NaslovnaSavjetiIskustvo i praksa roditelja, profesionalog stomatologa

Iskustvo i praksa roditelja, profesionalog stomatologa

- Advertisement -

Postati novi roditelj često dovodi do obilja složenih emocija. Kao kliničar sa 23 godine iskustva, moja najhitnija briga kao novog roditelja bila je briga o desnima i zubima mog malog sina. Prije nego što sam postala roditelj, pričala sam trudnim pacijentkinjama i roditeljima male djece kako da brinu o oralnom zdravlju svoje djece.

Iako su informacije bile činjenične, sada shvatam da nisam imala svakodnevno iskustvo u zadatku. Sada kada sam roditelj, shvatam da može biti izazovno brinuti o zubima djece, čak i kada u teoriji znate šta treba da se uradi.

Prevencija je ključna

Obavijestite roditelje da briga o mliječnim zubima njihovog djeteta počinje prije nicanja i da treba da se nastavi nakon nicanja. Prije izbijanja zuba, važno je da ujutru posle prvog hranjenja i neposredno prije spavanja obrišete desni bebe mekom krpom, ili maramicom za usta za jednokratnu upotrebu. Brisanje desni i jezika pomaže u uklanjanju bakterija i šećera i pomaže djetetu da se navikne na oralnu njegu.

Da bi spriječili karijes, roditelji treba da peru zube svog djeteta najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče, mekom četkicom za zube i nefluorisanom pastom za zube. Fluorisana pasta za zube se obično ne preporučuje do druge godine. U idealnom slučaju djeca bi trebalo da počnu da posjećuju stomatologa do jedne godine, ili u roku od šest mjeseci nakon nicanja prvih mliječnih zuba. Ove posjete pomažu u jačanju preventivne njege.

Zatražite savjete od iskusnih kolega

Kada sam tražila savjet za svog malog sina, obratila sam se An Chih Angelo Dou koja mi je kazala da je ključno naučiti roditelje kako da brinu o zubima svog djeteta. Ona je naglasila da djeca nemaju dobru spretnost ruku do osme godine, pa stoga nemaju spretnost da sami urade temeljan posao. Mnogi roditelji pogrešno očekuju da njihovo dijete ima vještine da u ranom uzrastu može dobro da četka.

Ona preporučuje da kancelarije ponude besplatni naknadni sastanak u trajanju od jednog mjeseca kako bi se obezbijedilo pozitivno pojačanje nakon prve posete. Prva posjeta djeteta treba da obuhvati procjenu rizika od karijesa, individualizovane preventivne strategije, uputstva za naredne posjete i moguću primjenu fluoridnog laka. Njegovatelji treba da dobiju informacije o nicanju zuba, ishrani, upotrebi cucle, načinima za sprečavanje karijesa i mogućim problemima sa jezikom ili vezama usana.

Izgradite odnose izgrađene na povjerenju

Kliničari su često najuspešniji u pružanju njege djeci uzrasta od šest mjeseci do tri godine tako što im postavljaju koljeno uz koljeno. Ovo pozicioniranje omogućava djetetu da vidi svog negovatelja tokom procedure, a istovremeno omogućava njegovatelju da prati uputstva o oralnoj higijeni i klinički pregled dok govori sa djetetom. Tokom pregleda, kliničar objašnjava šta rade koristeći metodu reci-pokaži-uradi. Ovo pomaže da dijete bude smireno i da bude uključeno u liječenje, i pomaže roditelju da bude pažljiv tokom cijelog sastanka.

Izazovi sa kojima se njegovatelji suočavaju

Često postoji nedostatak razumevanja među njegovateljima o uticaju ishrane na zube djeteta. Roditelji mogu reći ljekaru da svom djetetu daju voće ili razvodnjene sokove. Oni i dalje izlažu dijete kiselini i šećerima koji povećavaju rizik od karijesnih lezija. Ako mladi pacijent konzumira grickalice, to takođe doprinosi propadanju usled izlaganja kariogenoj hrani.

Roditelji koji su imali negativna stomatološka iskustva često prenose sopstvenu anksioznost i strah na svoju djecu u vezi sa liječenjem zuba. Jedan od najvažnijih faktora u prevenciji je da je njegovatelj aktivno uključen u svakodnevnu oralnu kućnu njegu djeteta. Ukoliko dijete ima faktore rizika ili je na orto tretmanu, preporučuje se upotreba fluora kod kuće, kao i češće posjete stomatologu.

Nastavite da učite

Postoji razlog zašto je pedijatrijska stomatologija specijalnost jer ima toliko toga da se nauči! Važno je da kao roditelji i kliničari pomažemo u formiranju temelja za naše pedijatrijske pacijente kako bi imali dobro oralno zdravlje koje će im pomoći da imaju dobro opšte zdravlje. Da bismo ovo uspješno postigli, moramo biti posvećeni doživotnom učenju i poboljšanju naših vještina kako bismo na najbolji način mogli da pomognemo našim pedijatrijskim pacijentima.

Izvor: rdhmag.com

Autor: Kari Carter-Cherelus, dentalni higijeničar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -