NaslovnaIntervjuIntervju – viši zubni tehničar, protetičar Nemanja Mihaljčić: Ne smemo se igrati...

Intervju – viši zubni tehničar, protetičar Nemanja Mihaljčić: Ne smemo se igrati sa standardima

- Advertisement -

Razgovarali smo sa Nemanjom Mihaljčić, višim zubnim tehničarem, protetičarem koji je svoje znanje i stalno edukovanje pretočio u ostvarenje ideje o neinvazivnom pristupu vraćanja osmjeha na lica pacijenata. Ovaj mladi stručnjak utemeljio je adhezivnu tehniku non prep viniri, a za portal Stomatologija.me govorio je o savremenoj stomatologiji i zubnoj tehnici, zahtjevima tržišta i značaju konitinuirane edukacije kao jednog od sigurnih garanta uspjeha.

nemanja-mihaljcic1Kako je počela da se razvija ideja o non prep vinirima?

Priča o non prep vinirima počinje pre svega od kontinuirane edukacije, truda, entuzijazma, ljubavi, požrtvovanja, razumevanja  materijala i praćenja inovacija. Skup svih tih aktivnosti krunisan je neinvazivnom metodom – non prep viniri. Reč je o jednoj adhezivnoj metodi koja je budućnost stomatologije i zubne tehnike.  Mi sada širimo svest o značaju neinvanzivnosti i adhezivnim metodama, i sa timom stručnjaka rešavamo indikacije na neinvazivan način. Gde  god nam situacija dozvoljava mi primenjujemo non prep vinire.

To je moj brend non prep viniri by Nemanja Mihaljčić. Tu je sabrano iskustvo iz svih edukacija i znanja stečenog u inostranim centrima: Bukurešta, Lihtenštajna, Bazela, Firence, čak i Niša. Gde  god sam imao mogućnosti ja sam sakupljao znanje kako bih došao do vrhunskog proizvoda.

Šta čini proceduru izrade non prep vinira?

Reč je o standardima vrhunskog kvaliteta i to je osnova. Principi na kojima počiva tehnika su dobra tehnologija, dobar materijal i dobar majstor. S tim da taj majstor mora da poznaje širu tematiku koja je skup velikog spektra delovanja, jer ne možemo ući u porceduru bez jasnog cilja. U celu proceduru su uključeni stomatolozi, ali tehničar svojim umećem najviše doprinosi lepoti i kvalitetu materijala i zajedno sa stomatologom pravi plan terapije. To znači da mora da postoji detaljna analiza, zagrižaja, boje zuba, želje pacijenata i svega ostalog kako bi se to na kraju sabralo u terapiju – non prep vinir.

Danas su zahtevi tržišta veoma visoki traži se brzina, kvalitet, garancija, stručnost. Stvari se međutim olako shvataju i ima dosta proizvoljnosti. Upravo zbog toga treba raditi na edukaciji svih stručnih lica kako bi se ispoštovala svaka faza u našem lancu. Pucanjem jedne karike celi postupak se dovodi u pitanje. Upravo ta proizvoljnost i nedovoljna edukovanost dovodi do nespremnosti za zahtevne indikacije.

Kako zadovoljiti svim zahtjevima savremenog tržišta?

Neophodno je da imate poslednji update najboljih brendova koji će vam služiti kao odličan temelj vrhunskog rada. Takav rad mora da sadrži proveren, sertifikovan materijal uz rad sa sertifikovanim aparatima, mašinama i softverima kako bi smo bili sigurni u kvalitet i imali dugoročnu garanciju. Dakle, ne smemo se igrati sa standardima. Moraju se poštovati fabričke procedure i specifikacije koje se ne smeju menjati. Ako vladamo materijalom i procedurom mi onda imamo zagarantovan uspeh. U protivnom će doći do neuspeha, ali ne zato što je to loša metoda, već zato što smo mi neinformisani. Dakle, moramo poći od sebe, učiti i uložiti u svoje znanje, pratiti dosta kurseva i uložiti kasnije to svoje znanje u svaki rad kako bismo bili konkurentni na tržištu i pružilii ono što pacijenti očekuju od nas.

Šta je to što pacijenti očekuju od Vas? Da li je estetski momenat kod njih ispred funkcionalnosti?

Estetika u zubnoj tehnici i stomatologiji je kruna našeg rada. Ona podrazumeva sve delatnosti stomatologije. Pogrešno je mišljenje da je estetika nečiji hir ili puka želja. Tu leži vrhunsko znanje, vrhunsko poznavanje materijala. I ne samo to – morate imati znanja iz estetike i psihologije ljudi, morate razgovarati sa pacijentima i slušati njihove želje. Na kraju sve to morate pomitriti sa mogućnostima materijala i jasno kazati koje su vaše mogućnosti i šta vi možete da uradite za pacijenta.

Non prep viniri su fantastični za estetska rešenja dijastema, diskoloracije zuba, rešavanje nadoknada dela izgubljenog zuba. To je metoda koja vraća osmeh na lice. Ljudi su presrećni jer ste im nadoknadili izgubljeno, a sačuvali ste im zub koji čuvate kao i svaki drugi organ.

Koliko često Vam dolaze pacijenti sa nerealnim zahtjevima?

Postoje nerealni zahtevi, ali to je razumljivo jer pacijenti nisu dužni da poznaju našu problematiku i budu upućeni u sve mogućnosti stomatologije i zubne tehnike. Ali mi zato ne smemo da obećavamo previše i nešto što na kraju ne možemo da ostvarimo, upravo tu dolazi do problema.

non-prep-viniriKoje su prednosti non prep vinira u odnosu na druge sisteme kada je riječ o funkcionalnosti?

Ako radimo neinvazivno sačuvaćemo najdragoceniji deo zuba, gleđnu masu. Mi našim umećem pravimo keramičku košuljicu koja štiti desni, ojačava zub, daje izuzetna estetska svojstva, visoki sjaj i za njih se ne lepi plak i nema uticaja na desni.

Dakle štiti kompletno oralno zdravlje?

Naravno, ova tehnika čak unapređuje oralno zdravlje i štiti zub od daljeg oštećenja. U svakom slučaju nakon terapije morate da odlazite na redovne kontrole.

Da li stomatologija ide u pravcu neinvazivnih metoda? Da li će stomatologija doći do toga da se intervencije izvode bez inavazivnih metoda?

Ona je već došla do toga, samo kod nas kasni. Meni je drago da sam ja ovde prvi u tome, jer sam uspeo da sakupim svoje inostrano iskustvo i da svoju ideju rešavanja problema na neinvazivan način pretvorim u delo. Mi se danas jednostavno moramo staviti na mesto pacijenata koji ne žele bol, koji žele lepe zube i koji žele da sačuvaju čak i deo svoga zuba. Da li ima nedostataka? Naravno, nijedna metoda nije savršena. Ona podrazumeva i ostale specifičnosti koje su uključene u celi postupak.

Koliki je spektar indikacija za non prep vinire?

Izuzetno je širok. Ako poznajete tu metodu i terapiju onda vam je jasno do kojih granica smete da idete i kada treba da stanete. Dakle, ja još jednom apelujem na edukaciju, sa proizvoljnim radom nikada neće doći do uspeha.

Koji postupak preferirate tokom izrade nodoknada?

Danas su vam neophodni CAD/CAM sistemi koji su izuzteno precizni i svojim softverima i skenerima vam daju mnogo veće mogućnosti nego što smo imali ranije. Dakle, došlo je do ubrzanja izrade, veće preciznosti i poboljšanja kvaliteta. Mi u našoj laboratoriji imamo vrhunski update najsavremenijih tehnoloških dostignuća što nam daje mogućnosti da se, tako reći, igramo sa mogućnostima i ispitujemo granice procedura.

Upotreba savrmene tehnologije vam omogućuje da budete brži i atraktivniji na tržištu, ali bez vas je to samo jedna obična mašina. Tim strojem mora neko da upravlja, a to mora biti vrhunski majstor.

Da li to znači da se u zubnoj tehnici i stomatologiji polako rađaju i neka nova zanimanja?

Naravno, to je u našoj struci koja postaje apsolutno digitalizovana odavno neminovnost. Vi već imate nova zanimanja poput dental dizajnera. To su stručnjaci koji se radom sa ozbiljnim softverima bave dizajnom. Reč je o potpuno novom zanimanju koje ne podrazumijeva prethodno iskustvo sa onim što je bio manuelni rad. Mnoge naše kolege su se uplašile tih novih mašina i softvera, strahujući da će to dovesti do gubitaka radnih mesta, ali ja mislim da je to netačno. Jednostavno moramo da radimo na sebi, jer ovo tržište ne spava i ima velikog prostora za napredovanje. Pitanje je i da li gledate daleko ili kartkoročno, odnosno samo od danas do sutra.

Da li imate neku poruku za kraj, kako doći do vrhunskih rezultata?

Jako bitno je da povežemo mozak srce i ruke. Moramo saosećati i pričati sa pacijentima, moramo razumeti njihove želje i potrebe i znati kako da primenjujemo svoje znanje i iskustvo. Mi moramo uključiti ta tri segmenta u naš rad kako bi smo imali uspeha i napredovali dalje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -