NaslovnaZanimljivostiIstraživanje: Da li preventivno zalivanje fisura sprečava karijes

Istraživanje: Da li preventivno zalivanje fisura sprečava karijes

- Advertisement -

Dobrobiti preventivnog zalivanja fisura i jamica i flouridnih lakova, i njihova uloga u prevenciji zubnog karijesa su dokazane u mnogobrojnim naučnim studijama i istraživanjima. Međutim, relativna efektivnost ove dvije preventivne metode nije još potpuno razjašnjena, i to je upravo bila tema kojom su se bavili naučnici u Cochrane Oral Health Group, prenos Dental Tribune.

Za komparaciju dviie navedene preventivne metode istraživači su analizirali osam studija objavljenih između 1984. i 2014 godine. Ove studije su obuhvatile 1.127 učesnika istraživanja koji su odabrani metodom slučajnog izbora, a koji su na početku istraživanja imali između pet i 10 godina. Kod njih su izvršene metoda zalivanja fisura i jamica i/ili premazivanje fluoridnim lakom, da bi nakon toga kod njih praćena incidencija pojave karijesa.

Prema analizi ovih istraživanja, dokazana je prednost (3,7 procenata u periodu od dvije godine i 29 procenata u periodu od devet godina) u preventivnom djelovanju kod zalivanja okluzalnih površina zuba materijalima na bazi smole. U slučaju kombinacija metoda zalivanja sa fluoridnim lakom aplikovanih na grizne površine stalnih bočnih zuba redukcija pojave karijesa u dvogodišnjem periodu bila je veća za 14,4 odsto nego kod primjene fluoridnog laka.

Međutim, i pored rezultata koji pokazuju superiornost metode zalivanja u odnosu na fluoridni lak, ipak se ovi rezultati ne mogu smatrati definitivnim jer u navedenim studijama nisu uzete u obzir loše navike kod učesnika, kao ni nivo oralne higijene.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -