NaslovnaZanimljivostiIstraživanje: Kako gledanje edukativnih filmova u čekaonicama utiče na odluke pacijenata

Istraživanje: Kako gledanje edukativnih filmova u čekaonicama utiče na odluke pacijenata

- Advertisement -

Umjesto sjedenja u čekaonici i prelistavanja različitih magazina, pacijenti bi uskoro mogli da gledaju specijalizovan zdravstveni program na televizorima u čekaonicama stomatoloških ordinacija. Istraživanje koje je sproveo Imperial koledž iz Londona pokazuje da je televizijski bazirana promocija zdravlja vrlo efektivan način za prikazivanje edukativnog sadržaja različitim ciljnim grupama, piše Dental Tribune.

cekaonica1Anketa je bila sprovedena u 49 ordinacija opšte prakse u Londonu koje su imale televizor u čekaonici i koje su prikazivale Life kanal − seriju od šest kratkih zdravstveno-edukativnih filmova. Program je pokrivao teme oralnog zdravlja, odvikavanje od pušenja, hlamidije, kontracepcije, HIV-a, hepatitisa i gripa. Cijeli ciklus edukativnih filmova kombinovan je sa komercijalnim reklamama i traje oko 10 minuta. Edukativni film o oralnom zdravlju je trajao oko 80 sekundi sa porukom da bi svi trebalio da idu na preglede kod stomatologa najmanje jednom u dvije godine. Takođe, sadržao je i druge važne informacije za kontaktiranje hitne zubaske službe.

Anketa u kojoj je učestvovalo ukupno 2.345 pacijenata sadržala je 16 pitanja u vezi sa mišljenjem pacijenata o Life kanalu, uključujući prihvatljivost, primjetljivost i koliko je gledanje Life kanala promijenilo njihovo znanje i pristup oralnom zdravlju. Uz to, prikupljeni su demografski i zdravstveni podaci učesnika.

Rezultati su pokazali da su edukativni filmovi sa Life kanala bili efektivni u edukovanju pacijenata o oralnom zdravlju. U pogledu regularnih pregleda 15,2 procenata ispitanika koji nisu imali namjeru da kontaktiraju zubara prije ankete (1.605 pacijenata) potvrdili su da je film o oralnom zdravlju promijenio njihovo mišljenje. Prema podacima istraživača, ovo je bilo veoma bitno zbog rezultata istraživanja koje je bilo sprovedeno 2009. godine kada se saznalo da je samo 58 odsto punoljetih osoba u Vekoj Britaniji zakazivalo pregled kod stomatologa u prethodne tri godine.

Uzimajući u obzir rezultate istraživanja, istraživači su došli do zaključkaili da je televizijska promocija zdravlja omogućila pacijentima da donose bolje odluke u vezi sa svojim zdravljem. Kako bi u potpunosti iskoristili potencijal televizije kao medija, preporučili su dalja istraživanja koja bi procijenila efektivnost plasiranja različitih podataka o zdravlju, uključujući informacije na različitim jezicima kako bi ovaj način promocije mogao da maksimizira svoj uticaj na različite populacije i starosne grupe.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -