NaslovnaObavještenjaIstorija, sadašnjost i budućnost stomatoloških bušilica (3)

Istorija, sadašnjost i budućnost stomatoloških bušilica (3)

- Advertisement -

Pred vama se nalazi posljednji članak o istoriji i budućnosti stomatološke prakse obrade zuba.

U ovom članku fokus je stavljen na najsavremenija otkrića u ovoj oblasti sa zaključkom izvedenim na osnovu dosadašnje prakse i mogućim rješenjima za savremeni pristup već i današnjim problemima sa kojima se stomatolozi susreću u praksi.

Foto: ruthmaguire.scot

Autor: Marina Polonsky, DDS, MSc

Iako laseri generalno postoje od 1960-ih, a laseri na tvrdom tkivu su odobreni za primjenu na zubima i kostima od 1990-ih, njihov prodor u stomatološke ordinacije ostaje samo oko pet odsto.

Uvod u ovu tehnologiju nije uključen u nastavni plan i program stomatoloških škola, ona uključuje značajna finansijska ulaganja i krivulju učenja koja mnoge stomatologe ostavlja frustriranim.

Sa sve većim brojem stomatoloških ordinacija u velikim urbanim centrima, zajedno sa smanjenjem prevalencije propadanja zuba, zahvaljujući fluorizaciji komunalnog vodosnabdijevanja, iskustvo pacijenta postaje pokretačka snaga u evoluciji stomatološke tehnologije.

Eliminisanje okidača anksioznosti, kao što je pravilo „4S“ (prizor, zvuk, osjećaj i miris)*, sada je važan faktor. Prizor se odnosi na pogled na bušilice i špriceve za lokalni anestetik, zvuk na bučno brušenje, senzacija se oodnosi na osjećaj vibracija turbine, posebno one sa malom brzinom.

Foto: healthline.com

Miris je jedina senzacija koju smo uspjeli gotovo da eliminišemo pomoću moćnih usisnih sistema i vodenog sistema hlađenja za kontrolu pregrijavanja.

Na kraju, i možda najznačajnija promjena u smjeru olakšanje iskustva pacijenta, dogodila se uvođenjem laserske tehnologije u 1990-ima.

Dentalni laserski sistemi tvrdog tkiva, poput Er:YAG 2940nm i Er,Cr:YSGG 2780nm, mogu ukloniti tvrda tkiva, poput gleđi i dentina, sa minimalnim termičkim neželjenim efektima sličnim brzim turbinama sa vodenim raspršivačem.

Pokazalo se da laseri proizvode 400 puta manje vibracija od bušilica i postižu poboljšano iskustvo pacijenta, što dokazuju i brojne pedijatrijske studije.

Uklanjanje tvrdog zubnog tkiva postiže se postupkom termo-mehaničkog odstranjivanja uz pomoć foton-indukovanog procesa sa vodenim hlađenjem.

Rezultat je mikroeksplozivna sila fotona na kapljicama vode odgovorna za mehanizam uklanjanja tvrdih zubnih tkiva. U posljednjih 10 godina objavljene su brojne studije koje pokazuju smanjenu percepciju bola i poboljšano prihvatanje laserskih sistema za obradu kaviteta od strane pacijenta, sa impulsnim laserskim sistemima Er:YAG 20,21 i Er,Cr:YSGG.

Nedavna kanadska klinička studija koja je obuhvatila 400 obrađenih kaviteta kod više od 300 pacijenata pokazala je ukupno 85 odsto bezbolnog iskustva tokom laserske pripreme šupljine korišćenjem Er,Cr:YSGG laserskog sistema (I-Plus, Biolase, Irvine, Ca, USA).

Foto: usnews.com

Najnoviji dodatak laseru za tvrdo tkivo je novi CO2 laser Solea 9300nm kompanije Convergent. Obećava poboljšanu brzinu odstranjivanja tvrdih zubnih tkiva sa istim minimalno invazivnim i atraumatskim iskustvom kao i erbijumski laseri, međutim, potrebne su dalje studije in vitro i in vivo da bi se potkrijepile tvrdnje proizvođača.

Takođe su dostupni i neki izveštaji o kliničkim slučajevima koji pokazuju obećavajuću budućnost i za ovaj laserski sistem.

Zaključak
Savremena stomatologija doživjela je prvu veliku revoluciju 1950-ih, uvođenjem Borden Airotor bušilice, i tokom narednih 40 godina činilo se da je evolucija ove tehnologije usmjerena na povećanje brzine, kontrolu temperature pomoću vodenih raspršivača, poboljšanu vidljivost pomoću svjetlovodne svjetlosti i smanjenje potrebe za podmazivanjem i održavanjem.

Drugim riječima, poboljšanja u industriji uglavnom su bila usmjerena na poboljšanje stomatološkog iskustva. Danas, s obzirom da pacijenti imaju lak pristup informacijama putem interneta i društvenih medija, ova nova generacija dobro obaviještenih stomatoloških pacijenata preusmerila je fokus industrije na poboljšanje svog iskustva.

Foto: yayimages.com

Oni uče ono što je na raspolaganju, možda na drugim klinikama ili kontinentima, i traže to.

Ova rastuća potražnja da stomatolozi ponude minimalno invazivne pristupe imala je dubok uticaj na industriju, a zauzvrat i na alate kojima ona raspolaže.

Nismo spremni da se oprostimo od bušilica, ali druge tehnologije se razvijaju kako bi smanjile naše oslanjanje na nju, a naročito laseri.

Ono što treba da radimo kao stomatolozi je da imamo otvoren um i kritički ispitamo koja dalja ulaganja vremena, opreme i novca treba ugraditi u našu praksu koja bi najviše koristila našim pacijentima.

*4S je odnosi na engleske riječi sight, sound, sensation i smell (prim.prev.)

Izvor: Oral Health Group

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -