NaslovnaObavještenjaIstraživanje: Ispiranje usta moglo bi smanjiti rizik od prenosa koronavirusa

Istraživanje: Ispiranje usta moglo bi smanjiti rizik od prenosa koronavirusa

- Advertisement -

Sars-Cov-2 virusi se mogu inaktivirati koristeći određene komercijalno dostupne vode za ispiranje usta.

To su pokazali virolozi iz „Rur-Univerziteta“ iz Bohuma u eksperimentima sa ćelijskom kulturom, zajedno sa kolegama iz Jene, Ulma, Duizburg-Esena, Nirnberga i Bremena.

Upotreba vode za ispiranje usta koja je efikasna protiv Sars-Cov-2, može na taj način pomoći da se smanji opterećenje virusa i, vjerovatno, rizik prenošenja koronavirusa u kratkom roku.

Foto: evansondds.com

Ovo bi moglo biti korisno, na primjer, prije stomatoloških tretmana. Međutim, ispiranje usta nije pogodno za liječenje infekcija Covid-19 ili zaštitu od virusa.

Rezultate studije opisao je tim na čelu sa Tonijem Mejsterom, kao i profesorima Stefani Pfander i Ejke Stejnman iz istraživačke grupe za molekularnu i medicinsku virologiju iz Bohuma, objavljenom 29. jula 2020. godine.

Čekaju se laboratorijski rezultati u kliničkim ispitivanjima.

Osam ispiranja usta u testu
Istraživači su testirali osam sredstava za ispiranje usta sa različitim sastojcima koji su dostupni u apotekama i u Njemačkoj.

Foto: southeastfamilydental.com

Oni su pomiješali svako ispiranje usta sa česticama virusa i ometajućom supstancom, koja je trebalo da stvori efekat pljuvačke u ustima. Smješa se zatim mućkala 30 sekundi da bi se simulirao efekat grgljanja.

Zatim su koristili ćelije Vero E6, koje su posebno prijemčiva za Sars-Cov-2, da odrede titar virusa. Da bi procijenili efikasnost vode za ispiranje usta, suspenzije virusa, takođe, su tretirale suspenziju virusa medijumom za ćelijsku kulturu umjesto vode za ispiranje usta, prije nego što su ih dodali ćelijskoj kulturi.

Svi testirani preparati smanjili su početni titar virusa. Tri vode za ispiranje usta smanjile su ga do te mjere da se virus nije mogao otkriti nakon izlaganja 30 sekundi.

Foto: toolsofmen.com

Da li je ovaj efekat potvrđen u kliničkoj praksi i koliko dugo traje, mora se istražiti u daljim studijama. Autori ističu da ispiranje usta nije pogodno za liječenje Covid-19.

“Grgljanje sa sredstvom za ispiranje usta ne može inhibirati proizvodnju virusa u ćelijama, ali bi moglo da umanji virusno opterećenje u kratkom roku odakle dolazi najveći potencijal za infekciju, u usnoj šupljini i grlu i to može biti korisno u određenim situacijama, na primjer kod stomatologa ili za vrijeme medicinske njege pacijenata Covid-19“, objasnio je Toni Mejster.

Kliničke studije su u toku
Bohum grupa ispituje mogućnosti kliničke studije o efikasnosti ispiranja usta na virusima Sars-Cov-2, tokom koje naučnici žele da testiraju da li se efekat može otkriti i kod pacijenata i koliko dugo traje. Slične studije su već u toku u San Francisku. Tim Bohuma je u kontaktu sa američkim istraživačima.

Izvor: Dental News

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -