Intervju – Tehno Dental: Naš cilj je osvajanje tehnologije i praćenje tehnološkog razvoja

  Za kraj godine predstavljamo vam prvi 3D printing centar za metal u Crnoj Gori koji radi u okviru Tehno Digitala, posebnog segmenta kompanije Tehno Dental. O samoj tehnolgiji i uslugama centra pričali smo sa direktorom, dr Ivanom Markovićem i operaterom centra Danilom Bojovićem.

  Iz uvodnog razgovora saznali smo da je riječ o aparatu renomiranog italijanskog poizvođača Sisma i njihovog uređaja poslednje generacije koji za rad korsti kobalt-hrom leguru bez nikla, kadmijuma, berilijuma i olova. U nastavku intervjua pročitajte sve o ovom aparatu i radu, odnosno uslugama samog centra.

  Za početak nam recite otkud ideja za kupovinom Sisme i otvaranja 3D prinitng centra za metal u Crnoj Gori?

  Ivan: Svjedoci smo da u zadnjih desetak godina digitlizacija uzima maha u stomatologiji, posebno u zubnoj tehnici. Tako su se u poslednjih pet godina gotovo sve veće laboratortije digitalizovale, pa je otud i došlo do potrebe da kupovinom jednog ovakvog aparata – naši tehničari  sada ne moraju da šalju radove u centre u regijonu  već istu uslugu mogu dobiti i kod nas.

  Zato smo se mi kao firma odlučili za kupovinu 3D štampača uz koji ćemo moći da pružimo kompletnu uslugu u digitalnoj priči. Dakle, onaj ko posjeduje skener i radi dizajn od sada može da ima i printani metal.

  Koje su to usluge koje su ljekarima i tehničarima na raspolaganju i ko može da šalje radove u vaš centar?

  Ivan: Mi pružamo usluge printanja svih kruna, mostova i prečki, a radove kao .stl fajl nam mogu poslati svi koji imaju digitalni skener i rade digitalni dizajn. Moram napomenuti da je riječ o uslužnom pržitnanju i da ne radimo za svoje potrebe, već isključivo uslužno tehnikama koje su se digitalizovale.

  Da li vršite isporuku radova i koji je proces rada aparata?

  Danilo: Da, vršimo isporuku, a gotovi rad je vašoj adresi najviše 12 sati od prijema fajla.

  Što se tiče procesa prizvodnje u printeru, on je veoma jednostavan – mašina kao sirovinu koristi metal u prahu. Nakon što se u ubace palete sa radovima, mašina nanosi slojeve metala dok laser na visokim temperaturama u tački djelovanja vrši fuziju istog. Sve što je višak sklanja se kao otpad koji se reciklira i ponovno koristi. Za izradu pune palete, odnosno nekih 100-ak krunica potrebno je šest sati. Nakon što izađu iz printera, radovi oko četiri sata provode u peći za žerenje na 600 i 850 stepeni i nakon toga su spremni za distribuciju.

  Preciznost mašine je takva da tehničarima ostaje samo da ispjeksare rad koji u trenutku isporuke može da nalegne na model.

  Kolika je produktivnost mašine?

  Danilo: Mašina je jako efikasna i od jednog kilograma metalnog praha može se napraviti 500 krunica. Ali sve zavisi od operatera – što bolje on upravlja aparatom to će i direktna korist biti veća.

  Obuku smo imali kod Damira Ištvančića koji je poznat i priznat u 3D printu i do sada niko nije imao zamjerku na neki od radova iz našeg priniting centra. Što se tiče samog printa, do sada je obim posla premašio naša očekivanja, a u budućnosti očekujemo i povećanje obima posla. Razlog je jasan, tehnike su uvidjele da je brzina, kvalitet i preciznost nešto sa čime ne mogu da se takmiče pređašnje tehnologije, a i samim time što su nama prepustili dio posla njima se otvara vrijeme da mogu da rade druge stvari što doprinosi da imaju veću produktivnost i daleko bolji kvalitet finalnog proizvoda.

  Kakav je feed back od tehničara?

  Danilo: Jedna od najboljih stvari koju su naveli kao prednost kod radova iz printera je preciznost. Takođe, brzina je mnogo veća nego kod livenja metala. Ko se jednom odluči za print stalno mu se vraća.

  Da li postoji mogućnost greške?

  Danilo: Greške su isključene. Mašina ima svoje softvere koji ako primjete da nešto nije u redu sa radovima automatscki alarmira i ne dozvoljava da dođe do greške. Takođe i sam proces je  odst automatizovan tako da je mogućnost greške minimalna. Naveo bih da mi kao firma jako vodimo računa da svi materijali i sva oprema za održavanje bude najkvalitetnija jer ne želimo da ostavimo prostor da se desi neki problem.

  Dakle, moglo bi se reći da je pouzdanost aparata velika?

  Danilo: Naravno, ovaj aparat je izuzetno pouzdan. Ukoliko postoji neki problem u radu aparata on tada staje sa radom i mi u tom slučaju imamo oko dva sata da riješimo problem. Nakon što se kvar otkloni, aparat nastavlja sa radom na onom mjestu gdje je stao kada se problem pojavio.

  Mašina inače radi bez prestanka, sa pauzama od nekih 20 minuta između dva rada kada operater ima malo posla oko vađenja isprintane palete, i postavljanje nove na print, kao i redovnog servisa posle korišćenja.

  Da li operater moga uvijek da bude prisutan kada aparat krene sa radom?

  Danilo: Operater može da prati rad, ali nije obavezno. Postoji mogućnost da priđe samom aparatu putem običnog Team Viewera. Takođe, postoje i kamere u unustrašnjosti prostorije za rad koje omogućavaju da se u kontinuitetu prati rad aparata i sve faze izrade.

  Kakav je za sada odziv tehničara?

  Ivan: S obzirom da je ta tehnologija tu i da je dostuna, ne očekujemo odmah na početku neki bum, ali mislim da će vremenom svi shvatiti prednosti 3D printanja. Riječ je o bržem, kvalitetnijem, čistijem procesu rada i dugoročnoj investiciji  za period ne manji od deset  godina. Ovaj printer je vrh tehnološkog razvoja i kao takav 3D printer sada predstavlja krov digitlizacije.

  Iako je riječ o ogromnoj investiciji koja je i nas stavila na prag isplativosti, naš cilj je bio da se osvoji tehnologija i uhvati korak sa tehnološkim razvojem savremenog svijeta.

  Da li možemo očekivati još neke novitete u Tehno Dentalu?

  Ivan: Da u pripremi je otvaranje edukativnog centra koji će biti smješten u novim prostorijama naše kompanije. Riječ je o prostru koji će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom koja će tehničarima omogućiti kontinuiranu edukaciju prvenstveno za 3Shape, ali i ostale softvere digitalnog dizajna koji su zastupljeni na našem tržištu.

  U sklopu projekta “ALL DIGITAL” koji planiramo za 2018. godinu biće i aktivno uključivanje zubotehničke škole i budućih zubnih tehničara, kako bismo im u samom startu omogućili upoznavanje savremenih trendova koji su uveliko praksa u zubotehničkim laboratorijama.

  , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.