fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Robert Jurčević, sales manager u DentsplySirona: Ako ne ulažete u...

Intervju – Robert Jurčević, sales manager u DentsplySirona: Ako ne ulažete u edukaciju i opremu, gubite korak sa vremenom

- Advertisement -

“Dovoljno je svake druge godine posjetiti IDS u Kelnu i vidjećete točno brzinu razvoja ne samo opreme već i materijala. Ja sam prije 11 godina ušao u svijet dentala i tada sam pomislio ‘šta se novo više može izmisliti’. A više je nego jasno gdje je bila stomatologija prije 11 godina i gdje je danas”, kazao je za portal Stomatolgija.me, Robert Jurčević, sales manager kompnije Densply Sirona za region Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U intervjuu čitajte šta Robert misli o razvoju opreme i materijala i koje negativne posledice može imati ubrzani razvoj, koje su prednosti stalne edukacije i ulaganja u opremu, šta se iz Dentsply Sirona programa može izdvojiti i šta je najtraženije u regionu…

Obzirom na veliki portfolio Dentsply Siorone, recite nam za početak koji su to proizvodi koji se izdvajaju, odnosno koji se naviše traže? Da li vam se više obraćaju stomatolozi ili zubni tehničari?

Prije svega moramo navesti da smo mi prije godinu dana postali Dentsply Sirona. Dok smo bili Sirona, to je bila oprema CAD/CAM, stolice, ortopani, nasadni instrumenti – da kažemo da je tu bilo sve što treba jednoj ordinaciji ili laboratoriji, tako da je omjer klijenata u smislu stomatolozi-tehničari bio ujednačen. Isto je i sada kada smo se udružili sa kompanijom Dentsply koja je jedan od najvećih proizvođača i potrošnog materijala i opreme, s tim da smo sa njima dobili na primjer najbolje materijale i instrumente za endodonciju.

Dakle, bilo da je upitanju opremanje ordinacije ili zubotehničke laboratotirije, vi im sa svojim programom možete izaći u susret?

Apsolutno. Možemo obezbijediti doslovce 99 odsto materijala i opreme koji su potrebni za opremanje savremenih ordinacija i laboratorija.

Sirona je prije 30 godina napravila prvi CAD/CAM aparat, ali me interesuje koje su, obzirom na to značajno iskustvo, prednosti Sironinih aparata u odnosu na slične proizvode na tržištu?

Sirona je prije više od 30 godina krenula sa proizvodnjom CAD/CAM koji su tada korišćeni izradu za inleja i onleja. Kada se sjetimo gdje je tada bila informatika, jasno je i koliko su Sironini stručnjaci skupili iskustva u radu i proizvodnji CAD/CAMa. Od trenutka proizvodnje prvog sistema do danas softver je sve jednostavniji, sama oprema je pristupačnija, a ono što je najvažnije je da donosi ekstra vrijednost i za pacijenta koji dobija precizniji i bolji rad i uslugu i za stomatologa koji je u mogućnosti da pruži vrhunsku uslugu i koju može sam zatvoriti u svojoj ordinaciji. Sa te strane imamo iskustvo koje nema niko.

Tu je i još jedna velika prednost Sirone koja leži u činjenici da mi imamo sve svoje. Imamo naš skener, glodalicu, peć za sinterovanje tako da nema potrebe za nekim rešenjima poput slt. fajlova. Mi njih takođe imamo u ponudi, ali zbog činjenice da imamo zatvoren krug proizvoda oni mogu komunicirati na svom “jeziku”.

A, šta je slt. fajl? Koja je njegova osnovna primjena?

O slt. fajlovima ćete često slušati na prezentacijama. A zašto? Iz prostog razloga što niko osim Sirone ne proizvodi zatvoren krug aparata potrebnih za obavljanje usluga u stomatologiji ili zubnoj tehnici. Tako jedni proizvode skenere, drugi glodalice, treći peć i onda njihovi aparati ne mogu komunicirati osim preko slt. fajla. Mi sa druge strane imamo način direktne komunikacije uz mogućnosti komunikacije skenera sa CERECom, planiranja implantlogije, izrade takozvanih blue šablona ili navođene implantologije – uz naše aparate to je moguće završiti “in house”, odnosno u ordinaciji.

Da se vratimo na vaše CAD/CAM aparate. Da li su sve glodalice u sistemu petoosovinske?

Mi zapravo u ponudi imamo tri opcije glodalica. Imamo takozvanu MC XL, ordinacijsku glodalicu koja radi sa blokovima i radi sa četiri motorta.

Petoosovinska je MC X5 glodalica i ona je predviđena za rad u laboratoriji. Ona radi i sa diskovima i sa blokovima.

A kada je riječ o ostaloj opremi, šta bi ste tu izdvojili iz vašeg programa?

Izdvojio bih stolicu Intego koja je svoju premijeru imala 2013. godine na Dentexu u Zagrebu. Riječ je o stolici koja je veoma tražena u cijeloj regiji i na prvi pogled je jasno da je dizajnirana ovovremenski. Ona je izuizetno pouzdana i ima, slobodno mogu reći, najbolji omjer uloženo-dobijeno kada je riječ o stomatološkim stolicama.

Danas smo prisustvovali prezentacijinekoliko vaših prozivoda i predavanjima koja stomatolozima i tehničarima omogućuju uvid u sve važne pojedinosti i detalje upotrebe tih proizvoda. Interesuje me koliko, sa te strane, Sirona Dentsply ulaže u organizaciju seminara?

Sirona redovno organizuje radionice i seminare poput ovog danas u Budvi. Organiziramo radionice sa CAD/CAM, radionice sa radom na laseru i to sve sa našim stručnjacima. Osim toga, česte su i prezentacije i edukacije koje organiziramo u suradnji sa našim distributerima. Organiziramo i neke velike događaje poput “3D Summit” koji će sada biti u Albaniji, “Detsply Sirona night” u Zagrebu tako da kroz cijelu godinu imamo veliki broj događaja koje mi organiziramo ili u njima uzimamo uščeće.

Kolika je važnost organizovanja tih seminara i edukativnih skupova obzirom na gotovo svakodnevni razvoj u svijetu dentala?

Pa, sami ste rekli. Ja sam prije 11 godina ušao u svijet dentala i tada sam pomislio “šta se novo više može izmisliti”. A više je nego jasno gdje je bila stomatologija prije 11 godina i gdje je danas. U tom smislu ne mogu ni zamislitii gdje će tek biti za 10 godina. Dakle, ako ne ulažete u edukaciju, ako ne ulažete u obnavljanje opreme na svakih dvije-tri godine, vi ste zaostali pet-šest godina, ako ne ulažete pet-šest godina ni u sebe ni u opremu, vjerovatno više nećete ni uhvatiti korak sa vremenom jer se stvari toliko brzo razvijaju. Dovoljno je svake druge godine posjetiti IDS i vidjećete točno brzinu razvoja ne samo opreme već i materijala. Dakle ako niste kontinuirano u edukacijama neće biti dobro.

Kad smo kod IDS-a, da li su se na ovogodišnjem mogle vidjeti smjernice daljeg razvoja? Da li će, obzirom na razvoj digitala, mašine u budućnosti zamijeniti ljude?

Mašine neće i ne mogu zamijeniti ljude u stoprocentnom omjeru, ali će obezbijediti brže radne procese i kvalitenije usluge za  pacijente. Taj digitalni razvoj u svim poljima stomatolgije i zubne tehnike, dovodi do toga da sve te mašine i aparati više neće biti egzotika u našim ordinacijama i mislim da će za nekih pet godina manje-više svaka ozbiljna ordinacija imati barem intraoralni skener. Kao što su ranije RVG senzori bili egzotika, a danas su standard u svim ordinacijama, vjerujem da se istim smjerom kreću i intraoralni skeneri.

A da li taj ubrzani razvoj može dovesti i do nekih negativnih posljedica? Da li ćemo doći do toga da nećemo moći da ispratimo sve što smo stvorili?

Jedini strah koji ja tu imam je to da firme ne počnu sa izbacivanjem novosti samo radi novosti, a ne sa ciljem realnog razvoja. To je ono gdje jako cijenim Densply Sironu jer se nakad čini da ne pratimo korak, dok mi zapravo želimo sakupiti dovoljno kliničkog iskustva i predkliničkih istraživanja da bi smo predstavili neku opremu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -