fbpx
NaslovnaSavjetiIstraživanje: Redosled korišćenja četkice i konca je važan – evo koji je...

Istraživanje: Redosled korišćenja četkice i konca je važan – evo koji je najbolji

Da li treba prvo oprati zube četkicom, pa onda koristiti zubni konac, ili je pravilno obrnuto ili je potpuno svejedno? Naučno istraživanje potvrdilo je da je redosled bitan i da postoji razlika i u količini plaka i u koncentraciji fluora.

Stomatolozi pacijentima preporučuju svakodnevno pranje zuba i upotrebu zubnog konca i svima je poznato da je primjena pravilne tehnike vrlo važna prilikom održavanja oralne higijene.

- Advertisement -

Međutim, naučnici sa Mašad Univerziteta za medicinske nauke iz Irana dokazali su kako je veoma bitno da se prvo primjenjuje zubni konac i posle toga da se zubi peru četkicom.

Njihovo istraživanje obuhvatilo je 25 studenata stomatologije koji su primjenjivali obje moguće kombinacije prilikom održavanja oralne higijene. Nakon primjene tehnika oralnih preventivnih mjera učesnici studije 48 sati nisu primjenjivali ni jednu od dvije tehnike za održavanje oralne higijene. Istekom tog roka u prvom dijelu istraživanja prvo su prali zube četkicom i nakon toga korisitili zubni konac, a nakon dvije sedmice su promijenili redosled – prvo su primjenjivali zubni konac da bi nakon toga prali zube četkicom.

Nakon obje faze istraživanja mjereni su količina plaka (preko plak-indeksa) i koncentracija fluora i rezultati su pokazali da su u drugoj fazi testiranja tj. nakon primjene prvo zubnog konca pa nakon toga pranja zuba četkicom, značajno bili bolji rezultati – viša koncentracija fluora i veće smanjenje količine zubnog plaka, posebno između zuba.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -