fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – prof. dr Zoran Vlahović: Predavače smo birali po aktuelnosti tema,...

Intervju – prof. dr Zoran Vlahović: Predavače smo birali po aktuelnosti tema, tražili smo ljude koji imaju šta da pokažu iz svoje prakse

- Advertisement -

Manje od mjesec dana ostalo je do 3. Kongresa stomatologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem. Organizacioni odbor privodi kraju pripreme, a očekuje se, kada je naša zemlja u pitanju, rekordan broj učesnika koji će moći da čuju izuzetno zanimljiva predavanja od atraktivnih predavača.
-Prijava radova na Kongresu je do 1. oktobra. Vlada veliko interesovanje za učešće i prisustvo, ne samo kod nas, nego i u regionu. Do samog početka nećemo znati tačan broj učesnika, jer naše kolege obično samo prijavljivanje završe na licu mjesta. Razlog za to je vjerovatno organizacija obaveza u privatnim ordinacijama. Računamo da ćemo sa ovim predavačima, sa ovakvom podrškom i, nakon presjeka sa prošlog kongresa, imati preko 300 učesnika – kaže za naš portal prof. dr Zoran Vlahović, predsjednik Naučnog odbora 3. Kongresa stomatologa Crne Gore sa međunarodnim učešćem.

prof. dr Zoran Vlahović
prof. dr Zoran Vlahović

Predavači su eminentna imena iz regiona. Na koji način ste vršili odabir?
-Predavače smo birali po aktuelnosti tema. Nismo se rukovodili time da predavači moraju imati akademsko zvanje, nisu svi u zvanju profesora. Tražili smo ljude koji imaju šta da pokažu iz svoje prakse i uglavnom smo gledali da pokrijemo region. Imaćemo predavače iz svih zemalja bivše Jugoslavije, iz Turske, Rumunije, Bugarske, Austrije. Po prvi put ćemo imati dva predavača koji su izuzetni zubni tehničari koji će pričati o novim dostignućima u zubnoj tehnici. Njihova predavanja, zajedno sa predavačima koji su specijalisti stomatološke protetike, predviđena su za posljednju sesiju, za subotu prije podne. U dogovoru sa Organizacionim odborom, naći ćemo način da animiramo i pozovemo i naše zubne tehničare da nam se pridruže i posjete tu sesiju. Voljeli bi da doktori i tehničari zajedno, pričaju o problemima i mogućnostima njihovog rješavanja, usavršavanju procedura, novim konceptima…

prof. dr Zoran Vlahović
prof. dr Zoran Vlahović

Koje će se sve teme obrađivati tokom tri dana kongresa?
-Teme su iz opšte stomatologije i specijalističkih grana. Iz oblasti implantologije predavanja će održati četiri eminentna predavača iz regiona – profesor Vitomir Kontsantinovića, predsjednik Stomatološke komore Srbije, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu profesor Aleksa Marković, načelnik stomatologije na Vojnomedicinskoj akademiji, profesor Zoran Lazić i profesorica Norina Forna dekan Stomatološkog fakulteta u Jašiju (Rumunija) i predsjednica Balkanske Asocijacije Stomatologa (BaSS). Pored njih imaćemo priliku da čujemo i predavanja iz oblasti visoko estetske protetike i restaurativne stomatologije, endodoncije, paradontologije, a kompletan prvi dan programa Kongresa je rezervisan za dječiju i preventivnu stomatologiju. Uglavnom, sve oblasti stomatologije će biti zastupljene i naš cilj je bio da učesnici sa Kongresa ponesu znanja i iskustva koja će moći da primjene u praksi.
Da li je bilo lakše organizovaati ovaj kongres nego prethodna dva, jer ovi skupovi postaju tradicinionalni?
-Organizaciono je svaki sljedeći kongres lakše organizovati jer se ulazi u neku vrstu rutine, ali sa druge strane uvijek je novi kongres novi izazov. Treba nalaziti nove teme, nove predavače i uvijek ponuditi nešto što će biti atraktivno i primaljivo učesnicima“.
Previđeno je da se tokom kongresa održe i radionice?
-U okviru kongresa, pored oralnih i poster prezentacija, planirano je održavanje radionica i kompanijskih predavanja. Za sada nemamo konačan program. Postoji veliko interesovanje, i neposredno pred početak kongresa, objavićemo i nazive radionica i kompanijskih predavanja – zaključio je profesor Vlahović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -