Naslovna Intervju Intervju – Prof. dr sc. Amila Zukanović: Na zdravlju zuba treba insistirati...

Intervju – Prof. dr sc. Amila Zukanović: Na zdravlju zuba treba insistirati od najmlađeg uzrasta

Svi težimo tome da imamo zdrave zube i savršen osmijeh. Prvi uslov za to je da od najmlađeg doba vodimo računa o oralnom zdravlju. O oralnom zdravlju treba da se počne voditi briga što prije, čak prije nego što beba dobije prvi zub. Na temu oralnog zdravlja kod djece, da li su važni mliječni zubi, kakve problemi mogu nastati sa njima, kako da se edukuju roditelji o važnosti oralnog zdravlja kod djece…, razgovarali smo sa prof. dr sc. Amilom Zukanović, sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, specijalistom preventivne i dječije stomatologije.
-Ono što mnogi ne znaju je da čak i mala djeca, praktično bebe mogu imati itetako velike i ozbiljne probleme zbog karijesa i komplikacija karijesa. Nije rijetka situacija da se u ordinaciju javi djete od 15-16 mjeseci sa vrlo teškom kliničkom slikom, sa apscesima, bolovima. Tako da na zdravlju zuba treba insistirati od najmlađeg uzrasta – objašnjava profesorica Zukanović.

Većina roditelja ne vodi dijete kod stomatologa dok mu ne niknu prvi zubi. Da li je to greška?
-Bili bi srećni da nam roditelji dovedu dijete kada mu nikne prvi zubi, jer prvi zubi uobičajeno niču oko šestog, sedmog mjeseca. Možemo reći da je period kada bi mi najviše voljeli da vidimo roditelje sa djetetom u ordinaciji – unutar prve godine života. U tom uzrastu se uobičajeno ne izvode nikakve stomatološke intervencije kod djece, ali nam je to idealan period da educiramo roditelje šta oni treba da rade, da im damo osnovne informacije kako da sačuvaju oralno zdravlje djeteta. Još uvijek mnogi roditelji misle dijete prije treće godine nema šta da radi u ordinaciji. Nažalost, kada dijete dođe prvi put nakon treće godine života, tada je već kasno. Tada dijete već može da ima puno karioznih zuba i komplikacija karijesa čiji tretman je veoma težak i zahtijevan. Nerijetko se dešava da roditelji dovedu dijete prvi put u ordinaciju kada žele upisati dijete u školu, što je pogotovo problem“
Kada bi trebalo da počne da se vodi računa o zdravlju zuba djeteta?
-Još prije rođenja djeteta. Prevencija karijesa kod djece kroz rad sa trudnicama je ideal kojim bi trebalo da težimo. Trudnice su najviše motivisane, i posvećene su dobrobiti djeteta koje tek treba da se rodi. Buduće majke već u trudnoći treba da dobiju prve informacije, kada da očekuje prvo nicanje zuba, kako da ih čisti, čime da pere zube, kada sa bebom da posjeti prvi put stomatologa. Tako da briga o zubima djeteta počinje i prije njegovog rođenja.

Mnogi roditelji smatraju da mliječni zubi nisu važni, o njima ne treba da se vodi računa, ispašće sami. Velika greška ili ne?
-To je velika zabluda, a to najbolje znaju oni roditelji koji dovedu dijete u ordinaciju koje noćima ne spava od bolova, koje ne može da jede, koje zbog komplikacija karijesa mora da uzima antibiotike i analgetike. Problem koji može napraviti mliječni zub jednak je problemu koju može imati stalni zub. Jedan zub je jedan organ i nema razlike da li je to mliječni zub ili stalni zub.
Na koji način može da se probudi svijest roditelja o važnosti zdravlja zuba kod djece?
-Ne možemo mi očekivati da se promijeni svijest roditelja, ona ne može da se probudi sama od sebe. Treba da imamo dobro skrojenu i funkcionalnu zdravstvenu politiku, prije svega. Sistem je taj koji će omogućiti edukaciju mladih roditelja. Savjetovališta za trudnice, uska saradnja između pedijatara i stomatologa, obavezni stomatološki pregledi već unutar prve godine života, bili bi od ogromnog značaja za dobro oralno zdravlje djece. Kome će od mladih roditelja pasti na pamet da odvedu bebu kod stomatologa a beba još nema zube? Kako roditelji da znaju da trebaju posjetiti stomatologa unutar prve godine života ako ih tome niko nije podučio? Ne mogu stomatolozi educirati roditelje o tome jer oni jednostavno nemaju prilike da ih o tome informišu, jednostavno ih ne vide na vrijeme u ordinacijama. Roditelji obično dovedu djecu kod stomatologa prvi put tek kada sami uoče problem. A to je već kasno. Tako da samo jedan dobro osmišljena i dobro vođena zdravstvena politika može biti ta koja će „probuditi svijest“. Ustvari, ne može se govoriti o „buđenju svijesti“ već se može govoriti samo o edukaciji. Edukacija roditelja su prave riječi.

Roditelji koji dovedu dijete sa karijesom poslije godinu, dvije dana su krivi za to stanje ili ne?
-Nisu krivi roditelji, već sistem. Roditelji ne mogu biti krivi zato što oni ne mogu da znaju ništa o prevenciji karijesa i načinima očuvanja oralnog zdravlja ako im to neko nije rekao. Ako ne educirate roditelje, a to moraju da rade zdravstveni radnici, oni neće znati kako da vode računa o oralnom zdravlju svoje djece. Neće znati kada moraju otići prvi put kod stomatologa. Pa niti jedan roditelj ne želi da mu dijete ima karijes! Niti jedan roditelj ne želi loše svome djetetu. Kako onda oni mogu krivi za karijes? Ili da pojednostavim – kako četkati djetetu zube, kada je vrijeme da se počne, koju pastu za zube koristiti, to jednostavno roditelji ne znaju. A mi stomatolozi, sa druge strane, prekasno vidimo roditelje da bismo ih tome naučili.
Da li bi pomoglo da se poboljša nekim boljim spojem, odnosno saradnjom između pedijatara i stomatologa?
-To je samo jedna od karika. Bilo bi idealno kada bi pedijatri upućivali roditelje da odvedu djete kod stomatologa, jer pedijatar vidi dijete već unutar prvog mjeseca života. Međutim, tu postoji jedan problem kojeg sam postala svjesna nakon razgovora sa mnogim roditeljima, a to je da mnogi stomatolozi ne znaju šta treba raditi sa bebom od godinu dana u ordinaciji. Često zbog toga roditelji lutaju i imam informacije da roditelji znaju da promijene četiri, pet stomatologa, dok na kraju ne dođu kod nekoga koji zaista zna šta treba da radi sa djetetom. Veoma često, umjesto da pošalju pacijenta stomatologu koji je educiran za rad sa djecom, stomatolozi kažu pacijentima da su prerano došli. Ili kada vide djete sa ranim dječijim karijesom, kažu da se ne može uraditi ništa. Međutim, puno toga može da se uradi. Uvijek nešto može i treba da se uradi, odnosno treba da se pruži konkretna i korektna zdravstvena usluga djetetu – zaključila je profesorica Zukanović.

- Advertisment -

POPULARNO

Kako se koristi zubni konac?

Pravilnom upotrebom zubnog konca, uklanja se plak i ostaci hrane sa onih mjesta do kojih je teško ili nemoguće doprijeti zubnom četkicom...

Dr Amela Mrzić odgovara na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca portala www.stomatologija, ove nedelje je odgovarala Mr. Sc. dr. Amela Mrzić iz sarajevske stomatološka poliklinika „Quick Smile“.

Predstavljamo: Aparat za sedaciju – Baldus Touch

Njemačko društvo za oralnu i maksilofacijalnu medicinu procjenjuje da se do 61% stanovništva plaši posjete zubaru. Dvadeset odsto...

Novi EODC organizujemo poslije mnogo zahtijeva stomatologa iz različitih krajeva svijeta

Početkom aprila (8. i 9. aprila) u jeku pandemije koronavirusa u Evropi i svijetu, Implant Compare Europe (koji je prvi uveo online...
- Advertisment -