NaslovnaIntervjuIntervju – Slobodan Jovanović, generalni menadžer Plast Denta: Uz ovakav napredak industrije,...

Intervju – Slobodan Jovanović, generalni menadžer Plast Denta: Uz ovakav napredak industrije, budućnost sigurno leži u digitalu

- Advertisement -

„Budućnost stomatologije sigurno je u digitalnim tehnologijama i opremi“, kazao je za portal Stomatologija.me Slobodan Jovanović, generalni menadžer distributerske kompanije Plast Dent. Sa Slobodanom smo razgovarali o razvoju digitala i novim konceptima u toj industriji od kojih su neki premijeru imali prije nekoliko mjeseci na IDS, a već su dio ponude i kod nas. U intervjuu pročitajte i koliko stomatolozi i tehničari sa ovih prostora ulažu u opremu i edukaciju i da li u tom smislu zaostajemo za Zapadom, koji su najzanimljiviji proizvodi na tržištu, šta oni donose i koliko će to uticati na budućnost stomatologije u regionu.

Recite nam Slobodane na početku na čemu temeljite svoj rad? Plast Dent je sada, reklo bise, najviše okrenut digitalu?

Plast Dent je fokusiran na distribuciju materijala i opreme koju proizvodi kompanija Ivoclar Vivadent, čiji smo ekskluzivni zastupnici za program digitala na prostoru Srbije i Crne Gore. Reč je o programu koji na neki način i u samom IvoclarVivadentu izdvajaju iz ponude digitalnih trendova i savremene stomatologije –  uglavnom su to CAD/CAM mašine za ordinacije i laboratorije, u saradnji sa 3Shape tu su intraoralni skeneri, ali i laboratorijski skeneri.

S obzirom da su u Ivoclar Vivadentu prepoznali digital kao budućnost – takav im je bio i nastup na IDS 2017 gdje su predstavili koncept „Shape your future“ – a to ste, da tako kažem, prepoznali i vi u Plast Dentu, da li isto sto možemo reći za tehničare i stomatologe na ovom prostoru? Da li i oni digital prepoznaju kao najveći savremeni izazov?

Slobodno možemo reći da su dentralni radnici na ovom prostoru uvideli značaj digitalne tehnologije i razvoja digitalne stomatologije. U poslednje tri-četiri godine, od kad se i mi bavimo konkretno tim programom, to je dosta dobro krenulo u Srbiji, a slično je i sa Crnom Gorom gde stomatolozi i tehničari ne zaostaju sa unapređivanjem poslovanja u smislu nabavke savremene opreme i materijala. Imamo veoma ozbiljnih klijenata, a i ja lično razvoj kompletne stomatologije vidim u tom smeru.

S obzirom da cijene digitalne stomatološke opreme nisu baš na nivou pristupačnog i ne može svaka ordinacija i laboratorija sebi priuštiti savremene skenere ili CAD/CAM mašine, koliko to utiče na odluku dentalnih radnika da se upuštaju u tu vrstu osavremenjivanja poslovanja?

Ta oprema jeste dosta skupa, možda i najskuplja u stomatologiji, ali ta investicija se brzo vraća – uz nju se smanjuju vreme i troškove izrade. Osim toga, preciznost je sa ovom opremom postavljena na najviši mogući nivo, pa na taj način i sama usluga na tržištu postaje mnogo konkurentnija.

A za šta su Vaši klinjenti najviše zainteresovani, koji su to aparati najpopularniji na regionalnom tržištu?

Sada je digitalizacija kompletirana pa imamo zatvoren krug aparata koji tako reći čine lanac, odnosno sistem i svi su povezani jedni sa drugim. To sada predstavlja jednu potpuno novu celinu. Za tehničare su tu laboratorijski skeneri i mašine, za stomatologe imamo intraoralne skenere, ali i mašine koje stomatolozima omogućuju da sami u ordinaciji izrađuju nadoknade. Uz tu opremu stomatolozi imaju mogućnost da ponude pacijentima kompletnu uslugu izrade i postavljanja krunice ili manjeg mosta u istom danu ili čak u istoj poseti.

Da li ti uređaji mogu da se povezuju sa drugim sistemima?

To su sve otvoreni sistemi koji mogu da funkcionišu na daljinu – sada stomatolog iz Srbije može da uzme digitalni otisak, pošalje mejlom tehničaru koji se na primer nalazi u Crnoj Gori i nakon izrade nadoknada se već sutra dan brzom poštom dostavi nazad stomatologu.

A kako stoji stvar sa tehničkom podrškom? Da li je i to uključeno u Vašu ponudu – održavanje savremenih aparata i mašina nije jednostavno?

Da, da naravno da imamo tehničku podršku – to je obavezni deo ponude. Rukovanje ovim sistemima nije previše komplikovano, naprotiv, ali za sve sisteme mi u prvom redu dajemo osnovnu edukaciju. Na taj način mi smo prva linija podrške na prostoru Srbije i Crne Gore. Druga linija podrške je ona koju pružaju sami proizvođači, odnosno kompanije IvoclarVivadent i 3Shape.

Digitalna industrija danas se razvija nevjerovatnom brzinom. Koliko su zbog toga neophodne edukativne radionice koje su svojevrsni uvod u rad sa određenim proizvodom? Koliko u Plast Dentu  dajete značaj kontinuiranoj edukaciji i da li je ona usmjerena samo na digital?

Mi radimo razne vrste edukacija – počev od osnovnih i naprednih kurseva za tehničare, do takođe basic i advance kurseva koji su u vezi sa digitalnom opremom.

Uskoro krećemo i sa kursevima za stomatologe, a na njima ćemo polaznike upoznavati sa radom u kliničkom programu IvoclarVivadent portoflia.

Na početku smo pomenuli „Shape your future“ koncept koji takođe imate u ponudi. Recite nam, Slobodane, nešto više o samom konceptu.

Tu je došlo do integracije Ivoclara i 3Shapea na polju digitala. Ivoclar je izbacio nove materijale, odnosno diskove po A-D ključu po bojama – za svaku boju poseban cirkon. Kao novitet iz Ivoclara stigli su i multilayer diskovi za frontalnu regiju, tu je dakle reč o visokoj estetici.

Tu je sada celi sistem koji funkcioniše kao otvoren i potpuno automatizovan i kompjuterizovan – od skeniranja, preko modeliranja do izrade. Ali moramo napomenuti da iza svega stoji čovek –ruka stručnjaka je neophodna u celom procesu. Međutim, ovaj sistem doprinosi daleko većoj brzini, preciznosti i kvalitetu izrade.

A evo kako funkcioniše: stomatolog skenira beskontaktno, a digitalni otisak se tehničaru šalje mejlom. Kada primi otisak, tehničar, ukoliko mu je potreban model, čak i 3D štampačem može napraviti model i nakon toga na mašini reže nadoknadu ili to šta je potrebno. Slede proba i finiširanje i gotov rad se šalje nazad u ordinaciju. U svemu tome vidljiv je neverovatan napredak i u tome zaista leži budućnost.

Koliko su prema Vašem viđenju stvari, stomatolozi i tehničari spremni da ulažu u sebe korz edukaciju i nadogradnju opreme? Na kojem je nivou oprema i usluga u odnosu na Zapad?

Što se tiče opreme, usluga i edukacije mi smo sigurno rame uz rame sa svetom. U nekim segmentima moglo bi se reći da čak i prednjačimo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -