NaslovnaSavjetiIspravljanje zuba bez proteze - SET UP folije

Ispravljanje zuba bez proteze – SET UP folije

- Advertisement -

Ispravljanje zuba bez proteze predstavlja najsavremeniji ortodontski tretman. Lijep osmijeh i zdravi zubi su jedna od najvažnih karakteristika koje utiču na ljepotu lica.

Imajući ovo u vidu ne čudi što je holivudski osmijeh postao imperativ savremene stomatologije. Međutim, blistavo bijeli zubi nisu jedini koji utiču na ljepotu osmijeha. Nemojte zaboraviti da pravilni zub niz, takođe, tome doprinosi. Nažalost, nepravilan položaj zuba i poremećeni međusobni odnosi zubnih lukova utiču i na zdravlje.

Nemogućnost odražavanja pravilne oralne higijene, karijes, upala desni, erozija zuba, otežano žvakanje, nejasni govor – samo su neki od problema sa kojima se susreću osobe koje imaju određeni stepen malokluzije.

S obzirom da mnogi odrasli pacijenti odlažu ortodontsku terapiju kako bi izbjegli nošenje fiksne proteze, stomatološka ordinacija Lumident Studio vam otkriva ispravljanje zuba bez proteze.

Šta je ispravljanje zuba bez proteze?
Pored proteza za ispravljenje zuba mogu se koristiti i specijalne folije. U pitanju su providni ortodontski aparati, koji su napravljeni od medicinskog poliuretana. Odnosno, tanke, providne veoma lagane plastike koja je potpuno bezbjedna za upotrebu.

Razvijeni su 1997. godine od strane Align Technology. Kada su se pojavile, folije za ispravljenje zuba izazvale su nevjericu kod ljudi, dovodeći u pitanje djelovanje. Vrlo brzo pokazale su fantastične rezultate, osvojivši nagrade na ovom polju, te su privukle pažnju stomatologa širom svijeta.

Kako funckioniše ispravljanje zuba bez proteze?
Providne folije za ispravljenje zuba su kompjuterski dizajnirane za svakog pacijenta posebno. To znači da se nakon uzimanja otiska vrši njegovo skeniranje, a zatim se pomoću specijalnog 3D softvera izrađuje precizan model folija za ispravljanje zuba.

Ujedno, pacijent ima mogućnost da unaprijed vidi tok terapije, tj. ispravljanja kroz etape, kao i krajnje rezultate. Ispravljanje zuba bez proteze se zasniva na setu folija. Pri čemu svaka folija vrši pomjeranje zuba u proseku 0,2 do 0,3 mm.

Broj folija zavisi od stanja nepravilnosti koje se njime ispravlja, te za malokluzije manjeg stepena mogu biti potrebe samo 2-3 folije, a za veće i do 12 folija. Folije se nose u u prosjeku 18 sati dnevno, a mijenjaju nakon dvije do tri nedelje.

Nakon postignutih rezultata slijedi ortodontska retencija. U toj fazi posljednja folija nosi se samo noću, a ima zadatak da održi rezultate.

Koje su prednosti ispravljanja zuba bez proteze?
Za pacijente glavna prednost jeste estetika. Naime, folije su neprimjetne na zubima, te vaši saradnici, poslovni partneri, pa ni prijatelji neće znati da ih nosite. Druga prednost koju ističu jeste veći komfor.

Ne samo da je lakše privikavanje u odnosu na fiksne proteze, već je jednostavnija i oralna higijena. Sve što treba da uradite jeste da ih operete klasičnom četkicom i pastom za zube. S obzirom da nema fiksnih dijelova ne postoji opasnost od zaglavljivanja hrane i stvaranja mrlja ili dekalcifikacije zuba.

Dodatna pogodnost kod ispravljanja zuba bez proteze leži u činjenici da ovaj tretman ne zahtijeva česte stomatološke kontrole, što pogoduje pacijentima iz inostranstva koji odluče da kod nas obave ortodontsku terapiju.

Izvor: Lumident studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -