NaslovnaIntervjuIntervju – Slobodan Jarni, Sagemax: Naš cilj je dalji tehnološki razvoj

Intervju – Slobodan Jarni, Sagemax: Naš cilj je dalji tehnološki razvoj

- Advertisement -

Razvojem digitala u sferi stomatologije i zubne tehnike, javila se potreba za razvojem ne samo aparata već i materijala koji će pratiti razvoj samih mašina. S toga se na tržištu često pojavljuju novi, a nerijetko i unapređuju konvencionalni materijali.

Stvari upravo tako stoje sa cirkonom koji je “mainstraem” materijal zubne tehnike i stomatologije. O razvoju ovog materijala razgovarali smo sa Slobodanom Jarnijem, direktorom prodaje za Evropu u kompaniji Sagemax koja se bavi proizvodnjom crikona. Ekskluzivni zastupnik Sagemax za Srbiju i Crnu Goru je kompanija Plast DENT. U nastvaku intervjua pročitajte u čemu su prednosti Sagemax diskova, kako se oni proizvode, ali i šta se u bliskoj i daljoj budućnosti može očekivati od ove kompanije.

Slobodane, upoznajte nas na početku malo sa kompanijom Sagemax.

Sagemax je firma koja postoji nekih 13-ak godina i od osnivanja se bavila isključivo proizvodnjom cirkona. U tom smislu su naši stručnjaci zaduženi za razvoj i planiranje do sada isprobali gotovo sve materijale na tržištu i uvidjeli prostor i potrebu za novim vrstama cirkona.

Nakon obimnog istraživanja stvorena je nova vrsta cirkona koja se proizvodi od kombinacije više vrsta  keramičkog praha, a pri tom se dobija visoka translucencija, ali i visoka snaga i otpornost materijala. Ukoliko pogledate ostale proizvođače primijetićete da njihovi diskovi imaju samo jednu od ovih karaktersitkika. To je, da tako kažemo, osnovna prednost Sagemaxa – svi potrebni kvaliteti u jednom disku.

Kazali ste da su diskovi proizvod kombinacije nekoliko vsrta keramičkog praha. U čemu je prednost  proizvodnje?

To prije svega znači da se materijal može koristi za izradu gotovo svih vrsta nadoknada – solo krunica, mostova ili slično, a da se pri tom ne izgubi ni jedna od karakteristika.

Naš cilj je s toga da se ide u dalji tehnološki razvoj, što znači da se žele povećati tehnološke mogućnosti kako bi u budućnosti od Sagemax cirkonskih diskova može napraviti most od 12, ili 13 članova. Osim toga, Sagemax će poširiti i paletu svojih proizvoda pa će se uskoro, osim cirkona, u našem portfoliu naći novi proizvodi koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem IDS-u.

Postoje zubni tehničari koji smatraju da će se zbog razvoja materijala za blokove i diskove, proizvodnja praha značajno smanjiti, ako ne i zaustaviti. Šta mislite Vi o tome, koliko je to realno očekivati?

Danas je svijet dentala, a posebno zubna tehnika duboko uronila u digitalizaciju, želi se raditi brže, uz isti, ili bolji kvalitet što znači da se radni proces mora optimizovati. Sa te strane, diskovi i blokovi, posebno oni izrađeni od najsavremenijih materijala poput monolita od posebnog su značaja.

Upravo taj workflow, odnosno radni proces u budućnosti će biti ključni element svake ordinacije i zubotehničke laboratorije. Tako da ne mogu reći sa sigurnošću da li će se prestati sa proizvodnjom praha, ali će zbog ovoga što smo pominjali svakako biti značajno smanjena.

Ako optimizacija radnog procesa podrazumijeva povećanje brzine izrade, da li sa brzinom opada kvalitet? Da li se u isto vrijeme radi na unapređenju kvaliteta koji će pratiti povećanje brzne izrade?

Danas se gotovo kompletna stomatologija oslanja na digitalne tehnologije, a to znači da imamo kombinaciju koja je ranije bila nemoguća – govorimo o brzni laboratorija koje i pored toga u radu prate preciznost. Tehnologija se, takođe, sve brže razvija. Prije 15 godina mislili smo da tehnologija ide ubrzanim korakom, dok sada zapravo vidimo da je to bio spor razvoj.

Danas, sa druge strane, tehnološki razvoj se može pratiti na polugodišnjem nivou. Preciznost u restoracijama je sve veća i veća.

Takođe, radi se i na tome da se posao olakša, a u tome veliku pomoć nude savremeni skeneri koji olakšavaju uzimanje otisaka. Skeneri, takođe, omogućuju da se digitalni otisak može u isto vrijeme poslati na nekoliko mjesta, odnnosno u nekoliko laboratorija.

Pošto pominjete različite aparate i mašine, da se na kraju vratimo još jednom na Sagemax jer me interesuuje da li vi kao proizvođači preporučujete neku posebnu vrstu milling mašina za vaše diskove.

Sagemax kao materijal ne preferira neku posebnu vrstu mašina, odnosno može se koristiti u frezama bilo kojeg proizvođača. Vi za sve mašine imate posebne vrste diskova. Ali to jedna od najvećih porednosti naših proizvoda, a to jer da imaju sve opcije za sve mašine. Dakle, Sagemax diskovi podjednako su dobri bez odbzira u kojoj mašini da se obrađuju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -