NaslovnaSavjetiIspala mi je plomba (ispun) – šta dalje?

Ispala mi je plomba (ispun) – šta dalje?

- Advertisement -

Ispala mi je plomba (ispun). Zahtjeva li to hitnu reakciju i posjetu stomatologu? Da, to smatramo hitnom situacijom. Plomba (ispun) na zubima ne traje vječno. Ispuni mogu biti kompozinti (bijeli) ili amalgamski (sivi).

U nekim slučajevima plomba (ispun) može popustiti i ispasti. Razlozi za to su brojni ali navesćemo najčešće kako biste i sami mogli prepoznati uzrok ispadanja. Prilikom snažnog zagriza tvrde hrane dolazi do prekomjernog opterećenja zuba i dolazi do pucanja spoja između plombe i i zuba. Pojava karijesa okolo plombe, kada spoj zuba i plombe popusti, nastaje mikropukotina gdje ulaze bakterija i taj prostor nije moguće očistiti normalno sa zubnom četkicom i posljedično je to razvija karijes.

Traume zuba ili korijena
Prejako žvakanje, nepravilno oblikovanje plombe prilikom izrade, ili vlažno radno polje prilikom izrade zuba utiču na svaku veze između plombe i zuba pa kod većih zvačnih sila može doći do pucanja i ispadanja. Uslijed bruksizma tzv. škripanja zubima, ne funkcionalno kretnje prouzrokuje izuzetno velike žvače sile koje imaju nepravilan smjer i izazivaju pretjerano trošenje zuba i plombi (ispuna).

Dođe li do ispala mi je plomba (ispun) situacije, savjetujemo pacijentima da se odmah jave stomatologu i dogovore pregled. Tako ćete biti sigurni da neće doći do većih oštećenja zuba ili korijena zuba. Ispadne li plomba, potrebno ju je što prije zamijeniti. U međuvremenu je važno zaštititi oštećeni zub. Zub bez plombe izložen je oštećenjima i predstavlja mogućnost da se zubni karijes proširi i na zubni živac i izazove upalu. Nastojte da izbjegnete sve okolnosti koje mogu dovesti do pukao mi je zub situacije.

Ukoliko vam se odlijepila kruna sačuvajte ju. U nekim slučajevima moguće ju je zacementirati na zub. O tome će odlučiti stomatolog. Za sve slučajeve kada vas stomatolog nije u mogućnosti primiti odmah nakon ispadanja plombe, donosimo kratki vodič kako zaštititi zub prilikom ispada plombe:

*Izbjegavajte žvakanje na strani gdje vam je ispala plomba (ispun).
*Pažljivo i nježno četkajte područje gdje je ispala plomba.
*Održavajte svakodnevnu rutinu orlane higijene.
*Grgljanje slanom vodom ili ispiranje zubi antibakterijskim usnim vodicama može spriječiti nakupljanje ostataka hrane i ukloniti bakterije.

Može li labava plomba uzrokovati komplikacije?
Ispala mi je plomba situacija zahtjeva hitnu reakciju. Ne zamijenite li izgubljeni ispun unutar dva do tri dana, vrlo je vjerovatno da će doći do oštećenja preostalog dijela zuba. Uslijed nataloženih bakterija i ostataka hrane može doći do razvoja karijesa ili do upale zubnog živca (pulpitis). Dentin – drugi unutrašnji dio zuba – može postati osjetljiv. Veća oštećenja mogu zahtjevati veće popravke poput izrade navlake za zube, liječenja korijenskog kanala ili vađenje preostalog dijela zuba. Zato je važno brzo reagovati kako bi izbjegli dodatne komplikacije.

Koliki je uobičajeni životni vijek plombe?
Životni vijek plombe zavisi o sastavu materijala koji je korišten i tehnici izrade od strane stomatologa, ali i o osobnoj oralnoj higijeni. Pacijenti koji vode detaljnu higijenu i redovнo dolaze na preventivni stomatološki pregled imaće duжи vijek trajanja plombe. No uvijek postoji mogućnost da se nađete u ispala mi je plomba situaciji.

Kako spriječiti ispala mi je plomba situaciju?
Ključ uspjeha kod održavanja plombe (ispuna) i preostalih zdravih zubа je održavanje detaljne higijene i redovни pregledi od strane stomatologa. Uz to donosimo preporuke za što bolju higijenu kako biste uspješno izbjegli ispala mije plomba situaciju:

*Koristite zubnu pastu s fluorom.
*Perite zube najmanje 2x dnevno.
*Koristite zubni konac svaku večer prije pranja zubi.
*Vodite računa o zubnoj četkici. Mijenjajte ju u prosjeku svaka 3-4 mjeseca.
*Četkajte jezik.
*Koristite vodicu za usta.
*Redovнo odlazite na pregled, najmanje svakih 6 mjeseci.

Odlazak na preventivni stomatološki pregled svakih 6 mjeseci omogućava vam pravovremeno reagоваnjе na svaku nastalu promjenu. Stomatolog će na vrijeme uočiti moguće probleme i zamijeniti oštećene plombe prije nego što ispadnu. Ispadanje plombe uzrokuje traume i stres vašim zubima.

Usljed ispale plombe može doći do oštećenja i pucanja zuba. Kako biste to izbjegli držite se preventivnih mjera. Uz dobru oralnu higijenu ispuni mogu imati dug vijek trajanja. Kod ispale plombe preporučujemo da održavate područje zuba čistim. Za to preporučujemo da koristite usne vodice ili ispirati usta slanom vodom. Izbjegavajte žvakanje na strani gdje vam je ispala plomba.

Izvor: Dentus perfectus

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -