NaslovnaIntervjuIntervju - Prof. dr Jovo Kolar: Da na fakultetu radimo na pravi...

Intervju – Prof. dr Jovo Kolar: Da na fakultetu radimo na pravi način, potvrđuje široka prihvaćenost naših diplomaca, kako u zemlji i regionu, tako i EU

- Advertisement -

Sredinom septembra 2002. godine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu Vojvodine je donio Privremeno rješenje o početku rada Stomatološkog fakulteta u Pančevu. Kasnije je fakultet preduzeo sve neophodne korake ka jačanju kadrovskih potencijala i neophodne opreme kako za obrazovni tako i za naučni i zdravstveni rad za sve godine studija. Malo po malo, fakultet je „rastao“ i postao je jedan od najcjenjenijih visokoobrazovanih institucija na prostorima bivše Jugoslavije. O fakutetu, kadrovima, studentima, specijalizaciji…, razgovarali smo sa prof. dr Jovom Kolarom, dekanom Stomatološkog fakulteta u Pančevu, koji je naš novi poslovni partner.

Nekoliko riječi o fakultetu?
„Stomatološki fakultet u Pančevu je prvi privatni fakultet sa polja medicinskih nauka u Republici Srbiji, osnovan 2002 godine i deluje u okviru Univerziteta privredna akademija u Novom Sadu, kao samostalna visokoškolska obrazovna, naučnoistraživačka i zdravstvene ustanova, koja je akteditovana za integrisane akademske, specijalističke akademske i doktorske studije, naučnoistrazivačku delatnost iz svih oblasti stomatologije, kao i zdravstvene specijalizacije. Ciljevi obrazovanja na SFP su bazirani na prenošenju naučnih i stručnih znanja i veština iz oblasti stomatologije, kroz upotrebu savremenih materijala i primenu najsavremenijih tehnika i tehnologija u svakodnevnom radu sa pacijentima. Svojom poslovnom politikom Fakultet pored najsavremenijih tehnologija obezbeđuje i dovoljan broj pacijenata za optimalan rad svakog studenta, specijalizanta i doktoranda. Vođeni vizijom i misijom osnivača Fakulteta, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju kao i statutima Fakulteta i Univerziteta, oslanjamo se na dosadašnju tradiciju i negujemo specifičan prepoznatljiv profil obrazovanja. Kroz interakciju obrazovnog i naučnoistraživačkog procesa rada, rukovodeći se potrebama korisnika i okruženja, pružamo visoko kvalitetan program na sva tri studijska nivoa. Na taj način proizvodimo visokostručne i obrazovne kadrove, osposobljene za samostalan rad, uz usredsređenost na stalno podizanje kvaliteta, kroz kompeticiju sa drugim fakultetima sličnih studijskih programa u zemlji i okruženju. Prihvatanjem bolonjske deklaracije, kao i sistema interne i eksterne provere kvaliteta, postajemo deo jedinstvenog i kompatibilnog obrazovnog sistema, što omogućava transparentnost mobilnst i protočnost znanja, nastavnika i studenata na jedinstvenom evropskom prostoru, a što je uslov za uključivanje u novouspostavljeni evropski multidimenzionalni sistem rangiranja visokoškolskih ustanova.

Prof. dr Jovo Kolar

SFP već danas svojim raspoloživim kapacitetima i organizacijom petogodišnjih integrisanih akademskih studija, kroz petnaest trimestara omogućuje studentima besprekornu teorijsku i praktičnu nastavu, kroz koje studenti usvajaju najsavremenija znanja i veštine, što se potvrđuje proveravanjem znanja i polaganjem pojedinačnih ispita iz svake oblasti stomatologije. Polaganjem završnog ispita stiču diplomu i zvanje doktora stomatologije, osposobljeni za samostalan rad. Najbolja potvrda za to je široka prihvaćenost naših diplomaca, kako u zemlji i regionu tako i zemljama EU, koji su našli svoje radno mesto ili nastavili dalje akademsko ili specijalističko usavršavanje, uz nostrifikaciju i priznavanje diplome stečene na SFP“, objasnio je prof. dr Kolar.

Ko su predavači?
„Zadatak i uloga nastavnika pored obrazovne i vaspitne je da kod mladih ljudi u interaktivnom procesu učenja, uspostavi standarde stalnog kritičkog mišljenja, prosuđivanja i donošenja odluka, kao i da prepozna njihove afinitete i sposobnosti i da ih u tom pravcu profiliše i usmeri. To je i kriterijum kojim se rukovodimo kod izbora nastavnika i saradnika u nastavi, da uvek biramo najkompetentnije stručnjake iz najuže stručne i naučnoistraživačke oblasti za koju se biraju. Na fakultetu su u najvećem broju angažovani saradnici u nastavi, asistenti i nastavnici (docenti, vanredni i redovni profesori) koji su u stalnom radnom odnosu za sve naučnoistraživačke oblasti opšteobrazovnih, bazičnih i pretkliničkih stomatoloških, kliničkih medicinskih i kliničkih stomatoloških predmeta. Teorijska i praktična nastava iz pretkliničke i kliničke stomatologije se odvija na klinikama u okviru Instituta za stomatologiju SFP. Kompletna nastava iz opšteobrazovnih predmeta i pretkliničke bazične stomatologije se, takođe, izvodi na samom Fakultetu. Teorijska nastava iz kliničkih medicinskih predmeta se odvija na Fakultetu, a najveći deo vežbi iz istog polja se odvija u Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Pančevu, kao i na još nekim državnim i privatnim klinikama sa kojima imamo potpisane Ugovore o naučnoj i poslovno-tehničkoj saradnji, koju izvode saradnici u nastavi zaposleni u dotičnim ustanovama.

Poslije završetka fakulteta, da li kod vas postoji mogućnost da se odradi i specijalizacija? Ako može, koje specijalizacije mogu da se odrade?
„Pored Integrisanih akademskih studija na SFP je moguće nastaviti dalje akademsko usavršavanje kroz akademske specijalističke i doktorske studije, kao i stručno osposobljavanje u okviru zadravstvenih specijalizacija. Zdravstvene specijalizacije se odvijaju u okviru trogodišnjih specijalističkih studija iz šest oblasti kliničke stomatologije: Bolesti zuba i endodoncije, Stomatološke protetike, Parodontologije i oralne medicine, Oralne hirurgije, Dečje i preventivne stomatologije i Ortopedije vilica. Specijalističke akademske studije se izvode u trajanju od godinu dana, a doktorske u trajanju od tri godine“.
Koliko je studenata upisano ove školske godine? Koliko je interesovanje za upis na vaš fakultet?
„Svake školske godine SFP, prema akreditacionom kriterijumu, upisuje 60 studenata, što je u ovom trenutku optimalan broj za izvođenje kvalitetne praktične i teorijske nastave. Svake godine postoji sve veće interesovanje za upis na naš fakultet. Obično se na prijemnom ispitu prijavi oko 20 do 30 % studenata više od upisne kvote, sto nam omogućuje bolju i kvalitetniju selekciju. Svake godine upisujemo 10 do 15 % studenata iz zemalja bivše Jugoslavije -Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i zemalja EU uz napomenu da se kod poslednjih radi najčesće o deci naših iseljenika koji rade u dotičnim državama EU. Planom da akreditujemo i program studiranja na engleskom jeziku, očekujemo još značajniji priliv broja studenata, za šta se uveliko pripremamo.

Koliko je do sada studenata, da se izrazim prosto, izašlo iz vašeg fakulteta odnosno diplomiralo?
„Godišnje na SFP diplomira oko 56 studenata, a prosečna dužina trajanja studiranja na našem fakultetu je oko 6,5 godina. Do sada je na našem fakultetu u periodu od 2007. do 2019. diplomiralo 662 upisanih studenata“.
Da li neko ko je završio vaš fakultet, trenutno radi kod vas?
„Fakultet vodi brigu o kvalitetu praktične i teorijske nastave i tokom procesa edukacije selekcioniramo najkvalitetnije kadrove, kojima omogućujemo besplatan nastavak stručnog i akademskog usavršavanja, kao i zapošljavanje na našem fakultetu. Upravo jedan broj saradnika u nastavi, asistenata i nekoliko biranih nastavnika su završili naš fakultet, kao što je to npr. slučaj sa mladom koleginicom Milanom Čabrilo. Veliki broj diplomiranih studenata sa SFP su kroz lično finansiranje nastavili neke od navedenih procesa stručnog i akademskog usavršavanja. Moja poruka kao dekana ovog fakulteta studentima je uvek, da se mladi okrenu keativnoj budućnosti, da veruju u nju, jer samo tako čvrsto opredeljeni predanom radu i stremljenju ka progresu se može ostvariti napredak i rast i postati deo uspešnih ekonomija. Novi zadaci koji nas očekuju su digitalizacija, napredak informatičkih, biomedicinskih i nanotehnologija. Primena i transformacija novih tehnologija proizvešće četvrtu industrijsko tehnološku revoluciju sa proizvodima koje sada ne poznajemo. Svako vreme ima svoju ikonu, industrijsko Henrija Fonda, informatičko Bila Gejtsa, a društvo snova čeka možda upravo nekoga od vas“, zaključio je prof. dr Kolar.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -