fbpx
NaslovnaObavještenjaIstraživači i stomatolozi udružuju snage kako bi produžili trajnost zubnih ispuna

Istraživači i stomatolozi udružuju snage kako bi produžili trajnost zubnih ispuna

- Advertisement -

Iako je stomatologija veoma napredovala, većina zubnih nadoknada ne traje zbog demineralizacije ispuna oralnim biofilmom, kao i zbog drugih razloga.

Istraživači i stomatološki stručnjaci iz institucija u Potsdamu i Berlinu uključeni su u istraživački projekat čiji je cilj učiniti zubne ispune i restauracije zuba trajnijim u budućnosti.

Foto: benefitsbridge.unitedconcordia.com

U saopštenju za štampu Instituta za koloide i interfejse Max Planck (MPICI), naučnica koja je stručnjak za materijale dr Cecile Bidan, vođa grupe u Odjeljenju za biomaterijale na Institutu, objasnila je ovo istraživanje.

„Zajedno sa kolegama stomatolozima iz Charite-a, proučavaćemo kako mineralizovani biofilmovi stupaju u interakciju sa vještačkim materijalima za ispune. Na kraju, ovo osnovno znanje pomoći će u dizajniranju materijala kako bi se sprečilo taloženje zubnog kamenca“.

Ovaj tim naučnika istraživaće formiranje, rast i mineralizaciju biofilmova. Da bi slijedili svoj cilj, istraživači i stomatolozi će kombinovati alate iz inženjerstva materijala sa pristupima stomatoloških istraživanja kako bi poboljšali postojeće materijale za restauraciju zuba.

Foto: wkhs.com

Kompoziti na bazi polimera, legure metala i razne vrste keramika koriste se u materijalima za punjenje zuba, ali njihova trajnost uveliko varira.

U tom kontekstu, saznanja o interakciji između čvrsto priraslog zubnog kamenca i obnovljenih površina zuba biće od suštinskog značaja. Naučnici će istražiti moguće interakcije između zubnog kamenca i materijala za punjenje zuba.

Posebna karakteristika istraživačkog projekta je saradnja između istraživača i stomatoloških kliničara, što rezultira prednostima za obje strane.

Foto: gentlebiodentistry.com

„Ovaj projekat omogućava ne samo prevođenje rezultata iz osnovnih istraživanja u praksu, već i obratno, nadahnuće za osnovna istraživanja kliničkim pitanjima“, rekao je prof. Peter Fratzl, direktor Odjeljenja za biomaterijale u MPICI.

Istraživački projekat je nazvan InterDent i predstavlja saradnju između Instituta za koloide i interfejse Max Planck Instituta, Stomatološke klinike Charite -Universitatsmedizin Berlin, Technische Universitaet Berlin i Helmholtz-Zentrum Berlin fur Materialien und Energie (Helmholtz-ov centar za materijale i energiju , Berlin). Njemačka fondacija za istraživanje finansira ga sa 2,1 milion eura, inicijalno na tri godine.

Izvor: Dental Tribune

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -