlja i opšteg zdravlje. Istraživanje je pokazalo da 82% odraslih dolazi kod stomatologa jednom u dvije godine. Ispitanici iz ankete su ponudili kombinaciju razloga zašto češće ne idu na stomatološke preglede. To su strah od stomatologa /bola (36%), nemogućnost da ga priušte (35%), samo kada im je potreban tretman (31%) i brinu se da će stomatolog naći dodatne „probleme“ i biće im potrebno dalje liječenje (16%).

-Iako je ohrabrujuće da većina populacije posjećuje svog stomatologa najmanje jednom u dvije godine, skoro svaki peti ne posjećuje svog zubara redovno i propušta ovaj važan zdravstveni pregled“, rekla je doktorka Katerine Rutland, PR menadžer Simplihelta.
Isto tako, 63% djece posjećuje stomatologa najmanje jednom u šest mjeseci, a 23% ih posjećuje najmanje jednom godišnje, 3% samo posjećuju kada su u bolovima, a 5% nikada ne posjećuju. Osim toga, 87% djece prvi put dolazi u posjetu prije prvog rođendana, 37% između prve i druge godine, 24% između treće i četvrte, 7% između pete i šeste, 3% sa sedam i više godina, a 3% imaju nikada nije bio kod zubara.
-Redovni stomatološki pregledi od rane dobi podstiču djecu da shvate važnost dobrih oralnih zdravstvenih navika za život, kao i da pomognu potencijalnim stomatološkim problemima da budu uočeni ranije. Gotovo trećina djece imala je između jednog i pet ispuna, a jedno od deset djece je propustilo cijeli dan u školi zbog propadanja zuba“, objasnila je doktorka Rutland.

Što se tiče navika higijene usne šupljine, 73% odraslih četka zube dva puta dnevno ili više, 68% četka najmanje dva minuta. Žene četkaju zube najmanje dva puta dnevno (77%) nego muškarci (69%). Međutim, samo 27% odraslih koristi konac najmanje jednom dnevno, a 33% odraslih nikada ne čisti zube koncem.
Kada je šećer u pitanju, 24% odraslih priznaje da su zavisni o njemu, 22% kaže da su zadovoljni svojim unosom i da nemaju planove za promjenu, dok je 29% reklo da preduzimaju korake kako bi pratili ili smanjili unos šećera. Ovi rezultati su sakupljeni na internet anketi od 5.083 odraslih osoba starih 18 i više godina u periodu izmežu 24. januara i 5. februara ove godine.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -